Izometryczna skradanka w zaawansowanej oprawie graficznej, wzbogacona o elementy strategiczno-taktyczne. W Eriksholm: The Stolen Dream trafiamy do tytułowego miasta, inspirowanego nordycką estetyką z początku XX wieku, kontrolując trzy zróżnicowane postacie.
Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
ERIKSHOLM>https://www.gry-online.pl/gry/eriksholm-the-stolen-dream/zd6a33#pc
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik
Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-622-death-stranding-2/zcff7dda
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.
Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) z odpowiedziami wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Po wrzuceniu listy waszych prac .zaczyna się głosowanie które kończy się w środę o 13.Po tym czasie zostaje wyłoniony zwycięzca .
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.
Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)
Zapraszam do głosowania :
1. Jedną z najbardziej emocjonujących skradanek, jakie grałam, był Alien:
Isolation. To nie jest typowa gra o cichym eliminowaniu przeciwników –
to gra o przetrwaniu, gdzie jedynym wyjściem jest ukrycie. Obcy w tej
grze jest przerażający, a ja muszę polegać na czujnikach ruchu,
szafkach i ciszy. Każdy krok może zakończyć się śmiercią, co sprawia,
że skradanie się ma zupełnie nowy wymiar. Przemykam przez korytarze
stacji Sevastopol z bijącym sercem. Nie atakuję – jestem ofiarą, która
musi być sprytniejsza od potwora. To jedna z najbardziej klimatycznych
i napiętych gier, jakie powstały.Gra która zdefiniowała moim zdaniem
skradanie się w świecie gdzie nawet najmniejszy ruch powoduje śmierć i
koniec gry.
2. Klasycznie z ps3 gra która skradanie ma we krwi a mianowicie - Deus
Ex: Human Revolution to skradanka, która na długo zapadła mi w pamięć
ze względu na pomarańczową oprawę.
Chociaż można w nią grać bardziej ofensywnie, to ja zawsze wybieram
styl skradankowy. Uwielbiam hakować systemy, ukrywać się za
przeszkodami i eliminować wrogów bezgłośnie.
Gra pozwala rozwijać postać tak, by stała się cichym duchem –
niewidzialnym, szybkim, zabójczo skutecznym. Świat przyszłości, pełen
korporacyjnych spisków i technologicznych ulepszeń, dodaje grze
klimatu. Skradanie się po futurystycznych korytarzach daje inne wrażenia niż w
średniowiecznych czy realistycznych sceneriach. Do dziś pamiętam
niektóre misje, jak infiltracja biur Sarifa czy laboratoria w Hengsha.
Do tego wszczepy które pozwalają jeszcze lepiej się ukrywać,początkowo
bossów nie można było przechodzić skradankowo ale na szczęście patch i
edycja ostateczna to poprawiły.
Dla mnie 10/10
3. Jedną z moich ulubionych skradanek jest Thief (2014). Choć ta część nie wszystkim się spodobała, ja polubiłam jej mroczny klimat i powolne tempo. Gramy jako mistrz złodziejstwa, który nie walczy, tylko kradnie i znika w ciemnościach. Gra kładzie nacisk na obserwację otoczenia i unikanie kontaktu z wrogami. Oświetlenie odgrywa kluczową rolę – można gasić pochodnie i przemykać niezauważenie. Do tego liczne strzały które "coś" robia,a to mecha by ciszej chodzić ,a to coś zamrożą.Nie chodzi tu o zabijanie, tylko o spryt i dyskrecję. Czułam się jak cień wśród murów miasta .Jeśli skradanie to tylko w Thief!
4. Zaskakująco dobrą skradanką okazało się dla mnie A Plague Tale: Innocence. Gra może stricte nie jest jest typową skradanką, ale ogromną część rozgrywki opiera na unikaniu strażników i kontrolowaniu otoczenia. Gramy jako młoda dziewczyna Amicia, która musi chronić swojego brata. Nie mamy broni, tylko proce, kamienie, ogień i spryt.-i to własnie ta mechanika połączona z skradaniem daje najwiecej fraajdy,tu kamien poleci ,tu straznik sie schowa a my hyc i go w szczury wpychamy. Skradanie się przez średniowieczne wioski i lasy pełne szczurów tworzy niesamowite napięcie. Czujemy się słabi i bezsilni, dlatego każda udana ucieczka to triumf.Graficznie broni się nieżle i szczury jak plaga to mistrzostwo.
5. Chyba postawię na klasyka ale w nowszym wydaniu czyli MGS V - To tytuł, który łączy taktykę, emocje i otwarty świat. Mogę podchodzić do zadań na tysiąc sposobów – z powietrza, na piechotę, z pomocą konia lub robota. Uwielbiam to, że każda akcja ma wpływ na świat gry – przeciwnicy uczą się moich zachowań, zakładają hełmy, jeśli często celuję w głowę. Czasem po prostu leżę w trawie przez 10 minut, obserwując patrol, zanim podejmę decyzję. Gra nagradza cierpliwość i planowanie. Wciągnęła mnie na dziesiątki godzin i wciąż wracam do niej po nowe wyzwania.
6. Kiedy myślę o najlepszych grach skradankowych, od razu przychodzi mi na myśl Hitman: Blood Money. To gra, w której naprawdę czuję się jak profesjonalny zabójca. Każda misja to łamigłówka – można podszyć się pod kucharza, przebrać za ochroniarza, zatruć drinka albo po prostu zepchnąć ofiarę z balkonu. Tylko od gracza zależy, jak wykona zadanie. Uwielbiam tę wolność i ilość możliwości. W tej grze skradanie to nie tylko chowanie się – to gra aktorska, podstęp i cierpliwość. Agent 47 to zimny profesjonalista, ale w moich rękach staje się mistrzem kreatywnych egzekucji.
7. Nie wiem, czy można nazwać The Last of Us Part II typową skradanką, ale dla mnie to właśnie te elementy skradania sprawiają, że tak bardzo ją lubię. Przemykanie przez zarośla, unikanie wzroku przeciwników i ciche eliminacje dają ogromną satysfakcję. Gra pozwala na wiele stylów gry, ale skradanie się wydaje najbardziej naturalne i klimatyczne. Wrogowie reagują realistycznie, a każda decyzja ma konsekwencje,nie raz lepiej przemknąć obok niż atakować. Czuję wtedy napięcie, jakbym naprawdę walczył o przetrwanie. Połączenie emocjonalnej fabuły z mechaniczną głębią czyni tę grę wyjątkową.Skradać się można praktycznie przez całą grę,poza wyznaczonymi miejscami gdzie strzelić niestsety też trzeba
8. Moja ulubiona skradanka do Price of Persia - wersja z 2003 - skradanie w 2D to była dopiero zabawa ;-)
9. Zawsze miałem słabość do serii Splinter Cell, zwłaszcza do części Chaos Theory. To klasyk gatunku skradanek – inteligentny, wymagający i niesamowicie satysfakcjonujący. Jako Sam Fisher czuję się jak prawdziwy szpieg, który potrafi unieszkodliwić przeciwników bez robienia hałasu. Gra daje mnóstwo narzędzi – noktowizory, ciche pistolety, granaty dymne – wszystko, by pozostać niezauważonym. Poziomy są przemyślane i pełne ścieżek alternatywnych. Uwielbiam momenty, kiedy uda mi się przejść misję bez wywoływania alarmu. Chaos Theory ma też genialną oprawę dźwiękową, która buduje napięcie. Recenzja w PSXExtreme któa mam do dzisiejszego dnia ,jest jedną z najlepszych jakie czytałem
10. Zdecydowanie moją ulubioną grą skradankową jest Dishonored. Uwielbiam ten mroczny, steampunkowy klimat, a możliwość wyboru między brutalnością a całkowitą niewidzialnością naprawdę mi imponuje. Gram jako Corvo, cichy zabójca z nadnaturalnymi mocami, co daje mi ogromną swobodę działania. Lubię kombinować – czasem przemykam po dachach, a innym razem chowam się w cieniu. Świat gry jest niesamowicie szczegółowy, a każda lokacja wydaje się żyć własnym życiem. Misje można przejść na wiele sposobów, co zachęca do powtarzania rozgrywki. Fabuła również wciąga i daje emocjonalne wybory. Połączenie akcji, skradania i tajemniczej atmosfery sprawia, że Dishonored długo nie wypada z mojej głowy.
Czwóreczka
Pil-do kogo tam w radiu pisać by zwiększyć częstotliwość audycji :)
1-serial o Obcym ma być niedługo-minus że Disney za to się bierze,jak nie będzie PG13 to spodziewam sie dobrego kina
4
Nie wiem o co tu chodzi, ale co mi tam.
Jak widzicie, praca nr 4 otrzymała najwięcej głosów
Nagroda niespodzianka leci do kominiarz1984@ ...
:D:D:D - Nie wiem o co tu chodzi, ale co mi tam - i słusznie
Gratulacje
Tym, którzy po urlopach życzę wytrwałości
Tym, którzy przed, udanego wypoczynku
Znikam na 3 tygodnie ;)
Nowy świeży pełen mafii - https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-624-mafia-the-old-country/z0ffe6d5