Gra Rpg

Forum Gry RPG
Odpowiedz
19.08.2011 17:39
skrzychu
1
odpowiedz
skrzychu
51
Pretorianin

Gra Rpg

Witam ponownie
mam pytanie odnośnie gier rpg
gothic-a 1,2,3 forsaken przeszedłem two worlds 1 też
czy są gry RPG z ciekawą fabułą niezłą ilością broni i zbroi
mam nadzieję że mi coś podacie

ps:
tu jest spis wszystkich gier rpg w które grałem
-dragon age
-gothic1,2,3
-two worlds 1
-dragensang black eye
-wiedźmin

19.08.2011 17:42
2
odpowiedz
kacpirek8
15
Pretorianin

polecam the elder scrolls Morrowind

19.08.2011 21:36
3
odpowiedz
Riokon_NPC
142
Legend

Kolejny wątek "Polećcie mi grę RPG" a na liście gier już przez pytającego "obczajonych" co najwyżej Wiedźmin i Drakensang nie wywołują zgrzytu zębów i grymasu twarzy.

Ludzie, czy to naprawdę taki problem poczytać czasopisma komputerowe, poczytać fora i serwisy poświęcone cRPG (jaki problem jest ze znalezieniem w necie Twierdzy Insimilion ?!) Proszę:

www.crpg.iml.pl
http://www.jrkrpg.pl/

Te dwa serwisy naprawdę powinny wystarczyć by ludzie przestali zadawać idiotyczne pytanie "w co grać". Jeżeli piszesz że lubisz cRPG to wypadałoby żebyś poznał KLASYKĘ GATUNKU. Ja już naprawdę nie mówię by cofać się do początku lat 90 i grać w Beholdery. Skrzychu wybacz że odniosę się do ciebie teraz, ale tak wyszło - ty założyłeś wątek. Nie mam pojecia kto polecił ci te tytuły w które grałeś. DA i Gothici wywołują skrajne odczucia u graczy; ja osobiście leję na te gry ciepłym moczem. TW to przeciętniak, tylko dwa ostatnie tytuły są warte grania. No chyba że sam je wybierałeś na chybił trafił. Nie wiem też jaki jest twój, hm, portfel, czy stać cię na kupowanie gier, ale wejdź na allegro i kup:

- Saga Baldurs Gate
- Saga Fallout
- obie części Icewind Dale
- Planescape: Torment

To jest ABSOLUTNA PODSTAWA! Nie obchodzi mnie czy masz 15 lat, a te gry wg ciebie są starociami. W zasadzie trudno mi rozmawiać z ludźmi o cRPG jeśli tych gier nie znają i tymi dla których grafika w cRPG ma główne znaczenie.
Poza tym MUSISZ znać:
Arcanum
Świątynia Pierwotnego Zła
Divine Divinity
seria Elder Scrolls (najlepiej Morrowind)
Star Wars: Knights of the Old Republic (dwie części)
Diablo (OBIE części - ja wiem że to hakch and slash ale gracz, który tego nie zna to dupa nie gracz, zwłaszcza jeśli lubi klimaty z okolic cRPG)
Deus Ex: Antologia
Neverwinter Nights (obie części; jedynka konieczne z oboma dodatkami, dwójka wystarczy z Maską Zdrajcy)

WARTO POZNAĆ:
Albion
Anachronox
Anvil of Dawn
Arx Fatalis
Betrayal at Krondor
Darkstone
Demise
Drakensang: The River of Time
Dungeon Siege (w sumie we wszystkie części wato pograć)
Evil Island
Fall: Last Days of Gaia
Jade Empire
trylogia Lands of Lore
Lionheart
Mass Effect
seria Might and Magic od części 6 do 8
Nox
Pool of Radiance: Ruiny Myth Drannor
Revenant
Siege of Avalon
Stonekeep
Torchlight
seria Ultima
Vampire: The Masquerade (zarówno Redemption jak i Bloodlines choć to drugie znacznie lepsze)
Wizardry 7 i 8
Wizards & Warriors

19.08.2011 22:44
claudespeed18
😉
4
odpowiedz
claudespeed18
225
Call me Snake

taka gra jest, mało znana, Risen się zwie ;)

19.08.2011 23:08
rzaba89nae
👍
5
odpowiedz
rzaba89nae
53
Aes Sedai

<[3] (większość z tego co jest tam napisane)

NWN nie tylko z dwoma dodatkami, ale i świetnym Kingmakerem. A co do Deus Exa, to myślę, że jedynka wystarczy. Świątynia Pierwotnego Zła z kolei to hardkor, tylko dla znawców, dla mnie zbyt skomplikowana, już lepiej zagrać w papierowe RPG niż silić się na tak dokładną komputerową namiastkę. Ale tytuły wypada znać, bo są fajne, nawet gdy graficznie już nie najlepiej się prezentują, to i tak kawał growej historii. I po przejściu te dzisiejsze hucznie reklamowane pseudo-hity od razu będą się wydawały na wskroś wtórne. Więc warto wyrobić sobie dobry gust i nie chwalić się potem, że jakaś odtwórcza gra, która wyszła z pół roku temu jest super hitem i najlepszym RPG ever.

19.08.2011 23:15
6
odpowiedz
Riokon_NPC
142
Legend

No, o Kingmakerze zapomniałem:D Ale jakiś mega, hm, kanoniczny to on nie jest;)

23.08.2011 16:19
7
odpowiedz
zanonimizowany773528
6
Legionista

Zapomniałeś o gothic 4

23.08.2011 17:05
fazikjunior
8
odpowiedz
fazikjunior
155
eXtreme

Jesli nie zrazi Cie troche przestarzala grafika to polecam Divine Divinity. Lepszej fabuly i tak rozbudowanego swiata, takiej ilosci przedmiotow w grze chyba nie ma w zadnym innym tytule do dzis. Polecam!

23.08.2011 17:06
😁
9
odpowiedz
Yoe_NPC
3
Senator

To jest ABSOLUTNA PODSTAWA! Nie obchodzi mnie czy masz 15 lat, a te gry wg ciebie są starociami. W zasadzie trudno mi rozmawiać z ludźmi o cRPG jeśli tych gier nie znają i tymi dla których grafika w cRPG ma główne znaczenie.

Ta i co mi jeszcze napiszesz? Że jak nie grałem w Baldura albo Planscape to nie mogę się nazwać fanem gier crpg? Albo nie znam się na gatunku? Masz ciekawe pojęcie...

edit. Aha,uważasz się za takiego fana gatunku a nie umeiszczasz na swoich listach takich gier jak Gothic, Gothic 2 Noc Kruka, TES Morrowind ale już taką hybrydę jak Mass Effect tak...LOL...

23.08.2011 17:17
rzaba89nae
😐
10
odpowiedz
rzaba89nae
53
Aes Sedai

Connor- teraz donieś na siebie administracji w stosownym wątku, że twój prześmiewczy post nic nie wnosi. Bądź konsekwentny. Autor wątku wymienił już Gothicki, a każdy może się pomylić albo czegoś zapomnieć, lista Iselora i tak jest pokaźna. Że już nie wspomnę o takim detalu jak to, że nie był to post skierowany do ciebie, wiec tekst "i co mi jeszcze napiszesz" zupełnie tu nie pasuje.

23.08.2011 17:19
11
odpowiedz
Niosgath_NPC
53
Generał

---> Iselor (Łódź)
Też mi się wydaj, że przesadziłeś. W niektórych grach które podałeś można liczyć piksele:) A to, że ktoś lubi gry z ładną grafiką (i gra tylko w takie) nie oznacza że nie może być fanem RPG.

23.08.2011 17:37
😊
12
odpowiedz
Yoe_NPC
3
Senator

rzaba-->to jest zupełnie inna sytuacja. Po pierwsze koleś do którego posta się odnoszę wyraźnie uważa, że ktoś kto nie grał w Baldury i Tormenty nie może nazywać się fanem gier crpg i kompletnie się na nich nie zna. Czy nie uważasz, że to GRUBA przesada? Sam pomyśl. To tak jakby ktoś twierdził, że jak ktoś nie grał w Ponga to gówno wie o grach wideo...

Aha, sam na siebie nie będe donosił, wyszedłbym na idiotę. Ale tobie wolno, proszę bardzo :)

23.08.2011 17:44
Tal_Rascha
13
odpowiedz
Tal_Rascha
225
Valhalla calling me

Premium VIP

Granie w gry crpg dla grafiki to jak chodzenie na basen by posiedziec sobie na laweczce.
Iselor podal wyczerpujaca liste choc jak dla mnie skleslilbym takie pozycje jak Torchlight bo to typowe h&s czy dungeon siege. No i z cala pewnoscia nie dopisywalbym tam gotshitow, bo ta gra chyba jedynie w polsce jest popularna.

23.08.2011 18:38
14
odpowiedz
Riokon_NPC
142
Legend

Gothici wymienił autor wątku więc ich nie wymieniłem. Swoją drogą nie rozumiem w Polsce (bo tylko w Polsce te gry są popularne) fenomenu Gothiców - osobiście nie cierpię tych gier i wyskakiwanie z nimi w sytuacji nieznajomości klasyki od Black Isle i BioWare jest zabawne.

I wyraźnie napisałem: "seria Elder Scrolls (najlepiej Morrowind) ". Kupić mam ci okulary?

Co ci jeszcze napiszę? Ano to że mam w domu prawie 120 gier cRPG (oryginały, nie żadne piraty) i mam prawo pisać sobie o tym gatunku większe niż 90% piszących na GOLu. Natomiast Torment i drugi Baldur to najlepsze obok Morrowinda i szóstego Might and Magic cRPG w historii gatunku. To moje zdanie ale wiem że wielu myśli podobnie.

Mass Effect jest naprawdę bardzo dobrym action - RPG i na liście tej zamieściłem gry z różnych podgatunków tego gatunku. Gry z ładną grafiką? Co to znaczy? W ciągu ostatnich pięciu lat dostaliśmy dwa Wiedźminy, serię Drakensang, pierwszego Mass Effecta (dwójka już nie ma prawie nic wspólnego z RPG) i drugiego Neverwintera z Maską Zdrajcy i Obliviona. Coś pominąłem? Nie, reszta gier to słabizna albo przeciętniaki nie warte zachodu. Cholera, nie za dużo tych tytułów się uzbierało co? Może więc zamiast grać w dopracowane graficznie gnioty pokroju Dragon Ejdża warto by pograć w tytuły 5 - 10 letnie (i starsze), jednak lepsze od syfu który obecnie wychodzi? Bo na chwilę obecną nie widzę nadzieii w tym gatunku poza Skyrim i Age of Decadence i paroma tytułami indie (bo nawet trzecie Diablo coś mi się nie widzi).

23.08.2011 19:06
XineX
👍
15
odpowiedz
XineX
68
Professor Chaos!

Fallout New Vegas jest też fajne i ma znośną grafikę (jeżeli komuś na niej zależy).

23.08.2011 19:13
16
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Nie wiem też jaki jest twój, hm, portfel, czy stać cię na kupowanie gier, ale wejdź na allegro i kup:
- Saga Baldurs Gate
- Saga Fallout
- obie części Icewind Dale
- Planescape: Torment

Pierdoły. Te gry są warte zagrania (prócz Icewind Dale) i są klasyką gier RPG ale nie jest to coś co trzeba znać.
Poza tym MUSISZ znać:
Świątynia Pierwotnego Zła
Divine Divinity
Star Wars: Knights of the Old Republic (dwie części)
Neverwinter Nights (obie części; jedynka konieczne z oboma dodatkami, dwójka wystarczy z Maską Zdrajcy)

Świątynia~ - to jest jakiś must have?
Divine Divinity - to jest jakiś must have?
Kotor tylko dla tolerujących Star Warsa.
NWN jest jedną z najsłabszych gier jakie są na całej Twojej liście. Po zagraniu w Baldura, Icewind Dale czy Dragon Age nie warto grać w NWN, bo można usnąć podczas gry.
Deus Ex również nie jest jakiś cudowny.

Serio - Twoja lista jest przesadzona.

Od siebie dodam, że warto zagrać w Septerra Core.

23.08.2011 19:35
17
odpowiedz
Riokon_NPC
142
Legend

Gadasz głupoty:) Fan gier RPG musi znać Tormenta, Icewind Dale'a i Baldura. Bo jeśli nie, to co ma znać?

23.08.2011 19:35
👍
18
odpowiedz
rodzynek2.0
13
Pretorianin

Risen :) Świetna gierka i dobrze zoptymalizowana ;)

23.08.2011 19:51
👍
19
odpowiedz
TakSieSklada_NPC
111
Legend

Takie perełki z gier RPG, choć nie wszystkie:

Mass Effect 1 i 2
Knights of the Old Republic 1 i 2
Baldur's Gate 1 i 2
Icewind Dale 1 i 2
Risen
Fable
Two World 2
Fallout (1, 2, 3 i Vegas)
The Elder Scrolls III: Morrowind
The Elder Scrolls IV: Oblivion
Neverwinter Nights (1 i 2)
Dungeon Lord
Alpha Protocol (Tak sobie)
Wiedźmin 1 i 2
Drakensang
Jade Empire
Deus Ex: Human Revolution (Nowe, nowe, ale trzeba zagrać)

To tak skormnie, co mi przez 3 minuty przyszło do głowy...

23.08.2011 19:58
Dym14
😁
20
odpowiedz
Dym14
109
Senator

Nie wiedziałem, że szmiry... tzn. co najwyżej średniaki są wymagane (nie dotyczy pierwszej części).

23.08.2011 20:39
21
odpowiedz
Riokon_NPC
142
Legend

W jaki sposób zamierzasz zdobyć pierwszą część nie kupując Antologii mądralo ?

"Świątynia~ - to jest jakiś must have?"

No biorąc pod uwagę ze jest to idealne przeniesienie zarówno pierwszej przygody do D&D jak i najlepsza adaptacja systemu na komputery, to trudno tego nie znać.

"Divine Divinity - to jest jakiś must have?"

Nie tyle must have co tytuł bardzo dobry, a porównując z dzisiejszym chłamem - wybitny. Zaawansowana fabuła zbliżona do najlepszych tytułów gatunku, klimat i zagadki rodem z Ultimy i system walki a la Diablo - wszystko świetnie wyważone. To nie jest jeden z najlepszych tytułów gatunku?

"Kotor tylko dla tolerujących Star Warsa."

A ilu jest tych nie tolerujących?

"NWN jest jedną z najsłabszych gier jakie są na całej Twojej liście. Po zagraniu w Baldura, Icewind Dale czy Dragon Age nie warto grać w NWN, bo można usnąć podczas gry."

Podstawka pierwszego NWN owszem. SoU posiada klimat najlepszych klasyków; czułem się podobnie jak podczas gry w IWD. HoU zbyt epicki ale to dobry dodatek. Drugi NWN zaś to klasa sama w sobie, znakomity powrót do korzeni.

"Deus Ex również nie jest jakiś cudowny."

Jeśli nie lubisz cyberpunku - owszem.

23.08.2011 20:45
22
odpowiedz
Niosgath_NPC
53
Generał
23.08.2011 20:46
23
odpowiedz
Riokon_NPC
142
Legend

No ok, ale jeśli za podobne pieniądze moge mieć więcej gier, nawet słabszych - czemu nie?

26.08.2011 19:57
24
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Gadasz głupoty:) Fan gier RPG musi znać Tormenta, Icewind Dale'a i Baldura. Bo jeśli nie, to co ma znać?
Icewind przez wielu uważany jest za H&S, a nie RPG. Baldur, TES i Fallout to klasyki imo.

27.08.2011 10:59
skrzychu
😊
25
odpowiedz
skrzychu
51
Pretorianin

dobra już wiem kupuję deus ex H R
dzięki wszystkim :)

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl