Dupki od ogórków
Cześć,
Pytanie na 90% serio. Ostatnio podczas spędu rodzinnego zauważyłem, że wszystkie ogórki - kiszone, konserwowe i małosolne mają odcięte dupki.
Co ciekawe ogórki ze słoika, które przebywały tam w wodzie z dupką, miały ją odcięta na talerzu.
Nikt nie był w stanie mi wyjaśnić czemu odkraja dupkę, poza argumentem że tak trzeba.
No ale jaki jest w tym sens, skoro ogórek przebywał w wodzie z dupką i całe zło tej dupki i tak do niego przesiąknęło? Osobiście zawsze jem z dupką.
Ktoś wyjaśni?
Szury w wersji light.
Mogłeś na tym gruncie posiać ziarno płaskiej ziemi, albo bakterii covid pobudzanej promieniowaniem 5G. Pewnie by chwyciło równie dobrze jak dupki ogórków.
U ogórków nie przyszło mi nigdy do głowy, za to odcinam tylko od bananów.
to jak w dowcipie/historyjce o szynce z ktorej pokolenia odcinaly dupki z kazdej strony
az w koncu ktos zapytal u zrodla, u prababci i okazalo sie ze miala ciut za maly garnek i dlatego obcinala
Ponieważ od tej tzw dupki idzie gorycz na całego ogórka. Oprócz tego bez tej dupki ogórek lepiej się kisi bo "zaprawa" ma dostęp do wnętrza
zależy z której strony kroisz powinno się obierać ogórka gruntowego od jasnej do ciemnej czyli gorycz idzie tylko z jednej strony.
Ryokosha - tak, ale tez nie wszystkie gatunki ogorkow pod to sie lapia. Generalnie jest zazwyczaj problemem z przyprawianiem swierzych ogorkow, np mizeria.
U nas do kiesenia tylko ogorki sie myje, ale tez z drugiej strony my kladziemy liscie debu do sloika ;).
Jak kisimy w beczkach i mialbym sie bawic w odcinanie ogonkow to..... :p
Ogórki - ale świeże! są niekiedy! gorzkie na ciemnych końcówkach.
Po procesach kiszenia, konserwowania itp. nigdy nie spotkałem gorzkiego ogóra.
W duzych kiszonych obicnam, a przy korniszonach nie obcinam. Podobnie jak z bananami jest. Jesli zje sie koncowke ogorka, to mozna umrzec.
Widać że nie rolnik. Umrzeć to nie umrzesz ale zaszkodzić ci ostro może. Wiesz co to przenawożenie ? Przenawożenia, a zwłaszcza przeazotowania, dochodzić może również w warunkach ogrodowych i przy stosowaniu naturalnych i ekologicznych nawozów, jak obornik, gnojowica czy gnojówka z pokrzywy. Dodatkowo w przypadku nadgorliwych ogrodników czy działkowców którzy nieumiejętnie stosują nawozy naturalne, może dojść dodatkowo do skażenia bakteriologicznego ogórków, co w przypadku kiszenia praktycznie skazuje ją na degradację. Zerwanie ogórka równoznaczne jest ze śmiercią części rośliny, dlatego od tego momentu gwałtownie maleje w nim zawartość węglowodanów – cukrów, których w ogórkach i tak jest bardzo mało, a ich ilość przekłada się w matematyczny sposób na ilość wytworzonego kwasu mlekowego, maleje zawartość kwasu askorbinowego oraz zawartość wody – ściśle związana z jędrnością ogórków. Ponadto w przeciągu kilku godzin od zerwania zaczynają się namnażać bakterie gnilne, które w przypadku ogórków znajdują się w okwiacie i w końcówce ogórka po stronie okwiatu i wydzielają enzymy, mające za zadanie rozmiękczenie i uszkodzenie ścian komórkowych.Bakterie gnilne zasiedlają wszystkie organizmy roślinne i zwierzęce w czasie ich normalnego życia. Na przykład w organizmie ludzkim zasiedlają nasz przewód pokarmowy od języka – powodując nieprzyjemny zapach siarkowodoru i amoniaku w jamie ustnej, aż do jelita grubego, w którym zwłaszcza podczas zaparć gwałtownie namnażają się, powodując dolegliwości kolkowe, wzdęcia i wiecie co.... Wytwarzają wtedy substancje toksyczne, powodujące zatrucie organizmu i enzymy, mające kancerogenne właściwości. Ale najgorsze jest to, że bakterie gnilne, jak fałszywi spadkobiercy, czekają tylko na naszą śmierć i już w kilka minut po ustaniu czynności życiowych naszego organizmu zaczynają gwałtownie się namnażać, a ilość ich wielokrotnie wzrasta, powodując rozkład naszego organizmu, mający początek w naszym przewodzie pokarmowym.Ten dość makabryczny opis funkcji bakterii gnilnych w naszym organizmie ma na celu uzmysłowienie , jak ważną rolę odgrywa skrócenie czasu w procesie przetwarzania warzyw i owoców.
no to panie rolniku jak moze zaszkodzic? naprodukowales aie ale jakies wnioski z tego? Do czego moze doprowadzic przeazotowanie? Taki kogel-mogiel ten twoj post ;)
Ja też odkrawam to, bo tak trzeba :P od ogórków, parówek, pomidorów, marchewek i innych takich.
Ja jem z dupkami. Jak się odkroi zbyt małą część dupki, to rzeczywiście może być gorzki smak, ale po odkrojeniu odpowiednio dużej w ogóle go nie czuć. Nie jem tylko dolnej dupki od bananów. Czasem nie jej m też górnej, ale o odkrojeniu jej często zapominam, więc wychodzi na to, że częściej ją jem, niż nie jem.