Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dotacje z funduszy europejskich na własną działalność gospodarczą

13.04.2015 21:31
PATORIKKU
1
PATORIKKU
144
jak trwoga to do Boga

Dotacje z funduszy europejskich na własną działalność gospodarczą

Witam,
planuję otworzyć własną działalność gospodarczą. Jestem studentem dziennym. Mam świadomość o wsparciu z powiatowego urzędu pracy gdzie mogę liczyć na około 20 tyś zł jednak jesteśmy w unii i może warto zwrócić się w tym kierunku.
W latach 2007-2013 istniał program operacyjny Kapitał Ludzki. Byłoby to idealne rozwiązanie dla mnie. W kryteriach uwzględniali studentów dziennych, dodatkowo priorytetowo traktowano osoby z terenów wiejskich, a sama wielkość dofinansowania mogła sięgać 40 tyś zł!
Obecnie dostaliśmy nowe wsparcie z unii na lata 2014-2020. Tu się rodzi moja prośba do was. Wyżej wymieniony program już jest i będzie obecnie nieaktualny? Jest to równoznaczne z tym, że muszę szukać alternatywy. Jakie znacie programy wspierające otwarcie własnej działalności gospodarczej? Może wiecie jaki zastąpił Kapitał Ludzki.
Nie ukrywam, że istotnym z kryteriów jest dostępność dotacji dla studentów (najlepiej dziennych).
Co możecie mi polecić, doradzić GOLowi biznesmeni?

13.04.2015 21:38
2
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Miałem przyjemność skorzystać z programu Kapitał Ludzki. Jesteś pewien co do tego, że student dzienny może się ubiegać? Wydaje mi się, że jest wręcz przeciwnie i nie może otrzymać żadnego wsparcia.

Edit:
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie można przekreślać na starcie tych europejskich i trzeba próbować. Tylko w taki sposób, żeby w razie niepowodzenia mieć jakaś alternatywę.
Mnie te 40 tys. bardzo pomogły. Obeszłoby się bez, ale dzięki nim mogłem więcej rzucić w obrót i szybciej się rozwijać. A 18 które proponowano mi w UP nie wystarczyłoby nawet na połowę jednej potrzebnej mi maszyny.

13.04.2015 21:39
_Luke_
3
odpowiedz
_Luke_
262
Death Incarnate

Zapewniam Cie, ze najlepiej bedzie wziasc te 20tys z UP i dac sobie spokoj z UE. Ale odpowiadajac - Program Operacyjny Kapital Ludzki (POKL) zastapi POWER czyli Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwoj.

https://www.mir.gov.pl/fundusze/fundusze_europejskie_2014_2020/strony/start.aspx

Konkursy na projekty dopiero startuja w tym roku, wiec pewnie realnie cos bedzie dostepne na przelomie 2015/16 i w samym 2016.

13.04.2015 21:47
PATORIKKU
4
odpowiedz
PATORIKKU
144
jak trwoga to do Boga

Sage
"Studenci studiów stacjonarnych (dziennych) również mogą starać się o dotację na założenie własnej firmy, w ramach dotacji unijnych z działania 6.2 "Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia" w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki".

Edit: Jak długo od złożenia wniosku przyznano Ci środki?

_Luke_
Zaraz się zapoznam z programem POWER. Tak długo trwa konkurs na dofinansowanie projektu z Unii?

13.04.2015 21:49
_Luke_
5
odpowiedz
_Luke_
262
Death Incarnate

Od ogloszenia naboru ok 2-3 m-ce.

13.04.2015 21:51
6
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Nie pamiętam już teraz dokładnie, ale projekt zaczął się jakoś w okolicy wakacji, może nawet przed. Pieniądze na koncie miałem 19 lutego. Z blisko 200 osób dotacje dostały cztery.

13.04.2015 22:15
PATORIKKU
7
odpowiedz
PATORIKKU
144
jak trwoga to do Boga

Odnośnie środków z urzędu pracy

*student dzienny
*pracował w przeciągu 12 ostatnich miesięcy

te kryteria mnie eliminują automatycznie czy są przystępne?

Edit: w tym wypadku student może być zaoczny jednak nie wiem jak z osobą pracującą

13.04.2015 23:24
wert
8
odpowiedz
wert
204
Kondotier

Każdy urząd pracy ma swoje własne kryteria (miał - może się to teraz zmieniło).
U mnie wymógł był min 2 miesiące na bezrobotnym i fundusze skończyły się w maju.
W sąsiednim mieście bez problemu dawali - wystarczyło się zarejestrować i następnego dnia występowało się o środki.

15.10.2015 08:57
9
odpowiedz
Green_girl
12
Legionista

Radzę Ci się rozglądnąć za dotacjami unijnymi. Z PUP jest dość ciężko dostać kase, chyba że jestes z małej miejscowości a najlepiej wsi. Co do dotacji unijne dostaje prawie każdy, sam dostałem. Warto jednak mieć pośrednika który pomoże w całej papierkowej robocie z dotacją, bo osoba która nie ma o tym zielonego pojęcia nie wypełni go dobrze. Ja sam korzystałem z biura które znajduje się w moim regionie : https://www.ppg24.pl/z-podkarpacia/jaslo/
Warto sie spieszyć bo mają ograniczone środki na każdy rok.

19.10.2015 10:25
10
odpowiedz
PiotrL89
1
Junior

Fajnie, że młodzi ludzie korzystają z dotacji, bo przecież są one w dużej mierze właśnie dla nich:) Ja sam kilka lat temu skorzystałem z dotacji na rozwój firmy i dziś absolutnie nie żałuję tej decyzji. Co prawda sporo było formalności, ale wówczas jeszcze nieco sceptycznie podchodzono do funduszy unijnych i nie starało się o nie tak wiele osób jak obecnie. Niemniej jednak jestem wielkim zwolennikiem dotacji i serdecznie je polecam, nawet jeżeli dziś szanse na ich otrzymanie są stosunkowo małe. Wcześniej posiłkujcie się internetem i takimi stronami jak ta: [url= [link] ] [link] [/url]
Masa tutaj informacji, a co ważne rzetelnych i fachowych:)

21.01.2016 11:01
11
odpowiedz
anna313
1
Junior

Według mnie najlepszym sposobem na uzyskanie dotacji jest w pierwszej kolejności powierzenie napisania wniosku o dofinansowanie zewnętrznej firmie. Osobie bez doświadczenia ciężko jest stworzyć bezbłędny wniosek, taki który rzeczywiście z łatwością będzie zaakceptowany. Spróbujcie z firmą Orbe.

21.01.2016 12:37
Fett
12
odpowiedz
Fett
246

Wątek został odkopany przez bota i temat jest zapewne dawno nie aktualny. Ale skoro bot bezczelnie się reklamuje to dorzuce swoje 3 grosze
1. Obecnie projekty dopiero co startują
2. W tym momencie z Unii nie wyciągnie się więcej kasy niż z PUP (to jakoś było, że dotacja nie może przekraczać ileśtamkrotności średniej krajowej i wychodzi właśnie niceałe 20 tys zł)
3. Obecnie programy Unijne skierowane są głównie do osób długotrwale bezrobotnych, powyżej 30 roku życia

I gówno prawda, że lepiej powierzać to zewnętrznym firmą. Zgarną kasę, którą można wykorzystać na rozwój działalności, a nie zrobią niczego czego samemu nie dałoby się zrobić w domu. Czyli napisać biznesplan i analize SWOT. A jesli ktoś nie ogarnia czegoś takiego jak biznes plan to lepiej niech się nawet nie bierze za prowadzenie działalności

24.03.2016 09:06
13
odpowiedz
Kamilaa112
2
Junior

Widywałam już masę młodych ludzi zakładających własnej firmy, z ciekawym pomysłem i odpowiednimi środkami, lecz bez odpowiedniego doświadczenia bardzo szybko rezygnowali ze swoich pomysłów. Moim zdaniem nie mając odpowiedniego doświadczenia, warto na samym początku skorzystać z pomocy firm zewnętrznych które odpowiednio nami pokierują. Sama przy otwieraniu własnej działalności otrzymałam pomoc na tej stronie [link] Wytłumaczono mi co oznacza intermin managment, oraz odpowiednia strategia rozwoju firmy. Myślę że był to jeden z głównych czynników, przekładających się na sukces :)

Forum: Dotacje z funduszy europejskich na własną działalność gospodarczą