Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Gry podobne do Syndicate z 1993 roku.

01.10.2025 08:16
maciell
1
odpowiedz
maciell
132
Senator
Wideo

Gry podobne do Syndicate z 1993 roku.

W zwiazku z tematem o nabyciu EA przypomnialem sobie o tej grze. W 1993 roku w gre Bullfrog zagrywali sie wszyscy. W tym i ja na mojej Amiga 500. Gra tez miala kultowe intro. Gre nabylem w Poznaniu na gieldzie z pirackimi grami. Jechalo sie z swoimi dyskietkami i pan nagrywal Ci z streamera na dyskietke. Dopiero w domu sie okazywalo czy gra ci dzialala czy nie. Tworcy/wlasciciele Komputronika tez zaczynali na tej gieldzie sprzedajac pamiatki i drukarki iglowe o ile pamiec mnie nie myli.
https://www.youtube.com/watch?v=JrR2N7C7Ddk
W grze byles szefem kroporacji, ktora za pomoca sily uzywajac cyborgow przejmowala wladze w miastach. Najczesciej eleminowales wrogie cyborgi, albo dokonywales zamachu na jakis cel. Czasami tez byly misje, ze musiales kogos porwac i wywiezc z miasta. Gra nie byla wcale taka prosta i wymagala kombinowania. Gra miala na tamte czasy genialna grafike izometryczna. Wszyscy przezywali, ze mozna bylo wsiasc do samochodu druzyna i nim jechac, albo wykorzystywac go jako wybuchowa pulapke przeciwko wrogim cyborgom innych frakcji. Za zarobione pieniadze w bazie robiles badania nad nowym broniami/wszczepami do swoich cyborgow. Rekrutacja polegala, ze hakowales/obezwladniales cywili podczas misji bronia i w ten sposob ich rekrutowales. Gra byla niesamowicie grywalna i swietnie udzwiekowiona zwlaszcza miniguny przenoszone przez twoich agentow. Powstalo kilka odslon w tym ostatnia fps, ktory nie sprzedal sie wybitnie i prawie pogrzebala studio Starbreeze. Na szczescie zrobili gre Payday i jakos daja rade. No, ale tak sobie wspominajac przyszlo mi na mysl, ze moze ktos zrobil podobna gre. Czy znacie jakies tytuly, ktore sa podobne w rozgrywce ?

01.10.2025 08:32
2
odpowiedz
Asmodeus
47
Senator

Syndicate Wars
Satellite Reign

01.10.2025 08:47
Fyrdraka
👍
3
odpowiedz
Fyrdraka
5
Midinvaerne

Ale ja się w to zagrywałem, jedna z moich ulubionych gier ever. Co do gier w podobnym stylu i klimacie to wybór jest niestety mizerny. Poza podanymi tytułami powyżej nic mi do głowy już nie przychodzi.

01.10.2025 12:57
maciell
4
odpowiedz
maciell
132
Senator

Dzieki za ten jeden tytul. Niestety widze, ze ma mieszane opinie. Szkoda myslalem, ze powstalo tego wiecej. W Syndicate Wars gralem ,ale to juz nie bylo to. Strasznie mnie odpychala grafika w tej odslonie.

01.10.2025 13:00
elathir
5
odpowiedz
elathir
113
Czymże jest nuda?

A może cos w innym klimacie ale podobnego gamepleyowo, czy Jagged Alliance, dwójka albo trójka (choć jedynka jest stara jak oryginalny sindicate, wiec może też się odnajdziesz).

01.10.2025 13:17
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Asmodeus
47
Senator

Zalezy ci bardziej na gameplayu (pseudo-RTS) czy na zabawe w szefa korporacji, rozbudowe oddzialow itp?

Bo jesli pierwsze to... jest marnie. Niewiele gier szlo w ta strone, chociaz stare UFO: Aftermatch, Aftershock i Afterlight mogly by ci przypasowac (nie cyberpunk a strzelanie do ufokow, no i misje nie w duzych miastach a gdzies na zadupiach). Ale mimo wszystko jest to bardziej tactics niz zrecznosciowy syndicate.

Jesli zas chcesz rozwijac niewielka grupe specjalistow to moze nowy X-COM (szczegolnie X-COM2)? Ale jest to gra turowa.

Poza tym:
https://steamcommunity.com/app/268870/discussions/0/3122659822729892713/
wspomniano o Neon Chrome i Starcrawlers. Nie znam, wie sie nie wypowiem.

post wyedytowany przez Asmodeus 2025-10-01 13:18:09
01.10.2025 13:30
maciell
6.1
maciell
132
Senator

X-comy wszystkie ograne. Moim marzeniem wlasnie byla by fuzja X-coma z Syndicate. Niestety wszelkie Jagged Alliance tez ogralem. Nawet te gorzej przyjete odlsony.Ja ogolnie bardzo lubie gry turowe. Tak szukajac natknalem sie na rekomendacje
https://store.steampowered.com/app/234650/Shadowrun_Returns/
Mam chyba wszystkie odslony z rozdawnictwa.

01.10.2025 15:24
PersonifikacjaCienia
7
odpowiedz
1 odpowiedź
PersonifikacjaCienia
31
Brat

A Shadow Watch znasz? Skoro XCOMy ograne, Jagged Alliance też, to może nigdy nie trafiłeś na tego "starocia"? Nie żeby to był majstersztyk na miarę kultowego Syndicate, ale ja mam dobre wspomnienia.

01.10.2025 20:19
maciell
7.1
maciell
132
Senator

Jak Ty mi zaimponowales. No nie znalem tej gry. Kupiona za 5 zl na GOG.

https://www.gog.com/pl/game/shadow_watch

Forum: Gry podobne do Syndicate z 1993 roku.