GOL 2026 H2 - wątek techniczny i organizacyjny
Cześć ferajna!
Mamy dla Was mały update w kwestii tego, co robimy, aby nasz sajt był dla Was coraz bardziej atrakcyjny. To oczywiście ciąg dalszy tego wątku: https://www.gry-online.pl/forum/gol-2026-watek-techniczny-i-organizacyjny/zb1016e9e
1. Nowa Strefa Premium – na jakim jesteśmy etapie?
Jak wiecie, planowaliśmy odpalić nową strefę Premium na przełomie maja i czerwca, ale przez zawirowania losowe (i małą ruletkę) nie wyszło. Teraz celujemy w początek sierpnia. Prace trochę się przedłużają, ponieważ w międzyczasie nieco zmieniamy koncepcję – zależy mi na tym, aby nowa oferta była dla Was maksymalnie uczciwa.
Co z punktami GOL? Od razu uspokajam: zapomniane punkty zostaną wszystkim przekonwertowane na nowe abonamenty. Wszystko mamy bezpiecznie zapisane w bazie i nikomu nic nie zginie.
Bonus dla VIP-ów: Dodatkowo zamierzamy ekstra nagrodzić naszych VIP-ów za wyrozumiałość w temacie przestarzałego Premium i dawnych obietnic – tych sięgających jeszcze czasów, gdy w Polsce działali wydawcy i dystrybutorzy gier z prawdziwego zdarzenia.
2. Co już działa i co poprawiamy?
Nowe rankingi gier: W międzyczasie wdrożyliśmy całkiem nowe rankingi pod adresem https://www.gry-online.pl/rankingi/. Ich działanie jest w końcu przejrzyste, zrozumiałe i ma sens.
Poradniki i mapy: Cały czas wprowadzamy poprawki do poradników oraz systemu map. Mamy nadzieję, że ulepszone materiały do Gothica, a teraz do Black Flag, dobrze Wam służą i spełniają Wasze oczekiwania.
Dzisiejsza aktualizacja: Dzisiaj wgrywamy poprawki związane z działaniem głównego menu, a co za tym idzie – logowania przez Google, „serduszek” i kilku innych smaczków. Gdyby ktoś z Was napotkał jakieś problemy, piszcie od razu w tym wątku. I przywołujcie
3. Co w najbliższych planach?
Równolegle z Premium pracujemy nad usprawnieniem procesu oceniania gier i dodawania recenzji (tak, abyście nie musieli w tym celu przechodzić na forum), a także nad masą mniejszych poprawek tu i tam.
Z kolei po wakacjach – gdy już wdrożymy Premium i (mamy nadzieję) przypadnie Wam ono do gustu – ruszamy z kopyta z pracami nad elementami społecznościowymi, forum oraz osiągnięciami.
Rankingi są spoko, ale trochę pokazują bezsens tworzenia różnych reedycji gry jako oddzielny wpis encyklopedyczny. Heroes III to Heroes III, a tutaj jest jeszcze jako oddzielna gra w formie "Złotej Edycji" czy "Kolekcji Wszech Czasów". Dlaczego to nie może być tak przejrzyste jak np. na filmwebie?
Druga sprawa to przesunięcie wyszukiwarki, która była po prawej stronie na lewą uważam za słaby pomysł (PC), a dodatkowo trzeba wykonać dodatkowe kliknięcie... jest jeszcze gorzej niż było, bo już po zmianie strony ta wyszukiwarka mnie denerwowała :<
I jeszcze wyskakuje na boku ekranu po kliknięciu w awatar taka wielka pusta powierzchnia, gdzie wcześniej było takie ładne, małe i estetyczne okienko. https://streamable.com/jiqnrn
Tak, wyszukiwarka po lewej stronie na PC totalnie niewygodna jest teraz jakoś, pewnie to kwestia przyzwyczajenia, no ale jednak. Będzie dobrze po czasie na bank. :D
A jakiś rąbek tajemnicy zostanie uchylony co na tam jest planowane dla premium i vipów?
Ja to bym sie ucieszył, gdyby odnośnik do forum byl pierwszy z lewej na czerwonej belce.

J.w., skrót do forum na górnej belce bliżej początku byłby mile widziany. Tam najczęściej wchodzę zaraz po newsroomie.
Premium chętnie zakupie, nawet na rok, jeśli będzie ciekawe 🤔
PS. Ranking to trochę bzdury pokazuje. Chyba trzeba ustawić jakąś minimalną liczbę głosów bo wg tego co jest teraz to Metal Slug tactics zajmuje 3 miejsce w popularności na ps5 🤨
Filtr daty wydania też by się przydało zmienić, bo chciałbym sobie ustalić przykładowo lata 2002-2006, a nie mogę. Mogę ustawić tylko jeden konkretny rok.

Ja rozumiem, że z punktu widzenia użytkownika wiele rzeczy może nie mieć sensu a wam wychodzi na to że na nich lepiej się zarabia, ale niech mi ktoś wytłumaczy czemu jak czytam newsa to cały czas musi mnie śledzić ten nowy panel z buttonami po lewej stronie? To, że wisi tam odnośnik do komentarzy czy polubienia to jeszcze rozumiem, ale po co tam jest tak duża ikonka przekierowująca do profilu skoro to samo jest na toolbarze na górze? Nie rozumiem też po co link do dodawania źródła informacji w Google. To nie jest coś co mogę mieć w zwyczaju często robić w każdym newsie jak zostawienie lajka, tylko coś co zrobię raz albo za każdym razem będę ignorował. Strasznie to dziwaczne🤨
Z kolei po wakacjach – gdy już wdrożymy Premium i (mamy nadzieję) przypadnie Wam ono do gustu – ruszamy z kopyta z pracami nad elementami społecznościowymi, forum oraz osiągnięciami. - can't wait 😄
Hmm... Podoba się komuś ta wysuwana górna belka? U mnie zasłania część forum i jeszcze pomniejsza obszar do czytania. Ale to może tylko moje obiekcje...
A więc.... to co jest teraz nie jest wyryte w kamieniu - warto mieć to na uwadze. Wgraliśmy to co mamy, a na bazie waszych uwag oraz danych z tego jak użytkownicy używają nowej belki (ilość serduszek, odsłony, interakcje, komentarze etc) będziemy całość na 110% modyfikować. Taką po prostu przyjąłem ścieżkę wprowadzania zmian.
Celem zmiany jest pobudzenie użytkowników (tych mniej zaangażowanych niż Wy) do korzystania z komentarzy i serduszek, a także do rejestracji i logowania. Zobaczmy co pokażą dane. Poza tym jutro w biurze widzę się z całą redakcją i na pewno Maciej, Ania Czy Asia podzielą się kolejnymi uwagami.
Co do waszych uwag.
1.
2. Wielka powierzchnia o jakiej wspomina Kowek to placeholder do nowego profilu gracza, nad jakim powoli siedzę. Docelowo będzie tam fajnie.
3.
4. Co do Premium i VIP to nie oczekujcie cudów. Jak pisałem, chcę przede wszystkim, żeby było uczciwie. W dzisiejszych realiach osoby które płacą VIP tak na prawdę mogą sobie kupić wszystko i ciężko im coś zaoferować, poza extra czasem naszych usług, większym kontaktem z zespołem GOL-a, no i większym wypływem na rozwój sajtu. I to zamierzam zaoferować, ale już wszystkim płacącym za abatement odpowiadający obecnemu Premium. Sam VIP przejdzie do historii i nie będzie sprzedawany. Z wdzięczności za to, że go kupiliście dostaniecie extra czas w nowych usługach + we wszystkich przyszłych zmianach forumowych i socialowych, jakie mamy w planach, VIP-y będą dostawać unikalne rzeczy, żeby pokazać ich unikalność. Łosiu nie zapomniana.
No sam jestem ciekaw co tam wymyślicie nowego z tym Premium, natomiast zaoranie VIP uważam że chyba jest dobrym pomysłem. Taki równy abonament dla wszystkich chyba będzie ciekawszą opcją niż rozdrabnianie się takie i owakie.
Bardzo mi się podoba nowa funkcja rankingów, jeśli mógłbym dać propozycję udoskonalenia, to jeszcze fajnie by było móc wpisywać frazę "assassin's creed" na przykład i robi ranking najlepszych gier z tymi słowami w nazwie.
Natomiast przesadziliście ze schowaniem ogólnej wyszukiwarki w serwisie, to jest ważna funkcja!
Ciemny mam tylko na yt, ale jego to traktuje jak radio, 95% uzywnia yt to sluchanie, takze tu mi nie przeszkadza.
Ja wrócę do moich dawnych spostrzeżeń
https://www.gry-online.pl/forum/gol-2026-maly-update/zc10135b0#post0-16856610
głównie pod kątem strony daty premier - obecny system niewiele wnosi ;-)

To jest świetne. Nie wiem czy od dzisiaj ale dopiero zauważyłem. Lubię takie skróty 😝🫡👍
Czy tylko u mnie wyszukiwarka gif-ów wyzionęła ducha? Jak wpisuję jakąś frazę w polu to nie ma żadnej reakcji, a po poprawieniu enterem przerzuca mnie na stronkę z błędem "Szukana strona nie istnieje".
Chyba jest problem z emotkami. Nie wiem czy ktoś to zgłaszał. Jak dodam to już usunąć jej nie mogę z pisanej treści🤐
I co tam z nowymi abonamentami Panowie i Panie? Niebawem kończy się mój, a po zapowiedzi że coś będzie nowego nastała głucha cisza.
Przy okazji powtarzam - nie spodziewajcie się cudów. Raczej uczciwego i realistycznego podejścia...
Czy jest możliwość żeby popracować trochę nad zakładką moje gry? Ogólnie nie jest źle ale cały czas brakuje mi przejrzystości. Fajnie jakby dało sie oceniać dodatki do gier nie jako osobne gry tylko, żeby rozwijały się w formie listy po kliknięciu w daną grę (chyba że dodatek jest samodzielny). Druga rzecz to możliwość zmiany daty ukończenia gry ( czasami kliknie sie przez przypadek gra, która została ukończona kilka lat temu i już robi się bałagan). Jako trzecie dodatnie filtra podziału PS2, PS3.... PC itd. i może jakiś filtr VR ( z rozróżnienien na PS VR i PS VR2). Co do rankingów naprawdę świetny pomysł ale wprowadziłbym jakąś minimalną liczbę głosów albo jakiś algorytm bo gry naprawdę niszowe widzę na czołowych miejscach w rankingu (nie zrozumcie mnie źle ale na filmwebie po kliknięciu w top500 bardziej naturalnie to wygląda) i koniecznie filtr np. 2015-2025, żeby nie wyskakiwały na pierwszych miejscach gry z lat 1990 gdzie nawet jeśli na tamte czasy były wybitne to teraz ludzie odbiją się od nich ze względu na grafikę i sprzęt na którym nawet ich nie odpalą.
Czy jest w planach cokolwiek o czym napisałem? Z góry dzięki za odpowiedź i ogrom pracy jaką wykonujecie. Pozdrawiam :)
Czy jest możliwość żeby popracować trochę nad zakładką moje gry? - oj TAK, ale w swoim czasie. Za dużo rzeczy do przeróbki a za mało czasu.
Ogólnie nie jest źle ale cały czas brakuje mi przejrzystości. - pełna zgoda.
Co do rankingów naprawdę świetny pomysł ale wprowadziłbym jakąś minimalną liczbę głosów - coś takiego już jest. Algorytm i limity masz opisane na dole strony rankingów - dość dokładnie.
Poprawki i sugestie - weźmiemy pod uwagę przy tweakach.
koniecznie filtr np. 2015-2025 - to już nawet
Minus tego rozwiązania jest taki że teraz, aby wybrać konkretny rok, trzeba kliknąć 2 razy.
Co do rankingów naprawdę świetny pomysł ale wprowadziłbym jakąś minimalną liczbę głosów albo jakiś algorytm bo gry naprawdę niszowe widzę na czołowych miejscach w rankingu
W rankingach są już warunki na minimalną ilość głosów / ocen ale może są "za słabe" - możesz podać jakiś konkretny przykład?
️
Nie działa od jakiegoś dłuższego czasu dodawanie GIFów 😑
Na Mozilli nie działa ukrywanie postów zablokowanych osób. Dana osoba jest na liście zablokowanych, ale jej posty nie są ukryte. Na Brave wszystko jest OK.
Nie wiem czy był temat podejmowany ale w dziale "moje gry" obok daty premiery, może jeszcze dodać datę wystawienia oceny? Pamięć krótka a fajnie wiedzieć kiedy się coś przeszło 🤔
O podobnym EG pisał, ale na Firefoxie W OGÓLE nie da się ignorować. Ignoruje się dosłownie na sekundę, a chwilę później znowu nie jest ignorowany, bo się odznacza.
Wasze zgłoszenia są odnotowane i są czytane. Niestety mamy okres urlopowy, a cały czas wisi nad nami nowe Premium, wiec do czasu jego wgrania wszystko inne jest ON HOLD. Musimy dowieźć ofertę uczciwą i fair dla naszych userów - to co jest teraz jest dla mnie cierniem w oku.
Niestety tak się składa, że właśnie wpadła nam migracja serwerów i 2 tygodnie wolnego Dantego, więc ZNOWU nam się wszystko obsuwa. Premium wjedzie na początku września. Potem zajmujemy się tylko forum i socialami na sajcie.
Kontynuując moje poprzednie zgłoszenie: https://www.gry-online.pl/forum/gol-2026-watek-techniczny-i-organizacyjny/zb1016e9e#post0-16935394 uprzejmie donoszę, że nadal dostaję niechciane powiadomienia o nowych postach pod wątkami, których nie obserwuję. Udało mi się jednak namierzyć kiedy to się dzieje - kiedy jestem autorem pierwszego komentarza pod wątkiem.
Powoduje to, że każdy post pod artykułem jest traktowany przez system jako odpowiedź na mój komentarz!
"aktywność w wątkach na forum w których napisałem posta / komentarz" - te dwa mam oczywiście odznaczone zarówno dla www jak i e-mail.
"Odpowiedzi na mój post - kiedy ktoś odpowie na mój post" - to mam włączone!

Wybaczcie mi jeśli jestem ślepy, ale czy gdzieś na stronie gry jest informacja w jakim abonamencie jest ona dostępna?
Np. jest sobie taka lista: https://www.gry-online.pl/gry/szukaj/#ea-play
ale jak wchodzę np. w crysis https://www.gry-online.pl/gry/crysis/z512b0 lub remaster https://www.gry-online.pl/gry/crysis-remastered/z45b49 to nie widzę nigdzie info, że to jest dostępne w EA Play.
Chcę czegoś takiego jak jest na filmwebie.
Tak z ciekawości, zmiana ksywki to dawno została dodana? Bo jakoś mi umknęło info o tym i nagle w ramach jednego wątku widzę osoby odpisujące tej samej osobie ale używając różnych ksywek 😅 Nie wiem czy macie to w roadmapie ale może dało by się uwzględnić aby takie historyczne zaczepki też aktualizować wstecznie.

Dlaczego po wejściu w niektóre gry, tytułem karty w przeglądarce jest jakby opis gry zamiast jej tytułu?
Kilka przykładów z listy premier https://www.gry-online.pl/gry/daty-premier/pc/
Podane przykłady to
https://www.gry-online.pl/gry/burned-horizons/z473d6
https://www.gry-online.pl/gry/darkest-dungeon-the-fires-edge/z8739e
https://www.gry-online.pl/gry/stars-reach/z173e2
https://www.gry-online.pl/gry/sensory-overload/z873e9
Czy powiadomienia push zostały wyłączone?
Nie otrzymuje już powiadomień z przeglądarki ani na na telefonie, ani na pc. Dedykowana aplikacja gol na telefon również nie wysyła powiadomień żadnych, mimo włączenia kanałów www i powiadomień dla samej aplikacji.
W sumie nie wiem, czy to tutaj można napisać, ale czy istnieje możliwość usunięcia oceny danej gry? Przeglądałem swój profil i zobaczyłem, że rzekomo dałem 10 grze LEGO Fortnite. Nigdy w tę grę nie grałem, szczerze powiem nie mam pojęcia skąd się ta ocena wzięła.
Chciałem ją skasować, ale widze tylko opcję zmiany oceny (zmieniłem na 7, żeby było uczciwiej). Da się skasować właśną ocenę?
Wielka prośba, droga redakcjo pisanie na telefonie jest cholernie irytujące w sekcji komentarzy i forum ..z tym Mariusz Polska guuurom wyskakującym na dole ekranu i zasłaniającym okno edycji tekstu i przycisku postowania
Wywalcie ta reklamę buka, bardzo proszę