Dzisiaj wieczór za oknem ;)
Spójrzcie dzisiaj na wysoką zachodnią stronę nieboskłonu ;) W Plejadach będzie dodatkowy 8 punkt- Wenus ;) zjawisko raz na 8 lat.
I tak będą chmury :)
O czym ty gadasz? Przecież Wenus na niebie można obserwować codziennie.
Kolega się chyba na pierwszym kwietnia zatrzymał.
Czytanie ze zrozumieniem posta [1] najwyrazniej wiekszosc tutaj jak dotad przerasta.
Jakby wam powiedzieć plejady to taka gromada gwiazd, która jest widoczna na niebie gołym okiem. I Wenus właśnie będzie"przechodziła" przez tą gromadę:)

Cold Heineken Standing by.

Proszę, pogooglujcie trochę, zainteresujcie się trochę tematem, a nie udzielacie się w nieodpowiedni sposób nawet nie czytając dokładnie pierwszego posta... Sami tak mówicie wszystkim żeby googlowali, robicie z ludzi idiotów, a niczym o tych "noobów" sie nie różnicie...
edit
Fett -> wiem wiem, zrobiłem nwet zdjecie, bo miałem czyściutkie niebo, ale aparat do dupy i kiepsko wyszło :(
btw. coś ostatnio dużo ciekawych zjawisk jest. Kwiecień widze bogaty w podobne sytuacje. Będzie na co spoglądać wieczorami :D
A ja zawsze myślałem, że odkryłem nowy malutki wóz :( Dobrze wiedzieć, że to się nazywa Plejada :D I wypraszam sobie, nigdy nikomu nie kazałem szukać sobie w google ;)
No dokładnie, też zawsze myśloałem, że to Bardzo Mały Wóż :) wygląd mają na Duży tylko w mnioejszej skali. A to akurat nie tyczy się Ciebie :)
plejada, plejada
ps.
czy mi się wydaje, czy tydz. temu widziałem na zachodzie 2 bardzo jasne punkty na niebie, tak mniej więcej na 30* nad horyzontem
były w prostopadłej linii do niego
to były Jowisz i Wenus?
Do dzisiaj pamietam uczucie, gdy majac z 14 lat za pomoca wlasnorecznie sporzadzonej lunety po raz pierwszy spojrzalem zimowa nocka na ten malutki klebuszek waty na niebie. I malo sie nie posralem z wrazenia - majestat tego, co ujrzalem po prostu zaparl mi dech.
Czytanie ze zrozumieniem posta [1] najwyrazniej wiekszosc tutaj jak dotad przerasta.
To zupełnie tak jak niektórych redaktorów wystawianie uczciwych ocen.
Kuźwa, w jaki wątek nie wejdę, to smuggler. Jeszcze trochę i zacznę bać się otwierać lodówkę.
Ludzie z miast są pokrzywdzeni, bo nie widzą prawdziwego nieba z gwiazdami. Jest za jasno.
Gandalf - "uczciwa ocena" = taka, jaka TY bys dal :P. Ale mi przegadal, normalnie " Smuggler - nie przejdziesz". Jak masz na mnie uczulenie to wez wapno, ja np. w ogole cie nie kojarze z niczego i w efekcie ne boje sie lodowki otworzyc.
Poza tym zwroic uwage, ze wiekszosc pitolila bez sensu (a to, ze Wenus widac codziennie, aj... to twoje... no tak, urazilem Gandalfa. Doucz sie wacpan, Wenus nie widac codziennie, a juz na pewno na tle Plejad. A potem moze wez sie za "ripostowanie") wiec moja uwaga miala sens. Twoja jest tylko pyskowka kolesia, ktory sie nie odwazy przyzna do bledu.
Przepraszam, że nie jestem alfą i omegą oraz że na forum o grach komputerowych nie jestem specem od astronomii.
Nikt nie jest. Wystarczyło przeczytać pierwszy post lub poświęcić dwie minuty w googlach.
[22] Przeprosiny przyjete, kapitanie Needa. Brak lotnosci sie przytrafia.
PS Ekspertem od gier tez nie jestes. :)
smg, i po co dalej to ciągniesz? Weź usuń PS, bo znowu miast rozmawiać o tym zjawisku to będzie flejm...
No spoko, ja juz wiecej flejma nie ciagne.