Fajna gra, która trochę postraszy
Witam,
Szukam gry-horroru na PC. Nie chcę po niej skończyć w wariatkowie (czyli Amnesia: mroczny obłęd odpada), ale chciałbym, żeby mnie trochę postraszyła, ma też nie być droga. Mozecie coś polecić?
Silent Hill z numerkiem wyższym niż 3.
FEAR 1
Sanitarium też może.
Ten nowy Alone in the dark tez się chyba wpisuje w zakres.
Z tego co wiem to Call of Thulchu jest w nowym Playu. W takim razie kupię. Może jeszcze jakieś propozycje?
Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth
Jak już kiedyś pisałem "...ktoś kto nie jest obeznany w temacie Deep Old Ones i Great Old Ones to poczuje tylko część klimatu tej gry..." lecz nawet bez obeznania w Mitologii Cthulhu gra jest bardzo ciekawa a może i ciekawsza z powodu posiadania tej niewiedzy... może cię również zainteresować tematyka i wkręcisz się w te mroczne i dziwne klimaty...
Skoro nie Amnezja, to może Penumbra (Overture i Black Plague)? Jest dużo bardziej "lajtowa". :)
Polecam Condemned: Criminal Origins. Jest w niej "kilka" strasznych momentów.
https://www.gry-online.pl/gry/condemned-criminal-origins/z4749#pc
Penumbra lajtowa? Ty chyba w nią nie grałeś. Jak zacząłem w nią grać to po kilku etapach mało co nie srałem ze strachu ( :D :P )...
Serio, jak szukasz czegoś strasznego to Penumbra jak najbardziej. Jest w extra klasyce cała antologia za 30zł. Tyle, że tam się praktycznie nie walczy, tylko się ucieka i wykorzystuje fizykę otoczenia.
Fajny jest też Quake 4, są czasem momenty, w których można się przestraszyć ale nie ma tego zbyt wiele.
Mnie zawsze straszyły S.T.A.L.K.E.R'y. Jeżeli chcesz się trochę pobać, to włącz któregoś ze S.T.A.L.K.E.R'ów o północy i zgaś światło :D
Jak nie chcesz skończyć w wariatkowie to polecam gta4 - straszy brakiem optymalizacji:)
A na poważnie to :
Penumbra (Seria cała)
Dead Space
Silent Hill 2
Stalker Cień Czarnobyla. Scenka kiedy natkniesz się na niewidzialnego jegomościa na pewno Ci zapadnie w memorkę
Albo chcesz się bać, albo nie. Decyzja należy do Ciebie
Zagraj sobie w:
-The Suffering 1 i 2
-Dead Space 1 i 2
-Silent Hill 1, 2 lub 3
-Resident Evil 4 (tylko trochę sterowanie kiczowe :P)
Nie wiem czy to spoiler, ale na wszelki wypadek umieszczę.
spoiler start
Z pierwszego Stalkera pamiętam jakiegoś potworka w jakimś tunelu, był niewidzialny lub widzeliśmy tylko czarną postać (nie pamiętam). Za pierwszym razem się wystraszyłem bo odbijał on nasze strzały i nas zabijał w taki sposób. Pokonałem go chyba granatami.
spoiler start
Amnesia: The Dark Descent
FEAR 1
FEAR 2
Penumbra: Black Pleague
Cryostasis: The Arctic Dream (czy jakos tak)
Limbo of the lost - jak to zobaczyłem to przez 3 miesiące nie mogłem spać.
FEAR 1-3
STALKER 1-3
Amnesia: Mroczny obłęd
From dusk till dawn
Silent hill 1-3
Return to castle Wolfenstein (umarlaki)
Penumbry
Doom3
Left4Dead xP
Call of Cthulhu
Dead Space
a teraz z ciut mniej znanych:
Evil Dead
Day of the Dead (może i lekki plagiat L4D ale jest za to 2x straszniejszy)
Eternal Darkness
X files
Blood 2
The suffering (+ ode mnie)
Fatal Frame
The Sims...
Tak serio to:
Penumbra wszystkie części
Amnesia
Silent Hill
FEAR to taka napierdalanka w stylu COD tylko, że więcej krwi i ta alma.
Szczerze? Polecam Nosferatu - Ciekawa gra o wampirach i potrafi nieźle przestraszyć. Aż się dziwie że nikt nie wymienił wcześniej. Od biedy S.T.A.L.K.E.R.
Pozdrawiam
AvP 2 straszne? Negro please ;) Grałem po nocach w to jako Marian i chyba w 1 misji zdarzyło mi się podskoczyć przy nagłym ataku Aliena. To samo Dead Space - czysta akcja, żaden horror.
Polecam Call of Cthulhu, specjalnie straszne toto nie jest, ale klimat ma genialny i sporo nawiązań do twórczości Lovecrafta.
Biorąc pod uwagę to, że chcesz tytuł, który "trochę" postraszy to zdecydowanie Bioshock.
Bioshock? Co jest strasznego w tej grze? Od zakupu gry odstraszało mnie mówienie że gra jest horrorem. Było to mylne stwierdzenie. Racja, gra ma specyficzny klimat, ale napewno nie jest grą przyśpieszającą bicie serca. Pierwsza godzina gry mylnie nastawia gracza że będzie strasznie (podobnie było w niedocenionym, a bardzo dobrym Singularity) a wcale tak nie jest.
Z pewnością nie jest jedynie FPS' em. Poza tym, pasuje do słów autora: która trochę postraszy. Więc nie mów.
Minecraft
Można sie nieźle przestraszyć grafy...
A tak to jeszcze:
Penumbra 1 i 2
Kiss Psycho Circus
F.E.A.R. First Encounter Assault Recon
F.E.A.R.2 Project Origin
F.3.A.R.
Quake 4 czasami można się troche wystraszyć
i narazie nic mi nie przychodzi do głowy.
jedyna gra co potrafiła mnie przestraszyć jest dead space 2
To grając w Penumbre, ba w Amnesie, srałbyś w gacie aż spodnie zrobiłyby Ci się jak u raperów.
Leem - Jeden pies.
Myślę dobre pół godziny, gapiąc się co chwilę na okładkę Quake 4 (niestety nie mogę tej gry teraz odpalić) i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, co w tej grze było strasznego... Obrzydliwego - tak. Ale strasznego? Może ja mam sklerozę?
F.E.A.R 2 :) Dziękuje dobranoc ;0