Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dobry wydajnościowo laptop do około 3.500zł jest taki? a jak jest to jaki?

22.10.2015 19:00
Bukol88
1
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

Dobry wydajnościowo laptop do około 3.500zł jest taki? a jak jest to jaki?

Witam

Chciałbym kupić (na raty niestety) laptopa gdzieś do około 3.500zł, który byłby w miarę wydajny jeśli chodzi o gry, wiadomo Wiedźmin czy inne gry wymagające sporo dobrego sprzętu nie muszą chodzić na super detalach, ale by w gry tego pokroju ładnie, płynnie chodziły np. na średnich. Nie znam się na laptopach dlatego piszę o tym tutaj czy jest w ogóle w takiej cenie laptop, który by zaspokoił moje wymagania??? z góry dzięki za pomoc.

22.10.2015 19:17
cswthomas93pl
2
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

Jesteś pewny że chcesz laptopa, a nie peceta? W tej cenie byś naprawdę spoko pieca złożył.

22.10.2015 19:40
Bukol88
3
odpowiedz
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

cswthomas93pl ---> no pewnie byłby spoko, ale jak pewnie przeczytałeś chcę na raty, a nie chce kupować gotowego pc-ta i wolałbym coś co można przenieść np. laptop. brat mi mówił że laptop firmy Lenovo co miałby minimum 8GB ram dysk oczywiście SSD lub hybrydowy a dalej no nie wiem...
Nie znam się kompletnie nad kartami graficznymi w laptopach tak jak i z prockiem, dlatego proszę o pomoc.
Mam pc-ta który głównie mam do internetu, lub starszych gier...

22.10.2015 19:45
4
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Laptopa kupuje się tylko wtedy, gdy potrzebujesz komputera, który możesz zabierać w losowe miejsca i tam z niego korzystać.
Dla większości ludzi zakup laptopa nie ma sensu. Jeśli będziesz używał go w domu, to zakup stacjonarki jest zdecydowanie bardziej opłacalny.
Za 3500 zł kupisz dość wydajny komputer z możliwością taniej rozbudowy w przyszłości.
Komputer stacjonarny jest wygodniejszy. Pudło schowasz pod biurko, a na blacie tylko monitor, mysz i klawiatura te dwie ostatnie mogą być bezprzewodowe czyli masz tylko widoczne 2 kable do monitora i znacznie więcej użytecznego miejsca.
O pełnowymiarowej klawiaturze i 22-27" monitorze nie wspominając.

Wśród moich znajomych wiele osób przerabiało laptopy w ostatnich latach i teraz większość kupiła komputery stacjonarne. Nawet nie do grania, ale zwyczajnie do przeglądania netu i pracy. Tak jest po prostu najwygodniej. Od rozrywki na fotelu czy kanapie to są tablety, a nie laptopy.

Co do samych laptopów i gier, to sytuacja wygląda dramatycznie. Za 3-4 tys. zł dostaniesz odpowiednik PCta za 1400 zł, albo 5-7 letniego komputera gamingowego. Dopiero od 7 tys. zł w górę zaczynają się laptopy na których da się normalnie zagrać w 60 fps. Komputer stacjonarny za 3500 zł uciągnie każdą nową grę w 60 fps, pełnych detalach i 1920x1080p. Laptop w tej cenie będzie z ledwością wyciągał 30 fps w najniższych detalach w tej rozdzielczości.

EDIT:
brat mi mówił że laptop firmy Lenovo co miałby minimum 8GB ram dysk oczywiście SSD lub hybrydowy a dalej no nie wiem...
Przede wszystkim kartę graficzną od Nvidii i AMD np. min. GF 840 lub 940m, ale na cuda nie licz. GF 960m to wydajność desktopowego GF 750, a drogie GF 970m to ledwie dogania stacjonarne GF960. Tak naprawdę dopiero GF 980m ma przyzwoitą wydajność, ale w cenie laptopa z tą kartą złożysz sobie stacjonarkę do 4K:)

22.10.2015 19:57
Bukol88
5
odpowiedz
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

Likfidator ---> Twierdzisz, że laptop za 3.500zł nie będzie wydajny? tak jak napisałem wcześniej mam pc-ta głównie do internetu i starszych gier, konsole na której gram w nowe gry, a laptopa chcę by móc go zabierać ze sobą i mieć go wydajniejszy niż mój stary pc i prawie tak samo wydajny jak konsola.

22.10.2015 20:10
6
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Laptopy są po prostu mobilne, nie wydajne. Zobacz sobie na benchmarki. Geforce 840m który to jest uznawany za dość wydajną laptopową kartę graficzną ledwo dogania ponad 8-letniego GF 8800 GTX.

Naprawdę musisz mieć starego PCta, żeby przegrał wydajnościowo z nowym laptopem ze średniej półki:)

Za 3500 zł możesz złożyć PC z GF 970 i Core i5. Ten duet poradzi sobie z każdą grą lepiej niż gamingowe laptopy za 7 tys. zł.

Wybór należy do Ciebie. Jednak jak pisałem wyżej laptopy nie są do grania. Gdybym ja miał kupować laptopa to kupiłbym coś lekkiego, z dobrą baterią i nawet ze zintegrowaną kartą graficzną Intela. Po prostu na lapku można grać w wiele starszych gier, szczególnie jeśli masz sprzęt do grania w domu.

Jeśli naprawdę potrzebujes laptopa, bo jest potrzeba Ci jego mobilność, to szukaj pod tym kątem. Poręczny, lekki, dobra bateria itd.

22.10.2015 20:48
Bukol88
7
odpowiedz
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

Ja rozumie, że chcecie mi pomóc, że w tej cenie lepszy jest po prostu poskładany pc, że to jest najbardziej opłacalne na przyszłość, dzięki wielkie za pomoc.

22.10.2015 21:04
8
odpowiedz
Bloodcast
45
Pretorianin

Bierz Lenovo y50. Mam go od grudnia i nie narzekam. Ciągnie wiedźmina 3 na srednich w spoko fpsach. Pewnie ze 40. Mi tam to wystarczało. Nic więcej nie chcę.

23.10.2015 02:10
9
odpowiedz
Mumia89
42
Chorąży

W tej cenie to aktualnie tylko właśnie lenovo.
Coś takiego powinno się nadać:
http://allegro.pl/lenovo-y50-70-fhd-i5-8gb-1tb-gtx960-4gb-win8-99zl-i5741040818.html
odpali praktycznie wszystko na średnich/wysokich ustawieniach.

A kolegę Likfidatora to chyba trochę poniosła fantazja z tą różnica w wydajności. Tak z czystej ciekawości mogę prosić o info gdzie dostane nowy zestaw ( z monitorem, klawiaturą i windowsem) za 1400 zł o podobnych parametrach co ten laptop ? Może się skuszę :D

23.10.2015 07:54
wilqu
10
odpowiedz
wilqu
192
Wilk medyczny

"Komputer stacjonarny jest wygodniejszy" + "Jednak jak pisałem wyżej laptopy nie są do grania" - Jako uzytkownik laptopow na ktorych bez problemow gram we wszystko od 6 lat solidnie sie usmialem, prosze juz nie wypowiadaj sie wiecej

23.10.2015 10:44
aope
😁
11
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Zawsze rozkładają mnie porady januszy, próbujących na pytanie o laptopa wciskać każdemu blachę pod biurko. Najśmieszniejsze są jednak komentarze na takim fejsie, gdzie reklamuje się np. intel (ostatnio. m.in. z surface pro 4) i od razu pojawiają się kuce po 12 lat że "pecet lepszy". Jakby laptop nie był pecetem. Ba, z definicji pc to laptop jest dużo bardziej "pc" niż blacha pod biurkiem. O tekstach w stylu "laptopy nie są do grania" juz nawet szkoda gadać, kuce muszą pisać choćby do Della aby wycofał linię Alienware i do masy innych. Nie znają się.

Co do mega mobilnego lapsa ze świetną pracą na baterii za 3.5k - najlepszym wyborem z windows jest Dell XPS 13, tylko trzeba trochę dołożyć. Ale warto. Ew. Macbook Air, który może być dwusystemowy a na baterii pociągnie jeszcze dłużej (przy OS X). Ale też trzeba dołożyć. Kwestią kluczową jest jednak czy zależy Ci na mega mobilności czy na wydajności, bo to nie idzie w parze niestety.

23.10.2015 11:36
dudek101
12
odpowiedz
dudek101
156
redneck

jak laptop ma być wydajny to od razu zapomnij o dyskach hybrydowych, system musi siedzieć na szybkim dysku, chyba każdy dysk hybrydowy to dysk 5400obr/min w którym to 'SSD' robi za coś w rodzaju cache. szukaj czegoś z SSD z możliwością montażu HDD ew. przygotuj się na używanie HDD z kieszeni na USB

co do samego y50 ... niestety mieści tylko jeden dysk i może mieć problemy z temperaturą (szczególnie i7, w i5 raczej nie powinno być to zauważalne), matryce również nie powalały ale raczej nie jest to zły komputer, największą jego zaletą jest to że bardzo łatwo go rozebrać i dostać sie do dysku i pamięci (bez utraty gwarancji)

moim zdaniem lepszym wyborem jest niewiele droższy acer nitro black edition (vn591)
+ lepsza wydajność wg. benchmarków
+ miejsce na 2 dyski
+ lepsza wentylacja
+ lepsze matryce

- trudniejszy dostęp do podzespołów

możesz też zainteresować się podstawowym nitro (vn571), będzie tańszy ale będzie miał słabszą grafikę i matrycę o niższej rozdzielczości, nie widziałem niestety tego modelu na żywo więc nie będę się wypowiadać.

nitro black używam od prawie roku (rozważałem też y50) i jak ostatnio żona mi zaczęła bąkać o nowym komputerze dla siebie to zacząłem rozglądać się za czymś co byłoby 591 bez karty grafiki 3d

23.10.2015 18:43
Bukol88
13
odpowiedz
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

aope ---> trochę ważniejszą sprawą jest dla mnie wydajność niż mobilność, też myślę, że laptop może być spokojnie urządzeniem do grania, może nie tak jak pc za 4k ale też da radę.

23.10.2015 18:54
14
odpowiedz
zanonimizowany998044
19
Senator

Ja rozumie, że chcecie mi pomóc, że w tej cenie lepszy jest po prostu poskładany pc, że to jest najbardziej opłacalne na przyszłość, dzięki wielkie za pomoc. No jest opłacalne na przyszłość, bo takiego peceta dość, że w cenie 3500 zł kupisz o wiele wydajniejszego niż laptopa to jeszcze na przyszłość możesz go ugradować.

spoiler start

rozumie to błąd ortograficzny. Powinno być rozumiem :)

spoiler stop

Forum: Dobry wydajnościowo laptop do około 3.500zł jest taki? a jak jest to jaki?