Dobre gry turowe
Witam, szukam jak w temacie gier turowych. Do tej pory grałem w Incubation, Gorky 17, Clash of Heroes, Heroesów, Disciplesy i mi się podobały. Znacie jakieś podobne? Od razu mówię, że nie lubię gier z serii Cywilizacja i Total War
Dragon Age I
dragon age to bardziej rpg ale przede wszystkim mi nie pójdzie :<
dzięki za kings bounty
Silent Storm z dodatkiem Sentinels.
Fallout Tactics. Co ciekawe można grać w czasie rzeczywistym co daje dodatkowe pole do popisu.
Turowa jest jeszcze seria Might & Magic, zarówno Heroes of M&M jak i RPG w tym uniwersum (najlepiej zacząć od części VI - Mandate of Heaven).
Jagged Alliance 2, czysta daje dużo zabawy, a w wersji 1.13 (nieoficjalny mod) jest po prostu genialna :)
dzięki za propozycje, a co do Jagged Aliance to pamiętam, że w to grałem jak miałem jakos 10 lat i w pewnym momencie cała drużyna mi zemdlała i był koniec gry xD

shadow watch?
https://www.gry-online.pl/gry/shadow-watch/z410b1#pc
chociaz moją ulubioną pozostaje incubation =]
Combat Mission: Beyond Overlord
Combat Mission: Barbarossa To Berlin
Combat Mission: Afrika Korps
Pośrednio (lepiej w nich jednak sprawdza się tryb Real Time z aktywną pauzą)
Combat Mission: Shock Force
Combat Mission: Afghanistan
Combat Mission: Battle For Normandy
Dodatkowo:
Seria Steel Panthers
Norm Koger's The Operational Art of War III
Battlefront
Gary Grigsby's War In The East
War In The Pacific
Lista gierek (strategii, rpgów) które turowych, które przychodzą mi do głowy.
PC:
Age of Wonders 1
Age of Wonders Shadow Magic
Avernum
Battle for Wesnoth (darmowa)
Konsole:
Advance Wars (wszystkie części)
Dokapon Kingdom
Final Fantasy Tactics (wszystkie części - jedna z części jest na PSXa, więc możesz skorzystać z emulatora)
Jeanne D'arc
Być może zainteresuje Cię cały gatunek roguelike (m.in. Tales of Maj'Eyal, Dungeons of Dredmor i wiele innych)
Do King's Bounty podchodziłem kilka razy i gra nie przekonała mnie do siebie. Szkoda trochę bo Heroes 3 to jedna z moich ulubionych gier.
Jak Heroes III to jedna z twoich ulubionych to graj w nią dalej. To że ma swoje lata, to przecierz nie powód żeby przestać :D Ja nadal w nią gram i sie nie nudzi
Jagged Alliance 2, JA2: Wildfire, Brygada E5, 7.62 (dwie ostatnie za pare zlotych w marketach sa).
EDIT: Dwie ostatnie maja aktywna pauze. Ale w sumie to prawie jak tury, nie? ;)

Jak zagrasz już we wszystko możesz na siłę poznać The Troma Project, ale ta gra ma tylko dwa walory, a i tak nieco przebrzmiałe.
warlords (zacznij od czesci 2 deluxe) - jak dla mnie jedna z najlepszych turowek wszechczasow
fantasy general