Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: gra planszowa - co myślicie?

13.07.2013 21:34
tadzikg
1
tadzikg
190
starszy brygadier

gra planszowa - co myślicie?

takie pytanko,

pomyślałem, że może warto by stworzyć grę planszową tylko:
1. czy ktoś to wyda?
2. czy ktoś się zainteresuje tym?
itp itd

co myślicie o tym?

13.07.2013 21:36
2
odpowiedz
zanonimizowany927306
1
Konsul

lol gry planszowe były tańszą alternatywą dla gier w latach 80 i 90. Teraz NIKT nie gra w nie. Chyba, że nerdy w jakieś dragony itp...

spoiler start

Dungeons & Dragons

spoiler stop

13.07.2013 21:37
😍
3
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

@UP - swiatly sie objawil. Oczywiscie, ze gry planszowe nadal sa "w modzie" - inaczej nie stalyby na polkach w pierwszym lepszym zabawkowym. Sam trzymam w szafie pare gier, ktore swietnie zabijaja czas z rodzina, znajomymi - Scrabble, Cluedo, Skarb Zakonu i Osade.

13.07.2013 21:39
4
odpowiedz
zanonimizowany927306
1
Konsul

[3] Sam pamiętam jak się pykało w "Fortunę". Dobre są, ale jak prąd wyłączą :)

13.07.2013 21:41
Wismerin
5
odpowiedz
Wismerin
97
Generał

Chodzi Ci o zrobienie konkretniej gry planszowej do kupienia w sklepie?
Jeśli tak po prostu starasz się opracować mechanikę, następnie testujesz swoją grę a gdy uzyskasz zadowalający Cię efekt szukasz wydawnictwa, które było by skłonne wydać twoją grę.
Chyba, że masz środki aby samodzielnie tego dokonać.

@BobDestruktor

Proszę Cię, masa rożnych ludzi gra w planszówki i jest to bardzo dobry sposób na miłe spędzenie czasu.
Nie znasz się, sam posiadam grę o tron i czasem sobie gram z znajomymi. Do tego piwko, jakieś przekąski i żyć nie umierać. ;]

13.07.2013 21:41
tadzikg
6
odpowiedz
tadzikg
190
starszy brygadier

2- to chyba cos ci sie pomieszalo, jak studiowalem w stolicy to 4,5 razy ludzie się spotykali i grali. Odbywało się to na Politechnice od 15 do 21 (piątek sobowa), a pon niedziela w klubach (oczywiscie stoliki od godz do byly pozajmowane, także na piwko byś nie mógł usiąść);

często jak się nie umówiłem to już nie było miejsca i dupa powrót do domu, także wcześniejsze umawianie się wskazane

5 - pomysł mam i podstawę teraz mechanika i testy

co do tematu;

wstępnie gra wojenna na 2 os

13.07.2013 21:49
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany927306
1
Konsul

www.youtube.com/watch?v=9CpRuvoBNtg - W sumie nie wszystkie planszowe to RPG, ale zawsze znacząca część... Ja tam wolę imprezować z kolegami/dziewczynami (bardzej to drugie) niż grać w planszówki w sobotę, no ale OK.

13.07.2013 21:52
Wismerin
8
odpowiedz
Wismerin
97
Generał

Sam pomysł zrobienia czegoś takiego spoko, jednak co do wydania twojej gry wszystko zależy od grywalności i ogólnego wyglądu.
No i zapewne wydawnictwo będzie chciało z Ciebie zedrzeć jak najwięcej kasy, więc dobrym pomysłem było by założenie własnego. :P
Szkoda tylko, że nie wiem ile byś musiał wyłożyć na wyprodukowanie powiedzmy 1000 egzemplarzy. ;(

Aha i dobrze się zastanów czy samej gry nie dało by rady podciągnąć pod 3 osoby. Z własnego doświadczenia wiem, że tyle osób stosunkowo łatwo znaleźć do rozgrywki.

13.07.2013 22:52
tadzikg
9
odpowiedz
tadzikg
190
starszy brygadier

8 samemu to szans nie ma za duzo kasy, najpierw zrobie na 2 os, a pozniej pomysle czy na 3,4 os bedzie dzialac

13.07.2013 22:56
marcus alex fenix
10
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus

Ja tam wolę imprezować z kolegami/dziewczynami (bardzej to drugie) niż grać w planszówki w sobotę, no ale OK.

Coś nudne te imprezy, bo patrząc na historię twoich postów, to w dzisiejszy wieczór, wczorajszy i zeszłotygodniowe przesiadywałeś na forum. No, ale może to tak w przerwie między bajerowaniem lasek. ;)

13.07.2013 22:57
11
odpowiedz
zanonimizowany927306
1
Konsul

Wiedziałem, że ktoś prędzej czy później mi dopieprzy za to co napisałem - taki był mój cel. Ale nie zapomnij, że są wakacje i wolny jest nie tylko weekend...

13.07.2013 22:58
HUtH
12
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Wydaje mi się, że user meryphilia miał coś wspólnego z grami planszowymi, rpg, itd... ale został zbanowany :D
Gry planszowe żyją, ale to zamknięty światek....

13.07.2013 23:05
kokoju
😊
13
odpowiedz
kokoju
109
Handlarz z Neverwinter

Ja osobiście jestem wielkim fanem planszówek, nawet nietrudno było zorganizować stałą ekipę do ogrywania w Gears of War (oczywiście w wersji Board) czy Horror w Arkham

Odpowiadając na twoje pytania:

1. czy ktoś to wyda?

Ależ tak, na przykład Galakta jeśli twój projekt będzie miał potencjał, pomysł i będzie z niego potencjalny zarobek
Tutaj masz dział kontaktowy, ostatnio organizowali nawet konkurs dla projektantów

http://galakta.pl/kontakt-2/kontakt/

2. czy ktoś się zainteresuje tym?

Poniekąd wynika to z punktu wyżej, taka Zagłada Atlantydy od Galakty będąca właśnie pomysłem początkującego projektanta zebrała pochlebne recenzje i opinię w środowisku graczy, więc i ty nie jesteś wcale na straconej pozycji

13.07.2013 23:06
Wismerin
👍
14
odpowiedz
Wismerin
97
Generał

@HUtH

Każdy tak mówi dopóki nie zagra. Wtedy nagle okazuje się, że jest to świetna zabawa i chciało by się grać częściej. ;)
Tez uważałem, że planszówki to raczej do spotkań rodzinnych czy na popołudnia bez prądu do czasu aż zagrałem w Battlestara.

13.07.2013 23:08
tadzikg
15
odpowiedz
tadzikg
190
starszy brygadier

13 - > myślałem raczej o Rebelu

z tymi konkursami jest taki problem, mogą podchwycić temat, ja usłyszę że moja propozycja nie ma szans, a sami zrobią grę na moim pomyśle, jakoś tak konkursy nie bardzo mi się widzą

13.07.2013 23:12
kokoju
16
odpowiedz
kokoju
109
Handlarz z Neverwinter

15 - > Nie sądzę, projekt wysyłasz im na firmowy e-mail, nikt z pozostałych uczestników nie ma o nim żadnych informacji, do tej pory Galakta nie popełniła żadnego takiego ''failu'' jak opisałeś bo wbrew pozorom w przeciwnym wypadku znalazł by się co najmniej jeden oszukany autor który zrobiłby im PR'owe piekło

A Rebel wydaje również gry od innych wydawców więc nie blokujesz sobie większych wpływów ze sprzedaży w razie wygranej konkursu u Galakty

14.07.2013 00:28
17
odpowiedz
koksu121313
0
Konsul

Wydanie 1 sprzedaż 2
trochę się zgadzam z 2 gry planszowe nie są tak bardzo popularne jak kiedyś
Zwłaszcza że tyle tego jest że na prawdę musiał byś wymyślić coś oryginalnego
by przy 10000 grach się przebić i zarobić

14.07.2013 00:48
HUtH
18
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

[14] chodziło mi o ludzi robiących te gry, nie o klientów :P

14.07.2013 08:54
😊
19
odpowiedz
zanonimizowany286356
2
Junior

gry planszowe maja się bardzo dobrze teraz i przeżywają swój renesans :-)

Co do tworzenia gier planszowych to właśnie ja przerzuciłem się z robienia gier online takich jak na przykład Arena Albionu [link] i Gotyx [link] na robienie gry planszowej - wojennej opartej na XVII wieku
oto link do projektu [link] am76.pl / XVII

14.07.2013 10:29
TinyTiger
20
odpowiedz
TinyTiger
48
Senator

Dużo osób lubi grać w gry planszowe. Jakbyś stworzył grę planszową, to raczej dużo osób by się nią zainteresowało.

14.07.2013 11:34
Moshimo
21
odpowiedz
Moshimo
91
FullMetal

Tak jak wspomnial kolega odokar, gry planszowe przezywaja teraz swoje odrodzenie. Sam mam swoja kolekcje gier, ktora stale sie powieksza.

Duzo znajomych w pracy rowniez sie w to wkrecilo. Na imprezie integracyjnej wyciagnalem Tabu. Gralismy w to w >10 osob, rewelacja. Po tym jedna kolezanka tak sie zainteresowala grami planszowymi, ze zaczela robic sobie statystyki cenowe roznych sklepow internetowych, a jej kolekcja przewyzsza juz moja ;D

Ostatnio na "zwyklej" imprezie rzucilem kilka gier planszowych osobom, ktore wczesniej nie mialy stycznosci z taka forma zabawy. Wiekszosc osob byla zachwycona.

Sam uwazam to za swietna alternatywe dla standardowych imprez.

14.07.2013 12:29
tadzikg
22
odpowiedz
tadzikg
190
starszy brygadier

Może do września skończę xD

spoiler start

A gdzie testy? Cholera do końca roku

spoiler stop

14.07.2013 12:57
Yuri the Crusader
23
odpowiedz
Yuri the Crusader
206
GUNDAM Pilot

Ale jednak już teraz zacząłbym ją przerabiać na większą ilość graczy. Z własnego doświadczenia wiem, że w "grach bez prądu" dla dwóch osób prym wiodą karcianki...

14.07.2013 13:29
Shadowmage
24
odpowiedz
Shadowmage
252
Master of Ghouls

Jest kilka firm polskich wydających gry, też polskich autorów. Jak już będziesz miał dopracowany pomysł, to uderz do Granny, Kuźni gier, ew. Portalu albo Galakty.

A co do gier planszowych - w ostatnich latach są coraz bardziej popularne.

Forum: gra planszowa - co myślicie?