Mając dysk SSD i na nim zainstalowaną grę, to liczba FPS w grze będzie nieco większa niż mając to samo ale na HDD?
I przy okazji zapytam znawców od sprzętu, mając taką płytę główną http://www.msi.com/product/mb/GF615M-P33.html a w niej taki o to procesor http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Athlon%20II%20X4%20640%20-%20ADX640WFK42GM%20%28ADX640WFGMBOX%29.html który chciał bym wymienić na lepszy. Co polecicie?
raczej tylko w momencie doczytywania tekstur i reszty bedzie lepiej potem bedzie juz identycznie
Jestem ciekawy o ile SSD będzie szybszy niż HDD, czy jest sens zmiany. Procek w tym kompie tez by sie wymieniło.
Były testy na YT, z tego co wiem, wpływa tylko na ładowanie gry (loading). I różnice są rzędu 6-10 sekund. SSD narazie nadaję się tylko pod system - znaczy do gier też go można wsadzić, ale stosunek złotówki do megabajta jest dla mnie wciąż zbyt fatalny, a że gry mają dziś nierzadko po 40 GB....
Ja z własnego doświadczenia powiem tak. Gdy miałem styczność pierwszy raz z dyskiem SSD byłem miło zaskoczony :)
edit: Dysku ssd używam jedynie pod system i widać różnicę w porównaniu z HDD co do prędkości rozruchu. Jedyny minus to zdecydowanie cena.
Być może zakupie taki dysk, no ale z ceną to tak jak mówisz gnoll... A ten procek co mam w płycie to różnice jakie by były rzędy jak by tam podpasował jakiś i5?
Jakaś znikoma różnica pewnie będzie, ale na tyle mała, że pokazałyby ją dopiero benchmarki. I na pewno nie na tyle duża, by usprawiedliwić wydatek prawie tysiąca złotych na dysk o jakiejś sensownej pojemności. Lepszym wyjściem będzie wydanie tej kasy na jakąś dobrą grafikę.
Obecnie na tym komputerze jest Radeon HD 5770, 8GB Ram-u i procesor z linka wyżej.
Czy tylko po wymianie tam procka dużo lepiej by działały gry?
Dobre do gier, w których często ładują się poziomy. Czas jest wyraźnie krótszy. Ja osobiście gram tylko w kilka gier naraz i wszystkie mieszczą mi się na 128 GB pojemności (-system).
Polecam zobaczyć różnicę między dużymi produkcjami na SSD i HDD.
Wtedy skończą się dyskusje o wartości wydania pieniędzy.
Kilka lat temu kupiłem swojego pierwszy dysk ssd i od tej pory nie wyobrażam sobie pracy na komputerze bez ssd'ka. Samo wczytywanie poziomów w niektórych grach jest kilkukrotnie szybsze (Bf4) a i praca samego systemu o wiele przyjemniejsza.
Jakieś konkretne firmy SSD polecicie? 128Gb w zupełności wystarczy, by postawić tam system.
Taki rozmiar warto jedynie pod system, bo dużo gier na taki dysk nie wciśniesz.
Na spadki cen się raczej nie zanosi w najbliższej przyszłości.
Obecnie partycje systemową mam 100 GB, co i tak jest za dużo. Wiadomo, tam system, programy, a na innym dysku to gierki itp.
Obserwuję ceny tych dysków od kilku lat i praktycznie nie schodzą z ceny, może +/- 50 pln przez 2 lata?