Zanim włącze jakąkolwiek fpp/tpp zawsze w opcjach przełączam oś myszy... Wiem ze wszyscy moi znajomi grają normalnie, nic nie zmieniaja w opcjach.. Wkurzalo ich nawet jak gralismy w jakąs strzelanke na zmiane bo za kazdym razem musieli po mnie zmieniac opcje... Nawet ostatnio jak gralem w blazing angels to wygodniej mi jak sobie zmienilem ze strzalka w dół to samolot leci ku górze a strzałka w góre nurkuje...
We wszystkich tego typu grach istnieje zmiana osi myszki, więc napewno pewna część graczy też woli grać na inwercie.. Pytanie brzmi czy ktokolwiek na tym forum też nie potrafi grać na normalnych ustawieniach?
Miałem znajomego w liceum co zawsze grał na invercie, nigdy tego nie mogłem zrozumieć ^_^
Tylko w lotniczych tak ustawiam, chociaż czasem (co prawda rzadko) w czasie grania w zwykłe strzelanki mam chwilę zwątpienia i odwrotnie próbuję się rozglądać góra-dół.
Wg mnie też bez sensu zmieniać osie. Tak samo jak nie rozumiem, jak można zamieniać działanie LPM i PPM tylko dlatego, że jest się leworęcznym.
Może i bym się przyzwyczaił, ale byłoby bardzo trudno początkowo. Jak tak teraz myślę, to przecież jest to w ogóle nieintuicyjne, że ciągnę mysz do siebie(jakby w dół), a w grze patrzę w górę
Ja odwracam klawisze góra/dół tylko w lotniczych.
Nie wyobrażam sobie grania w FPS z inverted mouse :D
wonziu, ale ogólnie to specyficznie hipsterski człowiek jest, więc nawet mnie to nie dziwi. Swoją drogą i tak w fpsy średnio ogarnia, więc bez różnicy...
Kiedys gralem w jakas strzelanke co standardowo małs byl odwrocony a nie dalo sie ustawic "normalnie" bo costam.
Poczatkowo bylo ciezko, ale zaskakujaco szybko odwrocilem odruchy i nie stanowilo to zadnego problemu - chociaz nie oznacza ze lubilem to, kolidowalo mi z przyzwyczajeniami z innych gier jak gralem w cos na zmiane.
No i jak sie tak zastanowic to dziwnie jakos bylo - mycha do gory a celownik w dol idzie... ?
Nawet nie próbuję, bo po co? Przecież to nie ma żadnego logicznego uzasadnienia.
[10]
Odwrócona mysz ma więcej uzasadnienia w fps niż nie-odwrócona. Symuluje ona ruch głową na płaszczyźnie poziomej - wyobraź sobie, że mysz znajduje się w centrum twojej głowy, ruch do przodu powoduje jej pochylenie a ruch do tyłu odgięcie do góry. Sens "normalnej myszy" miałby sens gdybyś przesuwał nią po "ścianie".
>>> DanuelX
Oczywiscie, ze nie ma uzasadnienia, bo ruch myszka NIE odwzorowuje ruchu glowy, a ruch CELOWNIKA. I teraz sam odpowiedz sobie na pytanie jak bardzo odwrocenie jest nieintuicyjne...
Ja gram na invercie w fpsy, ale w razie potrzeby potrafię się przestawić.
Pamiętam że za czasów quaka 1, 2,3, UT, większość ludzi grała na invercie.
Zmieniło się to w momencie wiejścia CS'a.
Tam więcej ludzi zaczęło używać prostej myszy - nowe, młodsze pokolenie :P
To wszystko jest kwestia konwencji.
Mysz prosta - symulujemy ruchy lewej ręki trzymającej broń.
Mysz odwrócona - symulujemy ruchy prawej ręki, lewa ręka jest osią obrotu.
Natomiast w grach lotniczych strerowanie odwrócone jest oczywiste - tak działają przyrządy w samolotach.
Nie potrafię grać na normalnych ustawieniach. Pierwsze co robię po uruchomieniu gry to invert :)
Jak wyżej, w lotniczych dla mnie to ma sens. W fps nigdy nie grałem na odwróconej i nie widzę potrzeby tego zmieniać :)
Nie rozumiem sensu grania na invercie, który jest dla mnie kompletnie nienaturalny i jestem do tego nieprzyzwyczajony.
Chciałbym poznać kogoś kto gra (dobrze) na invercie. Zrobiłbym sobie z nim zdjęcie, poprosił o autograf i uwiecznił w mojej gablocie osobliwości w której jest już wielu użytkowników GOLa :D
spoiler start
W sumie to granie na invercie ma sens. Przecież żyjemy w środku ziemi więc wszystko jest odwrócone. Szach Mat!
spoiler stop
Mysz odwrócona - symulujemy ruchy prawej ręki, lewa ręka jest osią obrotu.
W takim przypadku ruch myszy w prawo powinien przesuwać celownik w lewo.
No właśnie, ale czy ci piszący że w lotniczych grają "na invercie" maja na myśli to, że grają na ustawieniach domyślnych, odzwierciedlających obsługę wolantu, czy że sobie invertują inverta by grać tak jak w FPS-y?
W FPP i TPP gram normalnie. Odwrócone sterowanie? Abstrakcja większa niż obrazy Picassa(tak, wiem, Picasso to kubizm).