GTA 6 bedzie Zakazane na YT i Twitchu!
Jest dobrze, wlasnie Rockstar wydal 2 najwiekszym platformom streamujacym wytyczne w postaci narzuconych nowych obostrzen DMCA czyli lamania praw autorskich w internecie.
Ma dotyczyc Calkowitego ZAKAZU stremingu gry GTA 6 w lisopadzie.
Zelnick: "Players are supposed to buy the game, not watch it for free on YouTube."
Ktoś zelnićkowi powie, że w gry właśnie się gra, a nie ogląda? Przyjemność jest z tego, że ja decyduje co zrobić, a nie oglądam jak ktoś to robi na YT i tylko sobie psuje zabawę. Chyba, że są to gry, w które wiem, że, albo na 100% nie zagram, albo już je ograłem.
Czyli rozumiem, że tylko w listopadzie, a po listopadzie to już yebut od razu na kanałach będzie wywalona całą seria zamiast po jednym odcinku dziennie :V. Wsm. fajnie jak ktoś chciałby oglądać, a nie grać xD.
Wytyczne, a nie nakaz. Ciekawe co te platformy na to, bo gdyby go olali to "ruch" na nich byłby wywalony w kosmos dzięki GTA 6.
Proponuje wpisac streamowanie (i baseniarstwo) do Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka.
Niech pójdą o krok dalej i po zdjęciu zakazu niech każą sobie płacić jak Nintendo za robienie materiałów z ich gier.
A ja nie kupię za bardzo pazerni ograniczają prawa konsumentów dla $.
Chociaż nie będzie tak dużo spoilerów że gra jest niedopracowana, niedokończona czy fabuła która może być gorsza niż w GTA V. Może też to być tak specjalnie bo wiedzą że gra będzie taka "średnia".
Przecież to fake news. Weźcie przestańcie to powielać.
To jest fake news, który powstał z pomieszania plotek internetowych o walce z hakerami i zmyślonego cytatu szefa Take-Two. Strauss Zelnick nigdy nie zakazał oglądania gry na YouTube, a restrykcje DMCA dotyczą wyłącznie nielegalnych wycieków i pokazów przedpremierowych. Po oficjalnej premierze w listopadzie 2026 roku streaming GTA 6 będzie w pełni legalny i dozwolony, tak jak przy poprzednich grach Rockstar.
Zakaz tylko na listopad raczej świadczy tutaj o chęci ocenzurowania wieści o grze. Pytanie dlaczego?
Powód najprawdopodobniejszy, bo zaszkodziłoby to sprzedaży. A czemu miałoby zaszkodzić? Możliwe, że boją się iż gra okaże się rozczarowaniem. Nie oznacza to, że będzie zła, ale po prostu wiedzą, że nie sprosta hypowi, będzie po prostu dobra. Temu też służyć może brak wydania fizycznego gry by nie można było jej odsprzedać po rozczarowaniu się tytułem.
Jest tez opcja druga, wpakowali w nią tyle kasy, że choc wiedza, że stworzyli grę wybitną to rynek nie ma takiej chłonności by się produkcja mogła zwrócić, więc kombinują na siłę jak tu jeszcze wycisnąć sprzedaż kolejnych kilku kopii by pomimo artystycznego sukcesu nie było finansowego rozczarowania ze wzgledu na koszty przesadzone.
Ps. jeżeli oczywiście całość to jest prawda.
CO do 2 to podobno na ten moment jest ponad 4mln preorderow, co daje ponad 300mln (zamrozonego, ale wciaz) przychodu (przy cenie 70, a to sa drozsze preordery w 80% podobno, wiec pewnie blizej 400mln).
Ja wiem ze teraz mamy mode na rozdmuchowanie budzetow bazujac na danych z dupy (nie pije do ciebie tylko ogolnie bo jeszcze calkiem niedawno budzet 100mln to byl budzet bardzo duzy. Dzis co druga gra ma podobno 200 albo i 300, a potem sie okazuje ze takie Claire Obscure mialo 10 razy mniejszy.), ale smiem twierdzic ze gra przyniesie miliard dochodu day1 one, a wyjda na zero jeszcze przed premiera (pewnie po wypuszczeniu normalnych gameplayow).
Osobiście obstawiam około miliarda (RDR 2 miało kosztować pól miliarda).
Jeżeli to prawda to w R* i T2 upadli na łeb. Przecież ta gra i tak się sprzeda, a ci, co się zastanawiają czy kupić, czy nie to mogą się skusić po oglądaniu materiałów z rozgrywki na YouTube.Czyli co? Szykuje się drugie GTA w stylu tej trylogii?
Podobno w sklepach pudełka z grą ale bez gry w środku (czyt. płyty) będą zakryte żółtą przezroczystą folią a całe regały mają być odizolowane taśmą na wzór tej policyjnej.
Sam nielegalny streaming i w ogóle jakiekolwiek pokazywanie gry w sieci do końca listopada ma być poszukiwane listem gończym. W Europie z tego co słyszałem w Interpolu szykowali się całymi miesiącami a nawet latami do tej premiery a szeregi zasiliło tysiące nowych funkcjonariuszy i najnowsze AI od Anthropic które jeszcze nawet nie zostało opracowane będzie śledzić ruch w sieci.
Z tego co mówiło mi prywatne źródło które jest bliskie Trumpa a ten z kolei cały czas siedzi na linii z Rockstarem bo nie może doczekać się już nowego gie te a, (btw to dlatego nie kończy się konflikt na bliskim wschodzie bo pan prezydent zajęty jest wyczekiwaniem na nową odsłonę i po prostu czasu nie ma na jakieś pierdoly), to Google specjalnie zaniechało pracy nad komputerem kwantowym bo bali się oni, że szybciej ten zostanie opracowany i złamie serwery Rockstar.
Jest jeszcze niepotwierdzone info o tym, że sami kosmici zamówili w pre orderze 2 mln kopii ale ile w tym prawdy niestety nie wiem sami musicie ocenić.