Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Gdybyście mogli do końca życia jeść tylko jedną potrawę, co by to było i dlaczego akurat pizza/pierogi?

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
24.06.2026 00:35
Prismatic
1
odpowiedz
Prismatic
4
Legionista

Gdybyście mogli do końca życia jeść tylko jedną potrawę, co by to było i dlaczego akurat pizza/pierogi?

Wyobraźcie sobie hipotetyczną sytuację: katastrofa postapo, żyjecie w metrze, ale z luksusową restauracją, która serwuje tylko jedno, wybrane przez Was danie. Codziennie, na śniadanie, obiad i kolację, do końca Waszych dni. Składniki odżywcze się nie liczą, nie tyjecie. Co wybieracie, żeby nie zwariować po monotonii pierwszego miesiąca?

24.06.2026 07:38
Soulcatcher
2
1
odpowiedz
Soulcatcher
295
Crimson Desert

Premium VIP

Wydaje mi się że w takich sytuacjach dobre by było coś prostego. Kanapka ze świerzego chleba z masłem, serem, szynką, pomidorami, ogórkami i cebulą + przyprawy.

o dziwo pizza też nie była by zła, bo ogólnie to taka prawdziwa pizza nie jest wcale złym jedzeniem, ma to co potrzeba tylko trzeba by na nią jakieś warzywa dodawać i wędlinę.

Jeżeli idziemy w zupełną fantastykę, jest prawdziwa restauracja, to dlaczego nie mogę wybrać prawdziwego pełnego dania.
Ja nawet takie mam, czasami go jem. Pieczony szaszłyk ze schabu, przekładany cebulą i papryką, podają to na lekko pikantnej fasolce (takie trochę meksykańskie), a jako dodatki ryż z warzywami, pieczony ziemniak i sałatka grecka. Takie danie mógł bym jeść do końca życia.

24.06.2026 07:42
Mutant z Krainy OZ
3
1
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

Ramen

24.06.2026 07:51
kluhmen
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
kluhmen
192
Catch the Rainbow
Image

Gołąbki w sosie pomidorowym. Mogę to jeść w ogromnych ilościach i za każdym razem smakuje tak samo świetnie. Szczególnie jeśli przygotowuje je moja mama. Zawsze jak do niej przyjeżdżam, to je przygotowuje.

post wyedytowany przez kluhmen 2026-06-24 07:51:45
24.06.2026 09:26
elathir
4.1
odpowiedz
elathir
126
Czymże jest nuda?

kluha666 herezja, prawdziwe gołąbki są tylko w sosie własnym!

24.06.2026 09:56
Mutant z Krainy OZ
4.2
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben
Image

kluha666 Narobiłeś smaka :D

post wyedytowany przez Mutant z Krainy OZ 2026-06-24 09:57:06
24.06.2026 08:16
DiabloManiak
5
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
DiabloManiak
258
Karczemny Dymek

Jak grupa dań to jeszcze kebab i tą bym wybrał :D

Dlaczego to ponad 20+ rożnego rodzaju dań w jednej nazwie, od szaszłyków, zapiekanek , po klasycznym doner kababie - a każde z tych dań może być w setkach odmian. Sema surówki - zwykle, kwaszone ,mieszane, widziałem kiedyś "kebab" który serwował tylko tartą marchewkę jako surówkę ;D
Mieliśmy w Polsce i rybny kabab. a bywały i kababy z parówkami czy na słodko z ananasem ! :D

a ile wyborów ( po kilka z rodzaju)
Tortila, ryż, makarony, frytki ,kasze, frytki z batatów,. łódeczki, bułki, ...
Cielęcina, kurczak, jagnięcina , wieprzowina, baranina..
sos jogurtowym, czosnkowy, ziołowy, BBQ, hummus, ostry..

Do tego część osób wlicza falafela jako kebaba

Wiec rodzaj i zakres dań w gatunku spowodowałby że nie dostałbyś pierdolca po miesiącu jedzenia tego samego :P

post wyedytowany przez DiabloManiak 2026-06-24 08:39:06
24.06.2026 08:56
tenad
5.1
1
odpowiedz
tenad
22
Pretorianin

DiabloManiak cziter 😁

25.06.2026 01:06
Herr Pietrus
5.2
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

DiabloManiak Z pierogami można w sumie podobnie... :) No i z pizzą też, idąc tym tropem.

25.06.2026 15:39
DiabloManiak
5.3
odpowiedz
DiabloManiak
258
Karczemny Dymek

Herr Pietrus To wiadomo.
ale te potrawy mają jedną wadę.

PIerogi jako takie są tylko polskie ( i promujemy je jako typowe polskie danie na świecie, w odróżnianiu od innych światowych dumpling-ów ) wiec już np gyozy czy jiaozi nie wliczają się w pierogi. ( tak samo nie wliczają się pyzy, kluski itp )
Zostaje tylko zmiana nadzień. Fakt będą ich setki i tysiące ale ciągle jesz to samo ciasto.

Pizza ma więcej różnorodności bo oprócz klasycznych choćby wersja chicagowska ( prawie jak zapiekanka)+ różne dodatki

Ale to z kebabem będziesz miał np na śniadanie lekka tortille z kurczakiem, talerz obiad ziemniaki opiekane, wołowinka surówka czy pieczone warzywka z grilla ( tak są składnikami x rodzajów kebabów, to samo np szaszłyki z bakłażana) , a wieczorem np któraś z odmian kotleto -podobnych kebabów

Więc to u kebaba masz największą różnorodność dań w ramach grupy potraw :P

post wyedytowany przez DiabloManiak 2026-06-25 15:46:54
24.06.2026 09:05
mietek syn mleczarza
6
1
odpowiedz
mietek syn mleczarza
79
Konsul

W zupełności wystarczyłaby świeża jednometrowa bagietka z sałatą, szyneczką, serem, jajkiem, pomidorem, ogórkiem, papryką, twarożkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką, plasterkiem gotowanego ziemniaczka, schabowym i grilowaną piersią.

24.06.2026 09:25
elathir
7
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
elathir
126
Czymże jest nuda?

Śledź z ziemniakami. Jak można w różnej formie, jak w jednej to smażony w occie. Do tego jakaś surówka. A jak będzie mógł być w różnych odmianach (matiasy, w śmietanie, grillowany itd.) to już w ogóle bajka.

Odżywcze i smaczne.

post wyedytowany przez elathir 2026-06-24 09:27:39
24.06.2026 09:33
7.1
odpowiedz
Asmodeus
58
Senator

elathir W ciagu tygodnia, maksymalnie miesiaca rzygalbys tym sledziem.

24.06.2026 12:37
elathir
7.2
odpowiedz
elathir
126
Czymże jest nuda?

Asmodeus a czym innym niby nie? Śledziem najmniejsza szansa w moim wypadku, bo potrafię go jeść 5-6 dni z rzędu. Nic innego nie dam tak rady. Do tego taki śledzik z ziemniakami + jakaś surówka, konkretne danie, jest w pełni wartościowe. Bo nawet jakby się tym nie przejmować jak pisze autor z punktu widzenia zdrowia, tak dania oparta o ograniczone spektrum wartości odżywczych (np. oparte niemal wyłącznie o węgle) się szybko przejadają i powodują, jak się ich nie urozmaici, uczucie ciężkości i zmęczenia.

Po prostu z mojego doświadczenia, na śledziu wytrzymam najdłużej. A jak byłaby opcja przyrządzić go na różne sposoby to już w ogóle bajka (tak jak w wypadku pizzy i pierogów dopuszczone opcje z różnymi dodatkami i farszem).

post wyedytowany przez elathir 2026-06-24 12:42:04
24.06.2026 12:39
Mutant z Krainy OZ
7.3
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

Wszystko sie przeje, jezeli nie bedziesz jadl nic innego przez caly czas, bez zadnego urozmaicenia bedziesz walil ulubiona potrawe na śniadanie, obiad i kolacje, to znacznie szybciej niz po miesiacu bedzie trudno o niej myslec, a co dopiero zjesc.

24.06.2026 11:34
Felipe
8
1
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Pierogi to w sumie bardzo dobry wybór. Mogą być na słodko typu deser np. z serem białym i cukrem, albo jakimiś owocami i normalnie na obiad typu z mięsem + barszcz czerwony (tak wiem, że do tego pewnie bardziej uszka cicho), albo po prostu z kapustą i grzybami.

24.06.2026 11:49
Wrzesień
9
1
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Nie wiem, ale ważne, żeby na deser była Jogobella😍

24.06.2026 15:57
Iselor
10
1
odpowiedz
Iselor
51
Senator

Ryba orientalna

24.06.2026 16:29
Kwisatz_Haderach
11
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Lembasa.

Monotonia to stan umyslu, ktory mnie nie dotyczy. ;)

24.06.2026 16:36
12
1
odpowiedz
Hakim
262
Senator

Nie jestem wymagający. Dobrze posolone frytki, podpiekane kawałki piersi kurczaka z jakimiś przyprawami, surówka z marchewki z dodatkiem cukru, zimna kola.
Umarł bym szybko, ale za to szczęśliwy bo najedzony.

24.06.2026 23:00
mariaczi
13
1
odpowiedz
mariaczi
158
One with everything

Kluski śląskie z roladą I ciemnym sosiwem (lub w sosie własnym roladki) mogę jeść na okrągło. Z cebulką i boczkiem też.
Zawsze pychota.

24.06.2026 23:59
WolfDale
😊
14
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Naleśniki z dżemorem lub syropem klonowym.

25.06.2026 15:22
Janczes
15
odpowiedz
Janczes
252
You'll never walk alone

faktycznie byloby to pizza albo pierogi

moze ten dlatego ze mozna wymieniac skladniki w tych potrawach ławo

Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl