Witam,
proszę o proste odpowiedzi, bez żadnej kłótni, żeby wątek nie poleciał.
Polityką się nie interesuję, niekiedy poczytam wasze dyskusje, pooglądam telewizje, posłucham ludzi wokół i jedyne co słyszę to negatywne opinie.
Moje pytanie - czy jest jakiś polityk, którego lubicie lub uważacie, że dobrze wykonuje swoją robotę?
Z góry dzięki za odpowiedź. ;)
Moje pytanie - czy jest jakiś polityk, którego lubicie lub uważacie, że dobrze wykonuje swoją robotę?
Nigel Farage. W Europarlamencie.
W Polsce nie ma.
Obecnie dobry polityk powinien mieć tak wyprany mózg aby dobro kraju było jego jedynym celem w życiu.
Bez tego posiedzi na swoim stołku przez miesiąc i zacznie kombinować jak się na nim utrzymać. Ludzi z głową na karku potrafiących rządzić krajem jest bardzo niewielu a chyba takim najlepszym przykładem polityka idealnego jest Piłsudski.
Kto wie, gdyby nie umarł może historia polski potoczyła by się inaczej.
Jeśli chodzi o IIIRP to paru się przewinęło.
Cenię Tadeusza Mazowieckiego, mam sentyment. Krzysztof Skubiszewski. Leszek Balcerowicz - często mam inne poglądy, ale uważam, że to człowiek dużego formatu. Stefan Meller - prawdziwy polityk z klasą. Jacek Saryusz-Wolski - nie zawsze podzielam jego zdanie, ale uważam, że godnie nas reprezentuje w PE. Wzbudza sympatię. Nie wiem czy Jana Nowaka-Jeziorańskiego można zaliczyć do polityków, ale bez wątpienia o polityce dużo mówił i wiedział. Wybitna postać. Lubię rzeczowość i zdroworozsądkowość Dariusza Rosatiego. Ogólnie do szefów dyplomacji mieliśmy szczęście, za wyjątkiem ostatnich dwóch (Fotygi i Sikorskiego). Jerzy Buzek jako premier średnio się sprawdził, ale jako europarlamentarzysta i przewodniczący Parlamentu Europejskiego był niezłą wizytówką naszego kraju.
Myślę, że biorąc pod uwagę 23 lata IIIRP jeszcze paru polityków wzbudzających szacunek by się znalazło.
Witam,
proszę o proste odpowiedzi,