Witam mam problem , gram zawszę na konsolach ale postanowiłem zagrać na PC w trylogie batmana jedynie mam problem że nie ważne na jakich ustawieniach , gry i tak zacinają nie tak że cała rozgrywka to jeden wielki lag ale w niektrórych momentach jest lag kilkadziesiąt sekund płynnej gry i lag i to w każdej z 3 części , już jak ogrywałem wiedzmina 2 na tym pc , odczuwalne były spadki płynności , chociaż w takim cs go jest te 250 fps i wszystko działa płynnie , miał ktoś taki problem ?
mój komputer : Ryzen 5 1600x, gtx 1060 6gb 8gb ,ram 2666 ghz win 10 pro
dziękuje za pomoc!
Dysk SSD czy HDD?
hdd 1tb i ssd 128 gb , zapisuję gry na hdd
Sprawdź czy na dysku SSD też występuje ten problem.
Pan_pan Spadek płynności gier z powodu dysku ma do siebie tak jak gówno do wiatraka.
Możesz też sprawdzić jaką temperaturę procesora i jakie masz użycie zasobów systemowych podczas gry?
Może dysk się zfragmentował bardzo i ścinki są na doczytywaniu elementów? To jest tak, że gra cały czas chodzi wolno, czy chodzi dobrze i nagle co jakiś czas, krótki freeze lub spowolnienie?
Też mi to wygląda na dysk, ale też machnął bym jak najszybciej jego defragmentacje.
pobrałem ten program i wyskakuję mi jeden błąd Reallocated sector count , da się naprawić jakoś ?
Nie wiem ile masz tych sektorów realokowanych, ale tutaj masz przyczynę.
1. Możesz bawić się w zerowanie i remaping
2. Kupić nowy dysk HDD
kurczę zainstalowałem gre na ssd i to samo , a na ssd nie mam żadnego błędu :P
Skoro na SSD też występuje problem, to już przy takich informacjach jakimi dysponuję teraz nie jestem w stanie powiedzieć, co jest przyczyną lagów. Najlepiej będzie tak, jak napisałeś, pójdź do kogoś, żeby Ci sprawdził kompa.
Co do samego HDD - w takim razie może jeszcze nie jest źle, więc obserwuj czasami ilość błędów i w razie pogorszenia parametrów kopia zapasowa i to co powyżej.
chyba zaniosę gdzieś ten komputer żeby go ktoś sprawdził , dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Zrób czystą reinstalację sterów od grafy i zainstaluj je ponownie. Jak nie pomoże to żeby się nie bawić to zainstaluj system od nowa.