Death Stranding 2 to kontynuacja eksperymentalnej przygodowej gry akcji z 2019 roku, za którą stoi sławny twórca Hideo Kojima. Ponownie wcielamy się w tragarza Sama, który tym razem próbuje odnowić połączenie między skupiskami ludzi żyjącymi w postapokaliptycznym Meksyku.
Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
DEATH STRANDING 2>https://www.gry-online.pl/gry/death-stranding-2-on-the-beach/z864e9
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik
Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-621-the-alters/z8ff70d1?N=1
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.
Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) z odpowiedziami wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Po wrzuceniu listy waszych prac .zaczyna się głosowanie które kończy się w środę o 13.Po tym czasie zostaje wyłoniony zwycięzca .
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.
Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)
Jedynka nie podeszła mi zupełnie,Hideo to nie mój twórca.Z mgs tez tylko jedna część jakoś się udała według mojej opinii (1).
Gry Kojimy albo wchodzą albo ich nie lubisz.Mgs był spoko gierka ale trochę ich zbyt duzo
Zapraszam na głosowanie :
W wyniku pewnych okoliczności głosowanie przedłużam do czwartku ,godzina bez zmian.
1. Metal Gear Solid: Peace Walker z konsoli PSP.To jedna z
najważniejszych gier w kanonie serii, choć wydana tylko na PlayStation
Portable. Gra opowiada historię Big Bossa po wydarzeniach z MGS3,
kiedy zaczyna tworzyć swoją niezależną armię – MSF. Kojima chciał, by
Peace Walker był pełnoprawną częścią serii, mimo platformy mobilnej.
Gra wprowadziła system rekrutowania żołnierzy, rozbudowy bazy i misji
kooperacyjnych. Fabuła poruszała tematy broni jądrowej, pokoju i
dyplomacji. Mimo ograniczeń technicznych, gra była bardzo rozbudowana
i świetnie przyjęta przez fanów. Kojima sam reżyserował grę, co
pokazuje, jak poważnie ją traktował.Była to jedna z najlepszych gier w
tej tematyce na PSP moim zdaniem
2. Tutaj mogę zaskoczyć niejednego ale wybiorę CASTLEVANIE Lords Of Shadow .
To odświeżenie klasycznej serii Castlevania, stworzone przez
hiszpańskie studio MercurySteam, przy dość konkretnym wsparciu pana Kojimy.
Widac tutaj jego rękę szczególnie w warstwie narracyjno fabularnej,do
tej pory Castlevania miała nikłą narracje ,tutaj widać zapędy filmowe
nawet Kojimy.
Lords of Shadow to gra akcji z elementami hack'n'slash, mocno
inspirowana takimi tytułami jak God of War czy Shadow of the Colossus.
Gracz wciela się w Gabriela Belmonta, rycerza Zakonu Światła, który
walczy z siłami ciemności, próbując ocalić duszę swojej zmarłej żony.
Fabuła jest dość emocjonalna i opowiada o poświęceniu, miłości i
zdradzie – tematach, które Kojima lubi.
Gra do dziś broni się i mechaniką i grafiką a jeśli dorzucić do tego
Kojimowe filmowe sceny mamy naprawdę fajną produkcję .
3. Pierwsza gra z serii Metal Gear, która wprowadziła pojęcie „skradanki” do świata gier. Wcielałem się w Solid Snake’a, który infiltruje bazę Outer Heaven, by zniszczyć superbroń – tytułowego Metal Geara. Choć ograniczona technicznie, gra miała już fundamenty znane z późniejszych części: skradanie się, kontakt radiowy z dowództwem, oraz plot twisty. Kojima nie lubił brutalnej walki w grach, więc stworzył alternatywę – gra nagradzała ciche podejście. Gra graficznie moim zdaniem wychodziła przed szereg,mnóstwo fajnych lokacji,i fabularnie to arcydzieło,twist gonił twist .Jak by dać Kojimie zrobić film to trwałby tyle co cutescenki w grze
4. Wybiorę nietuzinkowo bo horror który się ukazał i nieukazał zarazem -P.T. chociaż to tylko grywalne demo (Playable Teaser), które miało zapowiedzieć anulowane Silent Hills, jest ono uważane za jedno z najbardziej przerażających i innowacyjnych doświadczeń w historii horroru. Kojima, we współpracy z Guillermo del Toro, stworzył coś, co na zawsze zmieniło postrzeganie gier grozy. P.T. pokazało, jak minimalistyczne środki mogą wywołać maksymalny strach, budując napięcie poprzez atmosferę, dźwięk i subtelne detale. Horro który można grać i bać się nie tylko wyskakujących głów.W PT bałam się tego co nie widziałam,dziś już niestety tylko do obejrzenia na YT
5. Chyba wybiorę MGS 5-Otwarty świat, ogromna swoboda działania i najlepsza skradankowa mechanika w serii – to właśnie "MGS V". Gracz kieruje Big Bossem, który buduje swoją armię najemników w Afganistanie i Afryce. Gra oferuje dziesiątki godzin misji, rozwój bazy, rekrutację żołnierzy i niezwykle dopracowaną fizykę. Jednak fabularnie gra pozostawia niedosyt – wiele wątków zostało urwanych, przez konflikt Kojimy z Konami. Mimo to historia zemsty i manipulacji genetycznych jest nadal fascynująca. Rozgrywka była na tyle elastyczna, że każda misja mogła wyglądać zupełnie inaczej(no prawie ). Kojima chciał tu stworzyć „cyfrową piaskownicę dla taktyki” – i to mu się udało.
6. Wybór padnie na grę z starego PS2 a mianowicie trójkę ,czyli prequel całej sagi opowiadający o Big Bossie, który jest „ojcem” uniwersum Metal Gear. To najbardziej emocjonalna gra serii – opowiada o lojalności, zdradzie i poświęceniu. Akcja toczy się w dżungli, gdzie przetrwanie zależy od jedzenia tytułowych węży, kamuflażu i leczenia ran w czasie rzeczywistym. Mechanika była bardzo rozwinięta jak na swoje czasy i sprawiała, że musiałem planować każdy ruch. Muzyka, szczególnie motyw "Snake Eater", nadaje filmowego klimatu w stylu Jamesa Bonda. Postać The Boss została uznana za jedną z najlepiej napisanych postaci żeńskich w grach. Kojima pokazał tu mistrzostwo w łączeniu emocji z akcją.Ale filmiki przerywnikowe mogły by być krótsze :)
7. Metal Gear Solid -
To gra, która naprawdę zdefiniowała Kojimę jako wizjonera. "Metal Gear Solid" przeniosło skradankową rozgrywkę na wyższy poziom, łącząc ją z głęboką, filmową narracją. Postać Snake’a stała się ikoną, a historia o nuklearnym zagrożeniu i tajnych projektach wojskowych była zaskakująco złożona jak na swoje czasy. Gra miała wiele innowacyjnych momentów – np. walka z Psycho Mantis, gdzie trzeba było zmieniać port kontrolera. Kojima przełamywał czwartą ścianę i zaskakiwał graczy nietypowymi rozwiązaniami. Tworzył świat, który był jednocześnie poważny i pełen absurdalnych pomysłów. Dla wielu i dla mnie to jedna z najlepszych gier wszech czasów.
8. Metal Gear Solid 3: Snake Eater-Wielu fanów uważa Metal Gear Solid 3: Snake Eater za absolutny szczyt kreatywności Kojimy i całej serii Metal Gear. Uważam że to jedna z najlepszych części serii,gra przenosi nas w czasy zimnej wojny, skupiając się na losach Naked Snake'a, protoplasty Big Bossa. Jej siłą jest fenomenalna fabuła, pełna zwrotów akcji i niezapomnianych postaci, a także rewolucyjne mechaniki survivalowe i kamuflażu, które idealnie wpasowują się w dżunglowe środowisko. Dodatkowo, ścieżka dźwiękowa jest arcydziełem, a walki z bossami są jednymi z najbardziej kreatywnych w historii gier wideo.
I wszystko jasne
Wygrała propozycja nr 4
Nagroda pojedzie do anastazja1979@ ...
Jutro na 95% pauzujemy :(
Szanowni ;))
Zaczął się sezon urlopowy, a w związku z tym przybyło mi trochę roboty
Niestety, miałem nadzieję, że uda mi się coś przygotować na jutro, ale nie wyrobię :((
Mam nadzieję, że za tydzień zrobi się nieco luźniej i uda mi się coś przygotować