Jak to jest z tymi kartami graficznymi w technologii SLI, warto dokupić ?
Jaa się postaram.
Z kartami połączonymi w SLI jest różnie bo:
-nie każda gra obsługuje takie coś.
-karta na dole jest poddana wysokim temperaturom powietrza odprowadzanego przez karte wyżej.
-a karta na górze nie odprowadza ciepła jak powinna bo przeszkadza jej w tym karta na dole.
Jest jeszcze pare powodów dla których nie jest to dobre rozwiązanie ale w większości przypadków się sprawdza pozytywnie.
A jaką karte masz?
Jaką masz kartę, jaki procesor i jaki zasilacz?
Ogółem zazwyczaj jest to tak, że jednak warto kupić jedną mocniejszą kartę niż się bawić w SLI.
No i jest jeszcze sprawa tego, że na SLI nie uzyskujemy dokładnie dwukrotnego wzrostu wydajności, a jedynie około 190% wydajności pojedynczej karty. Poza tym dochodzi problem mikrościnek, które bywają denerwujące, chociaż to zależy od użytkownika.
Pawlo94
No właśnie. Zapomniałem o tym napisać :)
Jak nie jesteś jakimś purystą graficznym to jedna porządna karta powinna ci w zupełności wystarczyć.
Lepiej złożyć coś samemu niż kupować gotowca. Ile masz kasy na kompa?
Nie no Panie w laptopie SLI? To się trochę mija z celem, za dużo pieniędzy względem tego co dostaniesz. A takie potwory to zazwyczaj wielkie, ciężkie i nieporęczne laptopy. Co z kolei przekłada się na to, że pewnie takiego laptopa będziesz używał tylko w jednym miejscu, bo nosić takie bydle to takie trochę nieporęczne. A jak to będzie stało to lepiej zainwestować w stacjonarkę.
Dwie karty w SLI + chłodzenie woda, wtedy ma to sens.
Lepiej kupic jedna ale porzadna karte.
Joch
Płyta główna Asus Maximus VI Hero-720 zł
Procesor Intel Core I5-4670K-880 zł
Grafika Nvidia Geforce GTX 760Ti- 860 zł
RAM-y jakieś się znajdą ale ważne żeby było 8GB-200-250 zł
Dysk Seagate Barracuda 1TB- 215 zł
Obudowa to obojętnie ale ważny jest przepływ powietrza i rozmiar-100-200 zł
Zasilacz OCZ ModXstream Pro 700W-300 zł
Razem 3425 zł +/- 100 zł
No powinna. Gdy nie będzie wystarczać to kupisz I7 albo kolejne 8GB RAM-u i masz spokój na kolejny rok
Pzdr
[14] - Mobo do zmiany na MSI Z87-G43, zasilacz do zmiany na Deusa 500W, za zaoszczędzone pieniądze kupić SSD (np. Plextora M5S)
PrzemoDZ
Wolałem wziąć Asusa bo ma większe możliwości OC a zasilacz też mocniejszy bo wiaadomo że do OC jest on ważny. A teraz pytanie...po co OC, ono a po to że szkoda później wywalać kasę w lepszy zestaw jak możnaa ulepszyć obecny nic nie płacąc ;) SSD mu nie potrzebme do gier chyba że przy wczytywaniu i zapisywaniu to wtedy tak.
Płyta jest bardziej do ekstremalnego OC. Do 4,5GHz wystarczy tańsza płyta (na Asusie i tak wyciągniesz max 100/200MHz więcej na tych samych ustawieniach. Ta druga wartość jest dość optymistyczna ).
Zasilacz do zmiany bo ModXstream Pro jest przeciętny. Od OCZ znacznie lepszy będzie ZT jeśli ma być modularny (jeśli nie to ZS). SilentiumPC też robi dobre zasiłki. 500-600W spokojnie powinno starczyć do tego zestawu nawet uwzględniając OC.
Przede wszystkim, OCZ nie tak dawno temu upadło- nie wiadomo jak będzie wyglądała sprawa ew. napraw gwarancyjnych.
Poza tym- DEUS jest po prostu lepszy. Posiada niezależną regulację napięć (dzięki czemu jest kompatybilny z energooszczędnym trybem Intelów Haswell) i ma lepsza sprawność.
Widziałem oficjalną wypowiedź OCZ, że sprawy RMA przejmuje ( razem z całą firmą ) Toshiba.
SilentiumPC ma dla mnie jedną wadę - 2 lata gwarancji na zasilacz to nie jest zbyt dużo.
Poza tym to świetna jednostka jak za te pieniądze. A z tą kompatybilnością z energooszczędnym trybem to nie słyszałem. Ciekawe czy to faktycznie powoduje jakiś niższy pobór mocy czy to tylko pic na wodę.
W Haswellach dodano nowe stany energetyczne, zmniejszając minimalne natężenie potrzebne do zasilania procesora do 0,05A (w Ivy Bridge minimum to było bodajże 0,5A). Różnica duża, choć to jak często procesory wchodzą w ten tryb, to inna sprawa. Większość zasilaczy na rynku (głównie z grupową regulacją napięć, ale nie tylko), nie ma możliwości zejścia z natężeniem do tak niskiego poziomu- w takim wypadku trzeba w BIOSIE włączyć wchodzenie procesora w ten tryb.
Przed chwilą właśnie coś wyczytałem, nie znalazłem jednak testów o tym.
Jutro będę miał więcej czasu to może coś wyczytam.
Zapewne działa to jak Zero Core Power w GPU AMD.... Tyle, że nie jestem w stanie sobie wyobrazić 'pełnego' IDLE dla procesora. Podejrzewam, że ten stan jeśli się włącza to rzadko i na bardzo krótki okres czasu.
W końcu coś ciekawego będzie do czytania :D
Co do SLI warto dodać, że należy się zapoznać z terminem mikro przycięć a także zwrócić uwagę na RAM karty który się nie sumuje. Nawet quad sli z kart posiadających dla przykładu 1GB będzie w nowszych grach(i starszych na modach np. do Skyrima przydało by się ze 4 GB; 6 też by nie zaszkodziło) "ssał pauke"(pozdro Kazimiera).