Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: GIERCOWNIK # 622 - DEATH STRANDING 2

26.06.2025 09:47
mrjohhny
1
10
mrjohhny
228
Amoniak Vas Here
Image

GIERCOWNIK # 622 - DEATH STRANDING 2

Death Stranding 2 to kontynuacja eksperymentalnej przygodowej gry akcji z 2019 roku, za którą stoi sławny twórca Hideo Kojima. Ponownie wcielamy się w tragarza Sama, który tym razem próbuje odnowić połączenie między skupiskami ludzi żyjącymi w postapokaliptycznym Meksyku.

Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
DEATH STRANDING 2>https://www.gry-online.pl/gry/death-stranding-2-on-the-beach/z864e9
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik

Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-621-the-alters/z8ff70d1?N=1
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.

Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) z odpowiedziami wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Po wrzuceniu listy waszych prac .zaczyna się głosowanie które kończy się w środę o 13.Po tym czasie zostaje wyłoniony zwycięzca .
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.

Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)

post wyedytowany przez mrjohhny 2025-06-26 09:49:39
26.06.2025 11:44
anastazja1979
2
2
odpowiedz
anastazja1979
3
Legionista

Jedynka nie podeszła mi zupełnie,Hideo to nie mój twórca.Z mgs tez tylko jedna część jakoś się udała według mojej opinii (1).

27.06.2025 12:45
3
2
odpowiedz
Webar91
32
Chorąży

Gry Kojimy albo wchodzą albo ich nie lubisz.Mgs był spoko gierka ale trochę ich zbyt duzo

01.07.2025 14:25
mrjohhny
4
5
odpowiedz
mrjohhny
228
Amoniak Vas Here

Zapraszam na głosowanie :
W wyniku pewnych okoliczności głosowanie przedłużam do czwartku ,godzina bez zmian.

1. Metal Gear Solid: Peace Walker z konsoli PSP.To jedna z
najważniejszych gier w kanonie serii, choć wydana tylko na PlayStation
Portable. Gra opowiada historię Big Bossa po wydarzeniach z MGS3,
kiedy zaczyna tworzyć swoją niezależną armię – MSF. Kojima chciał, by
Peace Walker był pełnoprawną częścią serii, mimo platformy mobilnej.
Gra wprowadziła system rekrutowania żołnierzy, rozbudowy bazy i misji
kooperacyjnych. Fabuła poruszała tematy broni jądrowej, pokoju i
dyplomacji. Mimo ograniczeń technicznych, gra była bardzo rozbudowana
i świetnie przyjęta przez fanów. Kojima sam reżyserował grę, co
pokazuje, jak poważnie ją traktował.Była to jedna z najlepszych gier w
tej tematyce na PSP moim zdaniem

2. Tutaj mogę zaskoczyć niejednego ale wybiorę CASTLEVANIE Lords Of Shadow .
To odświeżenie klasycznej serii Castlevania, stworzone przez
hiszpańskie studio MercurySteam, przy dość konkretnym wsparciu pana Kojimy.
Widac tutaj jego rękę szczególnie w warstwie narracyjno fabularnej,do
tej pory Castlevania miała nikłą narracje ,tutaj widać zapędy filmowe
nawet Kojimy.
Lords of Shadow to gra akcji z elementami hack'n'slash, mocno
inspirowana takimi tytułami jak God of War czy Shadow of the Colossus.
Gracz wciela się w Gabriela Belmonta, rycerza Zakonu Światła, który
walczy z siłami ciemności, próbując ocalić duszę swojej zmarłej żony.
Fabuła jest dość emocjonalna i opowiada o poświęceniu, miłości i
zdradzie – tematach, które Kojima lubi.
Gra do dziś broni się i mechaniką i grafiką a jeśli dorzucić do tego
Kojimowe filmowe sceny mamy naprawdę fajną produkcję .

3. Pierwsza gra z serii Metal Gear, która wprowadziła pojęcie „skradanki” do świata gier. Wcielałem się w Solid Snake’a, który infiltruje bazę Outer Heaven, by zniszczyć superbroń – tytułowego Metal Geara. Choć ograniczona technicznie, gra miała już fundamenty znane z późniejszych części: skradanie się, kontakt radiowy z dowództwem, oraz plot twisty. Kojima nie lubił brutalnej walki w grach, więc stworzył alternatywę – gra nagradzała ciche podejście. Gra graficznie moim zdaniem wychodziła przed szereg,mnóstwo fajnych lokacji,i fabularnie to arcydzieło,twist gonił twist .Jak by dać Kojimie zrobić film to trwałby tyle co cutescenki w grze

4. Wybiorę nietuzinkowo bo horror który się ukazał i nieukazał zarazem -P.T. chociaż to tylko grywalne demo (Playable Teaser), które miało zapowiedzieć anulowane Silent Hills, jest ono uważane za jedno z najbardziej przerażających i innowacyjnych doświadczeń w historii horroru. Kojima, we współpracy z Guillermo del Toro, stworzył coś, co na zawsze zmieniło postrzeganie gier grozy. P.T. pokazało, jak minimalistyczne środki mogą wywołać maksymalny strach, budując napięcie poprzez atmosferę, dźwięk i subtelne detale. Horro który można grać i bać się nie tylko wyskakujących głów.W PT bałam się tego co nie widziałam,dziś już niestety tylko do obejrzenia na YT

5. Chyba wybiorę MGS 5-Otwarty świat, ogromna swoboda działania i najlepsza skradankowa mechanika w serii – to właśnie "MGS V". Gracz kieruje Big Bossem, który buduje swoją armię najemników w Afganistanie i Afryce. Gra oferuje dziesiątki godzin misji, rozwój bazy, rekrutację żołnierzy i niezwykle dopracowaną fizykę. Jednak fabularnie gra pozostawia niedosyt – wiele wątków zostało urwanych, przez konflikt Kojimy z Konami. Mimo to historia zemsty i manipulacji genetycznych jest nadal fascynująca. Rozgrywka była na tyle elastyczna, że każda misja mogła wyglądać zupełnie inaczej(no prawie ). Kojima chciał tu stworzyć „cyfrową piaskownicę dla taktyki” – i to mu się udało.

6. Wybór padnie na grę z starego PS2 a mianowicie trójkę ,czyli prequel całej sagi opowiadający o Big Bossie, który jest „ojcem” uniwersum Metal Gear. To najbardziej emocjonalna gra serii – opowiada o lojalności, zdradzie i poświęceniu. Akcja toczy się w dżungli, gdzie przetrwanie zależy od jedzenia tytułowych węży, kamuflażu i leczenia ran w czasie rzeczywistym. Mechanika była bardzo rozwinięta jak na swoje czasy i sprawiała, że musiałem planować każdy ruch. Muzyka, szczególnie motyw "Snake Eater", nadaje filmowego klimatu w stylu Jamesa Bonda. Postać The Boss została uznana za jedną z najlepiej napisanych postaci żeńskich w grach. Kojima pokazał tu mistrzostwo w łączeniu emocji z akcją.Ale filmiki przerywnikowe mogły by być krótsze :)

7. Metal Gear Solid -
To gra, która naprawdę zdefiniowała Kojimę jako wizjonera. "Metal Gear Solid" przeniosło skradankową rozgrywkę na wyższy poziom, łącząc ją z głęboką, filmową narracją. Postać Snake’a stała się ikoną, a historia o nuklearnym zagrożeniu i tajnych projektach wojskowych była zaskakująco złożona jak na swoje czasy. Gra miała wiele innowacyjnych momentów – np. walka z Psycho Mantis, gdzie trzeba było zmieniać port kontrolera. Kojima przełamywał czwartą ścianę i zaskakiwał graczy nietypowymi rozwiązaniami. Tworzył świat, który był jednocześnie poważny i pełen absurdalnych pomysłów. Dla wielu i dla mnie to jedna z najlepszych gier wszech czasów.

8. Metal Gear Solid 3: Snake Eater-Wielu fanów uważa Metal Gear Solid 3: Snake Eater za absolutny szczyt kreatywności Kojimy i całej serii Metal Gear. Uważam że to jedna z najlepszych części serii,gra przenosi nas w czasy zimnej wojny, skupiając się na losach Naked Snake'a, protoplasty Big Bossa. Jej siłą jest fenomenalna fabuła, pełna zwrotów akcji i niezapomnianych postaci, a także rewolucyjne mechaniki survivalowe i kamuflażu, które idealnie wpasowują się w dżunglowe środowisko. Dodatkowo, ścieżka dźwiękowa jest arcydziełem, a walki z bossami są jednymi z najbardziej kreatywnych w historii gier wideo.

01.07.2025 18:05
anastazja1979
5
2
odpowiedz
anastazja1979
3
Legionista

Głos na 1

01.07.2025 18:15
Entarof
6
2
odpowiedz
Entarof
56
Centurion

Sprawdziłem i faktycznie w Castlevanii palce maczał i to grubo Kojima.-2

02.07.2025 09:35
7
2
odpowiedz
Webar91
32
Chorąży

4.Pt mam do dziś na PS3 :)

02.07.2025 14:23
MoebiusTF
8
1
odpowiedz
MoebiusTF
63
Centurion

Pt faktycznie to było srogie straszenie-4

02.07.2025 14:46
kominiarz1984
9
1
odpowiedz
kominiarz1984
92
Pretorianin

P jak Pięć

03.07.2025 22:10
PIL
10
1
odpowiedz
PIL
269
VoiceMaster

I wszystko jasne
Wygrała propozycja nr 4
Nagroda pojedzie do anastazja1979@ ...
Jutro na 95% pauzujemy :(

10.07.2025 21:12
PIL
😒
11
1
odpowiedz
PIL
269
VoiceMaster

Szanowni ;))

mrjohhny kominiarz1984 MoebiusTF Webar91 anastazja1979 i inni ;))

Zaczął się sezon urlopowy, a w związku z tym przybyło mi trochę roboty
Niestety, miałem nadzieję, że uda mi się coś przygotować na jutro, ale nie wyrobię :((
Mam nadzieję, że za tydzień zrobi się nieco luźniej i uda mi się coś przygotować

post wyedytowany przez PIL 2025-07-10 21:13:40
11.07.2025 06:16
😃
12
odpowiedz
Webar91
32
Chorąży

No tak to nie :)

17.07.2025 12:13
mrjohhny
13