Gratulacje dla twórców GOLa
Chciałbym pogratulować zarówno twórcom jak i osobom zatwierdzającym nową szatę graficzną GOLa. Dokonaliście czegoś, czego się nie spodziewałem. Będąc w zasadzie jedyną stroną z newsami o grach którą do tej pory odwiedzałem przez ostatnie lata, sprawiliście że mam dość i zaczynam tu zaglądać coraz rzadziej, a wszystko wskazuje na to że wkrótce przestanę tu przychodzić w ogóle. Podczas gdy moja niegdysiejsza średnia liczba odwiedzin to kilkanaście razy na dzień, teraz zaglądam tu może raz na 3 dni. Naprawdę próbowałem się przekonać, ale wersja mobilna w przeglądarce (tylko takiej używam i nie mam zamiaru zmieniać) jest kompletnie nieczytelna, przeplatana reklamami i linkami do działów których nie chcę oglądać, z kolorystyką i fotnami dobranymi tak że wszystko to wygląda jak tania strona z losowo generowanymi artykułami. Nie da się, no po prostu nie da się do tego przekonać i uznać, że to profesjonalny serwis. Poprzednia szata graficzna może i odstawała od dzisiejszych standardów, jakie by one nie były, ale przede wszystkim miała w sobie to coś, jakąś oryginalność i już po jednym spojrzeniu można było znaleźć coś dla siebie. Teraz trzeba scrollować stronę jak shorty na YouTubie którymi szczerze gardzę.
Szkoda, kiedyś było naprawdę fajnie.
z kolorystyką i fotnami dobranymi tak że wszystko to wygląda jak tania strona z losowo generowanymi artykułami. Nie da się, no po prostu nie da się do tego przekonać i uznać, że to profesjonalny serwis. Poprzednia szata graficzna może i odstawała od dzisiejszych standardów, jakie by one nie były, ale przede wszystkim miała w sobie to coś, jakąś oryginalność i już po jednym spojrzeniu można było znaleźć coś dla siebie.
Pelna zgoda kolego.
Nowy wyglad gola jest "z twarzy podobny zupelnie do nikogo".
Absolutny ergonomiczny chaos i padaka i brak jakiejkolwiek tozsamosci i charakteru. I wszystko zrobione tak abys bezmyslnie scrollowal, klikal o trzy razy za duzo bo info pousuwane, poukrywane, itd...
Tpo ze na stronie glownej bez adblocka po otworzeniu strony nie widzisz nawet jednego newsa w calosci, tylko brzydkie, bezplciowe logo i reklamy juz pominmy. ;)
Dodam tez ze jak wejdziesz na mainstreamowe strony o grach, to kazda tak wyglada. Norlalnie jak wejdziesz na jakas mniejsza, albo niszowa ktora ma w dupie trendy to az sie micha cieszy jak widzisz fajne kolorki i design ktory nie kojarzy sie z sala szpitalna polaczona z magazynem Amazonu.
Pogódźcie się z tą nową szatą graficzną, ludzie. To jeszcze nie koniec świata, jakieś zmiany były potrzebne, ja też uważam, że nowy GOL jest gorszy. Ale osoby, które na to narzekają to w większości juniorki z rangą 0. Poradzisz sobie, jesteś inteligentny, to właśnie nowe pokolenie ma w większości problemy z ogarnięciem jak się tu teraz odnaleźć. Dasz radę!
Ja powiem tak - kiedy pojawiły się zmiany to również pomstowałem na warstwę wizualną GOLa. Już się przyzwyczaiłem i jest OK. Natomiast to na co chciałbym zwrócić uwagę to jak tragicznie to wszystko działa. Nie wiem czy to tylko u mnie, ale jest problem zarówno z edycją jak i dodawaniem postów. Strasznie wolno to chodzi, a o edycji nie ma mowy bo po prostu mi ta podstawowa funkcja szwankuje to jest raz działa a raz nie :/
Po co ten płacz? i tak będziesz tutaj dalej wchodził i tak. Była stara szata? źle, beee - zatrzymali się w rozwoju - nowa szata? beeee, źle, nie będziemy tutaj wchodzili, co wyście narobili? dobre jest powiedzenie, że Polakowi się nie dogodzi, co by kto nie zrobił, to i tak będzie źle. Najbardziej marudny naród na świecie chyba, bez kitu. Kwestia przyzwyczajenia, mi chyba z 3 dni zajęło, żeby się przyzwyczaić i podoba mi się bardzo nowa szata - jedynie dodać nowości w profilach i będzie pięknie.
„ironiczna” raczysz żartować waćpan. Ironiczna to była twoja wypowiedź.
Ja gdybym chciał napisać że coś mi się nie podoba to bym napisał:
„Nie podoba mi się nowy wygląd serwisu. Brakuje …. Zmienił bym …. Szczególnie męczące jest ….”
Ale ty nie ty zakładasz wątek z gratulacjami, i jeszcze się obruszasz jak ci dziękuję. Weź się ogarnij człowiek, chyba że po prostu chcesz się dzisiaj z kimś pokłócić.
Czy masz prawo do własnego zdania - tak, czy wygląd serwisu może ci się nie podobać - oczywiście tak, czy możesz o tym pisać na forum - oczywiście tak. Mam nadzieję że ten temat sobie wyjaśniliśmy.
A teraz napiszę to jeszcze raz. Dlaczego serwis wygląda tak a nie inaczej, i ma taką zawartość a nie inną:
- taką decyzję podjęła firma, nie jedna osoba, nie dwie osoby, tylko firma która ma swoje serwisy internetowe na 5 kontynentach.
- zmiany były projektowane od prawie 2 lat, pod nadzorem osób które już z GOLem nie pracują i to jest efekt ich pracy.
- w tworzeniu obecnego wyglądu i funkcjonalności brało udział wiele osób w tym większość redakcji i wiele funkcjonalności jest na ich życzenie
- czy jesteśmy zadowoleni z obecnego wyglądu, tak bo wszystko wskazuje na to że wbrew temu co uważasz więcej czytelników zyskaliśmy niż straciliśmy.
- czy zmiany są ukończone? W żadnym wypadku, na mój gust to potrwa to jeszcze wiele miesięcy
- czy wszystko jest wyryte w kamieniu, nie, jeżeli któreś z rozwiązań się nie sprawdzi zaoramy go zrobimy od nowa
- czy będą nowe rzeczy, tak
- czy słuchamy opinii czytelników, tak na tym etapie ich zdanie jest decydujące. Tyle że nie wystarczy jak napiszesz post na forum, a my zwijamy wszystko i wracamy do starej wersji. Czytamy wszystkie opinie na forum. Dostajemy wiele maili. Mamy oprogramowanie śledzące zachowanie czytelników na stronach. Mamy dużo danych statystycznych i z tego wszystkiego wyciągamy, każdego dnia wnioski.
- cele czytelników na serwisie nie zawsze są spójne z celami właściciela serwisu.
Została podjęta decyzja że nie czekamy z uruchomieniem nowego serwisu aż wszystko będzie gotowe. Zmiany są wprowadzane stopniowo i cały czas.
Mam nadzieję że to co napisałem wyjaśniło niedomówienia.
PS. Zarzucasz mi brak profesjonalizmu … brak profesjonalizmu to mój znak firmowy od prawie 30 lat, bo wtedy zrobiłem pierwszy „profesjonalny” serwis o grach, także dziękuję za uznanie. Nie mam plakietki gry-online i nie jestem profesjonalny.
Jak pięknie by było jakby ci wszyscy narzekacze i na to jakie to forum jest beznadziejne, jacy redaktorzy fatalni, teksty okropne, a GOL to w ogóle woke, dei i lewactwo, poszli sobie w pizdu do swoich rezerwatów i z nich nie wychodzili. Powietrze od razu zrobiłoby się świeższe, dałoby się normalnie podyskutować z pozytywnym nastawieniem i nie przebijać się przez tony prymitywnych postów aby przeczytać jeden wartościowy... pomarzyć można...
A ja się bardzo cieszę jak ludzie piszą co im się nie podoba, bo wtedy wiem co naprawić. Drażnią mnie tylko co którzy narzekają niekonstruktywnie :)
Przyzwyczajałem się całe 2-3h. Temat dawno zapomniany. Ale widzę, że niektorzy to mają chyba więcej problemów niż tylko z GOLem
W przypadku tych zmian szybko można się przyzwyczaić. Według mnie jest lepiej niż było wcześniej poza usuniętymi niektórymi rzeczami które i tak wrócą w odświeżonej wersji.
Na forum jest przecież gorzej, bo wiele rzeczy nie działa tak jak powinno. Poza tym póki co zmienił się tylko wygląd przycisków, no i styl podświetlonych linków wzięli z nowego CSS-a, więc kompletnie nie pasuje do starego layoutu forum i jego kolorystyki...Ach, popsuli też okno dodawania odpowiedzi...
Niemniej, jeśli ktoś odwiedza jedynie forum, to na razie zmiany są kosmetyczne.
Z kolei serwisu, poza pojedynczymi baitami otwieranymi z poziomu forum, od dawna nie warto odwiedzać, ale jeśli już się to zrobi, to oczywiście dostaje się klasycznego koszmarka "modern website".
Trzeba jednak przyznać, że dodali wersję kompaktową, która jest nawet znośna, nie licząc komentarzy i już dawno wciśniętego scrollingu...
A zatem czy jest tak dobrze, jak twierdzą lizusi? W żadnym wypadku, choć jest minimalnie lepiej niż to wynika z wpisów największych krytyków.