Giercownik #631- Styx :Blades of greed
Przypominam że do 17 godziny dziś można odebrać całkowicie za darmo dwie poprzednie części gry STYX ze sklepu EPIC
Trzecia odsłona skradankowej serii Styx od studia Cyanide, opowiadającej o przygodach tytułowego goblina. Wśród nowości wprowadzonych w grze Styx: Blades of Greed prym wiedzie kwarc zapewniający protagoniście zdolność kontroli nad umysłami i umożliwiający mu manipulację czasem.
Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
Styx :Blades of greed>https://www.gry-online.pl/gry/styx-blades-of-greed/zb6cb0
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik
Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-630-podsumowanie-2025/za1012123
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.
Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) z odpowiedziami wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Po wrzuceniu listy waszych prac .zaczyna się głosowanie które kończy się w środę o 13.Po tym czasie zostaje wyłoniony zwycięzca .
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.
Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)
Nareszcie!!!
Gierki odebrałem,druga część wygląda obiecująco.Dzieki za informacje
Zaspałem. Sorry :D
1. Troche inny niż zwykłe skradanie w grach fpp
Shadow Tactics: Blades of the Shogun(kapitalny spadkobierca
Komandosów) wspominam jak spokojny sen o cierpliwości. Każdy ruch był
jak pociągnięcie pędzla — przemyślany i cichy.
Skradanie polegało na synchronizacji, a nie pośpiechu. Świat był
piękny, ale bezlitosny. Błędy karano natychmiast, bez litości. Ta gra
uczyła pokory wobec planowania,i miała świetny styl japonii.
Kto czytał ksiązki o tamtych okresach bedzie zakochany w tej produkcji
2. Najlepsza gra któa jest skradanką tylko w 80% Deus Ex: Human Revolution wspominam za swobodę podejścia(ale to dopiero po jakimś czasie od premiery)Skradanie było jedną z wielu dróg, ale bardzo opłacalną. Projekt poziomów zachęcał do eksploracji i alternatywnych tras. Gra nagradzała cierpliwych graczy dodatkowymi punktami doświadczenia. System rozwoju postaci wzmacniał styl cichej gry,zawsze się mówi ,że grę można przejsc bez zabijania -tutaj było można(no poza małym szczegółem).Styl graficzny koloru żóltopomarańczowego to najlepsza rzecz jaka mogła się przytrafic skradance
3. Jeżeli chodzi o skradanki do dzisiaj jestem wierny serii Assassin's Creed - od 2007 gram i gram, skończę jedną i zaczynam kolejną.
Już nie jedna noc została nieprzespana i nie jeden dzień, dobrze że pracuję z domu - "poświęcony" na dla tak zaszczytnego celu, a końca w serii nie widać ;-)
4. Klasyk nad klasyki na PC =Thief: The Dark Project to skradanka, którą wspominam głównie przez ciszę. Każdy krok po kamiennej posadzce brzmiał jak zagrożenie,mechanika nie wywoływania hałasu i pozostania w cieniu grała tu pierwsze skrzypce
Gra uczyła cierpliwości i obserwacji, a nie walki. Świat był ponury, brudny i nieprzyjazny. Czuło się, że bohater jest słaby i musi polegać na sprycie. Takie gry już nie powstają niestety
5. A Plague Tale: Innocence zapamiętałam głównie przez atmosferę. Skradanie nie wynikało z bycia zabójcą, ale z czystego strachu i chęci przetrwania. Każde spotkanie z wrogiem było napięte i nieprzyjemne w dobrym sensie.Szczuty których się brzydzę niestety są tutaj w większej ilosci niż bym chciała. Gra zmuszała do ostrożności, a nie do popisywania się umiejętnościami. Historia relacji rodzeństwa dodawała wszystkiemu ciężaru. To była skradanka, która bolała emocjonalnie-a brat którym się opiekowałam dodam ,że denerwował mnie od początku :)
6. Wybiorę pierwszego Splinter Cella to dla mnie wzór idealnej skradanki. Gra nagradzała analizę otoczenia i planowanie ruchów. Światło i cień miały przeokrutnie duże znaczenie, a hałas był twoim największym wrogiem.
Poziomy były zaprojektowane tak, by dawać kilka ścieżek przejścia. Interfejs był minimalistyczny, ale bardzo czytelny. Wszystko działało na korzyść skradania, bez zbędnych udziwnień.Do tego szpagat nad przeciwnikiem i zdjęcie go -coś wspaniałego
7. Najlepiej wspominam Metal Gear Solid, bo to była jedna z pierwszych gier, która nauczyła mnie cierpliwości. Skradanie nie było opcją — było koniecznością. Każdy dźwięk kroków strażnika wywoływał stres, ale też ekscytację. Historia była poważna i zaskakująco emocjonalna jak na tamte czasy-choć pokręcona i przedłużona moim zdaniem. Pamiętam, że nawet przerwy między akcją miały znaczenie fabularne. To gra, która zostaje w głowie na lata.
8. Dishonored wspominam najlepiej, bo dawało niesamowitą wolność. Mogłeś być cieniem, który nikt nie widzi, albo totalnym chaosem w kapturze. Skradanie było satysfakcjonujące, zwłaszcza gdy kończyło się misję bez ani jednego alarmu-a był to nie lada wyczyn,udało mi się może z 2 razy Klimat miasta Dunwall był mroczny, ale hipnotyzujący. Do tego moce, które zmieniały sposób myślenia o poziomach. Ta gra sprawiała, że chciało się eksperymentować.
9. Z kultowych skradanek to pierwszy MGS,na psx-a .\
Jedna z najlepszych gier w których można było sie schwoać w kartonie.
Fabuła była kozacka jak na tamte czasy,roboty,bracia zdrajcy,
postacie tak dziwne ,że pokonywanie ich nie można było zaliczyć do
normalnego.(przepinanie pada,cofanie zegara w konsoli...)
I przemykanie po bazie w rurach,szybach czy pod murami to było coś pieknego.
Gra wyzanczyła szlak na skradanie się na lata
Mała zmiana planów — Giercownik dziś się nie odbędzie, ze względu na "geograficzną" przynależność studia nie będzie omawiana ta gra.
Za tydzień jak pojawi się info o nowym tytule - nie omieszkamy poinformować.
Miłego WEEKENDU!
Wszystkim oczekującym na dzisiejszego GIERCOWNIKA, mam niekorzystną wiadomość, Kierownik na urlopie ,o terminie następnego nie omieszkam poinformować.
STAY TUNED
Uprzejmie donoszę ...