Granie na Samsungu R590
Witam, mam pytanie, mianowicie od niedawna podsiadam laptopa Samsung R590. Na wielu forach czytam, że jest on całkiem niezłym wyborem dla graczy. Ostatnio postanowiłem sobie zainstalować Shogun 2 Total War, potem Empire Total War. Obydwie gry strasznie przycinały nawet na niskich ustawieniach. I chciałbym zapytać dlaczego tak się dzieje? Dodam tylko, że liczne strony chwalą go za np. całkiem niezłe wyniki w Mafi 2, czy nadal bardzo wymagającym Crysisie
up
GF 330M demonem prędkości nie jest, a najnowsze Total Wary mają całkiem spore wymagania. To raz. A dwa, podaj wersję sterowników. Może siedzisz na jakiś "defaultowych windowsowych".
Jak inne gry? Też tną?
tnie bez wyjątku wszystko, a ja nie instalowałem żadnych sterowników, więc zapewne masz racje, przy okazji chciałbym zapytać skąd takie sterowniki można pobrać
Niech pomyślę. Laptop wyprodukowała forma Samsung, tak? W pierwszej kolejności szukaj więc sterowników na ich stronie. Jeśli jednak tam nic nie znajdziesz, w co wątpię, to mam następne pytanie. Kartę wyprodukowała forma Nvidia, tak? No to sru szukać sterowników na ich stronie :)
trochę ironicznie, w każdym razie dzięki
OK, sprawdziłem. Stronkę Samsunga sobie odpuść: przy kilku modelach z serii 590, jako najnowsze sterowniki, są stareeeńkie 18x.xx.
Dwie sprawy:
- jaki DOKŁADNIE masz model laptopa (r590 to seria),
- jaki DOKŁADNIE masz system operacyjny (wersja, architektura)?
Intel Core i5 M450 2x 2.40GHz, 4GB Ram, Windows 7 64 bit Home Premium, NVIDIA GeForce GT 330M - 1024 MB
Co prawda, nie chodziło mi o konfigurację, a o napis z naklejki na spodzie laptopa (R590-xxxxxx) ale wersja systemu powinna załatwić sprawę :)
http://www.nvidia.pl/object/notebook-win7-winvista-64bit-296.10-whql-driver-pl.html
1. Pobierz.
2. Uruchom instalację.
3. Podczas instalacji, na drugim bądź trzecim ekranie znajdź opcję "Czysta instalacja". Zaznacz ją i dokończ całą procedurę.
4. Daj znać czy jest poprawa.
Jest lepiej, jednak nadal ma miejsce całkiem sporo przycinek
1. Wyłączyć zbędne programy.
2. Zrobić defragmentację dysku twardego.
3. Przeczyścić komputer programem typu CCleaner.
4. Sprawdzić czy nie ma jakiegoś "syfa" (skan antywirusem i Malwarebytes' Anti-Malware).
5. W ostateczności reinstalacja Windowsa.
6. Kupić mocniejszy sprzęt :D
Spoko, po prostu sporo wybóliłem na tego laptopa, ale wkrótce i tak mam zamiar kupić nowego PC. Ale najbardziej zdziwiło mnie to, że w testach wypadał całkiem nieźle i radził sobie z wieloma grami na przyzwoitym poziomie 30-40 fpsów, a w moim przypadku nie radził sobie z grami o niskich wymaganiach.
Oddaj go do serwisu albo na gwarancji jest to idź z nim możliwe, że dostałeś uszkodzony model ;d