Mam w stacjonarnym komputerze dysk. Na nim Windowsa 7 i dużo różnych plików. Potrzebuję jakoś wyjąć ten dysk, podłączyć do przez USB do laptopa i na nim pracować, na tym samym systemie operacyjnym itp. Jest to możliwe?
na 99,99% taka przesiadka się nie powiedzie w sposób taki by wygodnie pracować w systemie na lapku
Ale co konkretnie chcesz osiagnac? Jesli chodzi o dostep do plikow, ktore masz na tym dysku, to nie ma problemu z wsadzeniem go do kieszeni usb, podlaczeniem do laptopa, i dostaniem sie do nich po uruchomieniu laptopa na jego wlasnym systemie operacyjnym (lub nawet po zabootowaniu z jakiegos live cd linuksa). Problem jest tylko z uruchomieniem zainstalowanego systemu operacyjnego na obcym sprzecie, na 99% sie to nie uda, a wrecz system moze sie uwalic, i nie zadzialac pozniej na kompie stacjonarnym.
[3] Czemu windows miałby nie zadziałać przy zmianie płyty głównej ? Ja przenosilem dysk z komputera do komputera i wszystko działało, zmieniałem tylko sterowniki
Jak chcesz tylko dostep do plikow to tak jak wysiak mowi - bez problemu
Jesli potrzebujesz skorzystac z TEGO Windowsa na innym kompie to moze dzialac, a moze nie dzialac. Ale sprawdzisz to tylko podlaczajac dysk twardy.
[7] Może coś się zmieniło, ale pamiętam, że za czasów Windows XP uruchomienie systemu na innej płycie, graniczyło z cudem.
Loczek -> mogles tylko dostawac komunikat, ze windows not genuine. Nie dzialalo predzej dlatego, ze zainstalowany np na Intelu Windows mial problemy ze startem na AMD i vice versa.
czyli przy znacznych roznicach sprzetowych moze wystapic problem.
ale przez USB jest za duzo kombinowania, zeby uruchomic z niego winde ktora normalnie dziala po ide/sata...
Mi działał windows 7 z bibliotekami intela na płycie z amd i nie było żadnych problemów
stad nie napisalem, ze jest niemozliwe... bo dla chcacego wszystko da sie.
Tu nie chodzi o to, ze dla chcacego,
sam przelozylem dysk z laptopa Toshiby do stacjonarki i wszystko hulalo ;).
po usb?
/z tym wszystko hulalo, moze zmienilo sie z win7... faktycznie ostatni raz problemy z tym mialem na XP...
Win 7 przy starcie resetuje magistralę USB, więc bez modyfikacji tak prosto nie ma. Start z pena wymaga całkiem sporo wpisów i grzebania w plikach.
Dla rozszerzenia warto dodać iż możliwość głębokich zmian sprzętowych zależy od wersji systemu, jak zwykle łatwiej mają amatorzy darmochy gdyż często instalują kopie box ultimate lub tym podobne zmodyfikowane wynalazki. W takim przypadku można zmieniać co się chce a system powinien się podnieść gdyż ma komplet bibliotek. W preinstalowanych oemach nie ma tak łatwo.
>>> Dessloch
Nie, nie. Normalnie podlaczajac do portu SATA w plycie glownej. Wiadomo, troche mielil na poczatku i rozpasl sie (podejrzewam, ze nie kasuje starych sterownikow tylko dodaje kolejne), ale tak to wszystko dzialalo.
Win7 rzecz jasna.
Co chcę osiągnąć
Przenosząc dysk twardy ze stacjonarki, do laptopa, chcę mieć na drugim komputerze to samo co na pierwszym. Czyli po prostu chcę przenieść komputer, bez przenoszenia komputera.
ale masz jakis specjalistyczny software na tym, ze nie wystarcza ci same pliki?
po prostu nie ma sensu, zreszta po usb jest to ciezkie do wykonania z juz zainstalowanym windowsem.
Mam mnóstwo programów, które są wykupione tylko na ten jeden komputer. Poza tym dużo innych zwykłych i normalnych plików. No ale jeśli się nie da, to trudno.
Dzięki za pomoc.
Mam mnóstwo programów, które są wykupione tylko na ten jeden komputer.
W znaczeniu "masz jedna licencje", czy "program jest przypisany do konkretnego komputera"? Bo jak to pierwsze, to przeciez mozesz odinstalowac na starym kompie, i uzyc tej samej licencji na nowym, a jak to drugie, to to i tak bedzie przeciez nowy komputer - jesli program w jakis sposob przypisuje sie do sprzetu, to przeciez od razu pozna, ze sprzet sie zmienil..
A moze wirtualizacja? Tworzysz sobie wirtualny system, instalujesz co potrzebne i odpalasz gdziekolwiek, gdzie da sie zainstalowac cos do obslugi wirtualek. Wszystko w jednym pliku, mozna miec caly czas na jakims usb przy sobie.