Głośniki, a TV
Witam,
Z racji tego, że nie jestem zadowolony z jakości dźwięku na moim TV,
mam w planach zakup głośników przeznaczonych do niego. Chodzi mi o taką konfigurację, aby po podłączeniu konsoli, czy PC dźwięk grał z owych głośników. Cena? Jeszcze nad tym nie myślałem ile gotów jestem za nie zapłacić. Proszę o opinie.
wszystko zależy od ceny. Masz zamiar wydać 200zł czy 5000zł?
pytanie jest jeszcze takie jaką chcesz mieć konfigurację - 2.1 czy 5.1...jeśli 2.1 to polecam Logitecha z serii Z np. starszy model 2300 (ma naprawdę zajefajny woofer) lub 623 (satelitki lepsze ale woofer już słabszy). Jeśli chcesz 5.1 za taką cenę to poszukaj sobie drewnianych głośników Geniusa
Interesowałaby mnie konfiguracja 5.1. Co oprócz głośników będę musiał zakupić by osiągnąć taki efekt?
Musiał byś dokupić zewnętrzną kartę dźwiękową 5.1 z wejściem optycznym- w tej cenie (szczerze- w ogóle nie kojarzę by na rynku coś takiego było), z przyzwoitymi głośnikami- niemożliwe.
Możesz polować na Allegro używany amplituner i kolumny, ale tak czy inaczej dostaniesz starego klocka bez współczesnych dekoderów i HDMI i co najwyżej chińskie Kody...
Musiał byś dokupić zewnętrzną kartę dźwiękową 5.1 z wejściem optycznym
Po co? Podłączasz komputer do TV przez HDMI, który cyfrowo wysyła obraz jak i dźwięk, a w TV powinieneś mieć wyjście optyczne do kina domowego.
Przekazywanie dźwięku przez TV ma jeszcze tę zaletę, że dostaje on taki sam input lag jak i obraz, więc nie będziesz miał sytuacji, że dźwięk wyprzedza obraz. Oczywiście wiele zależy od TV, bo w części modeli "tryb gry" znacznie ogranicza ten negatywny efekt.
Przemo -> Czyli w tym zakresie cenowym jedyną opcją jest kino domowe, które dźwięk 5.1 nadawałby tylko z odtwarzacza bluray?
Likfidator -> Jeśli dobrze rozumiem tak dałoby się zrobić w przypadku PC, a konsola?
Likfidator --> Mówisz o konfiguracji w której TV po prostu służy za komputerowy monitor.
W takim wypadku, przy oglądaniu telewizji, czy graniu na konsoli, nadal dźwięk będzie miał z telewizorowych głośników.
Czyli w tym zakresie cenowym jedyną opcją jest kino domowe, które dźwięk 5.1 nadawałby tylko z odtwarzacza bluray?
Nie. Telewizor ma wyjście optyczne (konsola też), a amplituner wejście (nie wszystkie starsze- miej to na uwadze).
W takim przypadku, Konsolę łączysz do TV po HDMI, a TV optykiem do amplitunera. Dźwięk jest wysyłany z TV do amplitunera i z niego na głośniki.
Normalnie schemat powinien wyglądać trochę inaczej- konsola -> Amplituner -> TV, ale amplitunery z HDMI, nie starsze niż te 4 lata, to minimum 500-600zł- nie zmieścisz się w budżecie z kolumnami.
No chyba, że zdecydujesz się na jakiś gotowy zestaw kina marketowego producenta- za 800zł powinieneś dostać już coś, co się do czegoś nadaje. I od razu będziesz miał odtwarzasz DVD/BD.
Przemo -> Czyli zakup kina domowego, będzie tym czego szukam? Będę miał dostępny dźwięk 5.1 z konsoli, TV i komputera?
Tak, jesli te urzadzenia podepniesz do tego kina przez hdmi (znaczy konsole, kompa i zrodlo sygnalu telewizyjnego - pewnie jakis dekoder). TV w ogole nie bedzie wydawal dzwieku, wszystko bedzie szlo przez glosniki kina.
Dzięki za pomoc.
Mam tylko ostatnie pytanie.
TV mam na jakieś chińskiej antence i nadaje mi te 20 podstawowych programów. Czy w takim razie źródłem sygnału TV będzie sam telewizor, czy po prostu nie uzyskam zamierzonego efektu (nie żeby mnie to specjalnie bolało priorytetem jest konsola i komputer, telewizji nie oglądam prawie w ogóle)?
Mówisz o konfiguracji w której TV po prostu służy za komputerowy monitor.
Nie. Mówię właśnie o takiej opcji, że dźwięk idzie z PC do TV, a z TV dalej do amplitunera. Wszystkie nowe karty graficzne mają wbudowane karty dźwiękowe i wysyłają cyfrowy dźwięk poprzez HDMI.
Coś takiego:
PC -HDMI-> TV -optyczne-> amplituner.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jak masz ograniczony budżet, to lepszym wyborem są słuchawki niż głośniki. Za te kilkaset złotych kupisz już coś naprawdę porządnego, a do tego odpadną problemy z akustyką pomieszczenia. W mieszkaniu dźwięk nawet z dobrych głośników pozostawia wiele do życzenia, bez odpowiedniego wytłumienia ścian nawet z najlepszymi głośnikami nie osiągniesz poziomu średnich słuchawek.
Likfidator -> Jednak skłaniam się w stronę kina domowego, a co do słuchawek to odpadają, bo z reguły gram, czy oglądam filmy z kumplami.
Likfidator --> Najwyraźniej sam się zamotałeś- w poście do którego się odniosłeś, mówię o potrzebie posiadania przetwornika do którego można wyprowadzić dźwięk z telewizora i konsoli (oba urządzenia mają wyjście optyczne), i z braku takich kart dźwiękowych, do których można podłączyć głośniki komputerowe, proponuję kupno amplitunera/zestawu kina domowego. Co się nie zgadza?
żelazna_pięść --> kino domowe staj się centrum- PC i konsole podłączasz do amplitunera, z TV wyprowadzasz do niego dźwięk optykiem.
Jak używasz konsoli, lub PC, sygnał idzie do amplitunera- ten dźwięk podaje na głośniki, a obraz na TV.
Jak oglądasz telewizję, masz obraz na TV, a dźwięk jest po optyku wyprowadzany do amplitunera a z niego na głośniki.