Frakcje na forum
Był kiedyś taki serwis Gry.ImRo.PL. Bardzo go lubiłem, podobała mi się jego szata graficzna, mieli też w przytłaczającej większości fajną redakcję. Forum to była podróbka forum GOL i choć w internecie były dziesiątki podróbek tego forum, to większość po prostu nie umiała podrobić jego duszy. ImRo się to udało, tamto forum też było udane, choć oczywiście znacznie mniejsze - chyba nawet od dzisiejszego forum GOL-a. Niestety padli tak samo szybko, jak powstali - a szkoda, bo uważam, ze to był najlepszy polski serwis o grach, oczywiście zaraz po GOL.
Ale ja nie o tym. Widzę jak wielką radość ekipie Gry-OnLine sprawia możliwość rozwijania funkcji społecznościowych. Podobnie jest zresztą z userami (wystarczy spojrzeć jakie poruszenie wzbudziły toplisty czy nawet zakładka "społeczność", którą - trochę to tak z boku wyglądało - jakiś programista sobie napisał w kwadrans na użytek własny, a userzy zaczęli się tym pasjonować, niczym notowaniami listy przebojów 30 Ton).
Może warto skopiować z tego ImRo system frakcji/klanów na forum? Pamiętam, że temat budził wówczas wielkie emocje. Nie pamiętam wprawdzie jakie to niosło za sobą korzyści i czy w ogóle miało to jakiś głebszy sens, ale możliwość przynależności do jednej z grup, budziła wówczas wielkie emocje i była zaczynam dobrej, internetowej zabawy, a przy tym nie przypominam sobie żadnego wynikającego z tego antagonizowania. Może i tu przyjęłaby się taka fakultatywna zabawa, gdzie każdy z nas deklaruje się jako magowie, komandosi, astronauci czy inni gangsterzy?
Pomysł ciekawy. Każda zmiana która wnosi coś dodatkowego do forum jest na plus. Ciekawe tylko jakby to w praktyce wyglądało, czy mamy z góry narzucone jakieś klany do których można dołączyć, czy każdy sam sobie może tworzyć.
Na ImRo były z góry narzucone - te 5 widocznych na zdjęciu. I myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie, bo przesadne rozdrobnienie trochę się kłóci z ideą klanów. Punkty dla klanu pewnie można by było zdobywać za posty, ale też ocenianie i recenzowanie gier, układanie toplist, no generalnie wszystkie te aktywności, których GOL teraz ma tak dużo: wprowadza lub zmienia.
Bardzo fajnie się to tam układało też w ramach tych klanów, bo nie było takiej sytuacji, że jakiś był wyraźnie z przodu, a jakiś wyraźnie z tyłu. Jeden może miał najmniej punktów, ale za to miał Joela z redakcji i tym nadrabiał. Cyklopi niby od czapy, ale to chyba byli tacy najbardziej, jak to się dziś mówi, edgy userzy i też robili fajny klimat - a jak jakaś frakcja słabo sobie radziła, to się nagle pojawiał jakiś user co brał na barki cały ich ciężar.
Tylko, wydaje mi sie, oś podziału powinna być właśnie taka neutralna, typu ulubione settingi z gier, żeby nie kombinować "a ja chce być z Bukarym, bo on dużo pisze i w ogóle potajemnie go kocham" ;-)
Edit: A i chyba nie wolno bylo zmieniac klanow, co tez bylo fajne.
Mam juz nawet fajny pomysl na animowanie tego dodatkowe, czyli jakies wydarzenia np. weekendowe jak w grach MMO, ktore pozwalaja na extra punkty czy moze nawet nagrody materialne.
Hmm już widzę te frakcje;
- Czajniczki / ludolodzy/ (czy idąc za NRGeekiem) MasturbateGamerzy
- DadGamerzy / Stare dziady
- ...
Imho settingi. Luźna propozycja raczej na zasadzie burzy mózgów.
- Magowie i rycerze (fantasy)
- Army Men (strzelankowicze)
- Cisi zabójcy (asasyni, hitmani i inni thiefowie)
- Netrunnerzy i cyberjunkies
- Generałowie i centurioni (pod fanów strategii)
BTW, cieszę się, że zarząd już klepnął ten pomysł i teraz już tylko szlifujemy detale! ;)
Matko tylko wyłączcie to w opcji polityka.