Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gothic 1 -najlepszy armor i broń w rozdziale 2/3.

23.02.2014 16:29
1
Robar2
63
robal drugi

Gothic 1 -najlepszy armor i broń w rozdziale 2/3.

Cześć.
Tak jak w tytule. Właśnie zacząłem rozdział 3 i pierwszy ork już mnie nieźle obił. Jaka jest najlepsza zbroja w tym momencie tj. koniec rozdziału 2/ początek 3. Ten sam problem z bronią. Najlepiej też jakbyście powiedzieli jak to zdobyć, albo przynajmniej w którym obozie.
Z góry dzięki. :)

24.02.2014 00:31
2
odpowiedz
Robar2
63
robal drugi

Up

24.02.2014 00:50
kjx
3
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Właśnie też pogrywam. Jako mag ognia (z niewielkim wsparciem mieczyka jednoręcznego). Połowa rozdziału trzeciego już za mną ale od jakiegoś czasu biegam w i z:
- zbroja - szata Arcymaga Ognia (kupiona od szefa magów w SO, 50 obrony)
- miecz - Szeroki Miecz (kupiony od Friska na targowisku, 55 ataku)
- łuk - zwykły Długi Łuk znaleziony w obozie złodziei (niewielki dmg, bo narazie nie rozwijam zręczności, ale fajnie czasem jest postrzelać)

Nic mocniejszego jak narazie nie znalazłem. Aczkolwiek, specjalnie też nie szukałem. Itemki przyszły "same", wraz z rozwojem fabuły. Nie bawiłem się w żadne przywabianie potworków żeby ubiły za mnie jakiegoś strażnika albo cóś.

Dodatkowo 2 pierścionki (obrona, siła) i amulet (obrona + siła). Poziom 17, obrona w okolicy 80-90. Spokojnie ubijam Cieniostwora i radzę sobie z kilkoma orkami naraz.

Jestem magiem trzeciego kręgu więc moje machanie różdżką już jest całkiem efektowne (zamrozić i dobić albo naładować piorun kulisty i pierdyknąć prosto w twarz). Nie potrzebuję więc, narazie, jakiegoś mega wydajnego miecza.

Nie napisałeś kim grasz i jak grasz. Ciężko więc jakoś pomóc. Jaki obóz? Jaka klasa? Gildia? Jakie wyszkolenie? Szkolisz się w łukach? Mieczach 1h czy 2h? A może grasz czystym magiem?

24.02.2014 00:56
4
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Z pancerzami w tej grze żadnej wielkiej filozofii nie ma - zawsze kupuj najlepszą dostępną dla twojej gildii.

24.02.2014 01:40
5
odpowiedz
Robar2
63
robal drugi

Zatrudniłem się u Cieni. Idę w siłę, obecnie mam chyba 80 a co do mieczy to obojętnie. Poczytałem w googlach i najlepszy 1h to będzie miecz Blizny a z nim jest jakiś bug ze jak go atakujesz to inni ci nie przeszkadzają. Wiec to mogę spróbować. A u Diego kupiłem pancerz za 1.2k bryłek. Wcześniej jak grałem to pamiętam ze mocny był pancerz z pelzacza ale go narazie chyba nie mogę zrobić/nabyć. Dzięki za pomoc. Poradzę sobie juz. A co do łuków to jakoś mnie nie ciągnie. Raczej kusze.

24.02.2014 02:17
Bezi2598
6
odpowiedz
Bezi2598
152
Legend

No jak zwykle, ta sama historia. Przeczytam jakiś wątek o Gothicu, a gra zaraz sama się instaluje.

24.02.2014 09:47
7
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Jeszcze w pierwszym rozdziale jak już można wejść do zamku, można pobić bulita bez żadnych konsekwecji, ma on miecz strachu - 42 dmg.

24.02.2014 10:26
kjx
8
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Robar2,

skoro jesteś Cieniem i pakujesz w siłę, to zapewne następnym krokiem będzie Strażnik Gomeza. Możesz nim zostać, jeśli dobrze pamiętam, po

spoiler start

zabiciu królowej pełzaczy. Dostajesz wtedy zbroję od Thorusa, a lepszą możesz kupić u Stone'a

spoiler stop

Co do broni, albo kupić u Friska (miecz 1h, 55 dmg) albo zdobyć

spoiler start

dwuręczny topór na Orkach (również 55 dmg.

spoiler stop

W trzecim akcie chyba nic lepszego "normalnie" nie da się znaleźć. Są jakieś tam sposoby na zdobycie lepszego oręża wcześniej (Blizna, napuścić potwory na Strażników, etc) ale mnie to nie cieszy.

PS. Zaznaczam, że gram w G1 po raz pierwszy więc pojęcia o grze zbyt wielkiego nie mam ;-)

24.02.2014 10:33
maly_17a
9
odpowiedz
maly_17a
166
Senator

Ja zawsze jak szedłem w jednoręczną, to obijałem mordę Szakalowi, temu przy bramie obozu. Miał całkiem dobrą broń i jeszcze lepszą kuszę przy sobie :)
A pozniej, to zgadza się, miecz Blizny to najlepsza broń w grze.

24.02.2014 11:17
kjx
10
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Skoro wszyscy tak chwalą ten nożyk, to jako, totalny lamus, zapytam: to, że możemy "na luzaka" zaatakować Bliznę i reszta magnatów nie interweniuje to bug czy nie bug? Staram się unikać wykorzystywania błędów programistów więc jeśli to rzeczywiście bug, to odpuszczam. A jeśli nie, to... cóż Blizna, prawo dżungli.
No i trza go zaciukać na śmierć czy wystarczy nokaut? ;-)

24.02.2014 13:17
maly_17a
11
odpowiedz
maly_17a
166
Senator

Jeżeli liżesz dupsko Gomezowi i już jesteś strażnikiem, to bodajże już tam się nie wtrącali w bitkę. Jeżeli się myle, to niech ktoś poprawi, bo dawno nie grałem i długo nie znajdę czasu, by zagrać :)

Teraz doczytałem, że grasz magiem. No zapisz grę i spróbuj, myślę, że nie zaszkodzi spróbować, ale jednak jako mag nie będziesz mógł tam hałasować, prędzej jako strażnik.

24.02.2014 13:27
szymon_majewski
12
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Najlepszy miecz w tym momencie jaki możesz zdobyć to miecz dwuręczny od strażnika świątynnego ze starej kopalni o ile idziesz w 2h. On ma okolo 70 dmg. Dobry miecz jednoreczny jest w gorskiej fortecy na samej gorze, ale po drodze sa harpie, wiec prawdopodobnie bedzie ci ciezko je pokonac na tym etapie. W sumie rownie dobrze mozna pobic jakas wazna postac i od niej zabrac bron, jak juz bylo wspomniane, ale to juz filozofia Gothica, wiadomo. Pancerz w Gothic trudno nabyc, chyba faktycznie szata maga ognia jest na te chwile najlepsza.

spoiler start

Jesli jestes cieniem to dostaniesz pancerz straznika, potem w polowie 3 rozdzialu przy poszukiwaniach kamieni ogniskujacych dostaniesz srednia zbroje - ciezkiej niestety nie da sie kupic, to glupi blad, probowalem setki razy i "legalnie" bez kodow nie da rady przed nadejsciem 4 rozdzialu i zamknieciem obozu. Pozniej w rozdziale nr 6 gdy wracamy do obozu Stone i tak nam jej nie wyda. Co innego z pozostalymi obozami. Tutaj modyfikacje wioda prym, bo oferuja o wiele szerszy wachlarz zbroi

spoiler stop

24.02.2014 13:32
13
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Generalnie grając wojem w G1 nie ma żadnego sensu ładować się w broń jednoręczną (poza początkiem gry ofc), bo jest ona dużo słabsza od dwuręcznej, a w zamian nic nie daje.

24.02.2014 13:38
kjx
14
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

maly_17a,

nie no, Gomeza nie lubię, dlatego gram czarodziejką :-)
Brzytwę to ja mam na dwa ciachnięcia mieczem i jednego fajerbola. Nikt się nie wtrąca, nikt nie protestuje. Sam zaszlachtowany po walce przyznaje, że była ona całkiem dobra. No nic, ukradłem mu ten miecz. Skoro łajza siedzi w zamku i tylko dupy Gomeza podgląda, to jakoś strasznie mu chyba nie był potrzebny.

spoiler start

Rozdział 4. Zaczynamy szukanie Xardasa. Mag Wody (te ciule mnie wyrzuciły ze SO), krąg 4, mieczyk Brzytwy, jest dobrze :-)

spoiler stop

24.02.2014 15:34
15
odpowiedz
Robar2
63
robal drugi

Poszedłem do Thorusa, potem do Stone'a. Dał mi lekki armor. Chciałem kupić ciężki, ale powiedział że muszę sobie zasłużyć. Więc wziąłem już ten średni. Poszedłem załatwić Bliznę, nie było za łatwo, rozwalił mnie najpierw, ale poszedłem po jakiś czar. No i rozjebałem gościa. Mam jego 2h miecz i ork pada na 2 strzały z niego. Problemów już raczej nie będę miał z tym.
Do zamknięcia.

Forum: Gothic 1 -najlepszy armor i broń w rozdziale 2/3.