Do osób z 60hz monitorem
Gracie z włączonym vsync? Jeśli nie to czy macie tearing? Jest jakiś sposób żeby to wyeliminować bez włączania vsync?
Tak jak Pan Yarpen powiedział.
Gra w oknie bez ramek i problem powinien zniknąć.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie kiedy grasz w oknie bez ramek.
próbowałem z zablokowanym i odblokowanym, testowałem na jednej grze, w niej jest totalna kaszana bez vsync bez znaczenia czy w oknie bez ramek czy na pełnym ekranie
Zawsze włączam Vsync by karta niepotrzebnie się grzała i pracowała stale na 100%. Tylko czasem sprawdzam jak dużo fps osiągnie w danej grze i wyłączam Vsync. Wtedy też występuje tearing. Nie wyobrazam sobie grania bez Vsync'a, choć czasem potrzebne są zewnętrzne pomoce i fps unlocki.
Zawsze VSync, bez tego np. Path of Exile jest problematyczne (gameplay i hardware)
chyba że masz zapas kart graficznych, jak te zdjęcia z paletami kart do koparek :]
Z tego co wiem to w Windowsie 10 okno bez ramek ma wymuszony vsync z potrójnym buforowaniem (więc niby bez włączania vsync, a jednak z :p), ale jest to vsync na poziomie systemu więc implementacja vsync w grze nie ma na niego wpływu. Czyli jeśli w jakiejś grze vsync jest beznadziejny to powinno działać lepiej, z drugiej strony jeśli jakaś gra ma dobrą implementację to vsync na pełnym ekranie może mieć mniejszy input lag (oczywiście jeśli zależy nam na jak najszybszym czasie reakcji, np. w tytułach e-sportowych to najlepiej grać na pełnym ekranie vsync off, bo wtedy redukujemy input lag do minimum). Inna sprawa, że jeśli gra to kaszana to żadne ustawienia nie pomogą :p
Zgadza się - okno w W10 to wymuszony v-sync i włączone renderowanie pulpitu, więc nie odbywa to się "za darmo" - część zasobów systemu jest na to zuzywana, więc liczba FPS będzie zazwyczaj wyraźnei mniejsza niż w przypadku renderowania w pełnym ekranie.
bez włączania v-sync w grze lub sterowniku - to chyba i tak najlepsza opcja
dla pełnej płynności i minimalnego laga v-sync to jednak konieczność - lub technologia dynamiczna jak g-sync (który działa rewelacyjnie) i freesync, który .... działa.
monitor 60hz plus v-sync i karta, która udźwignie 60 fps - wszystko będzie pięknei działało
to samo ze słabą kartą - byc może uda się usunąć tearing (okno w W10), ale spadek płynności (FPS) i lag będa dokuczliwe - chociaż przy słabym sprzęcie nie ma cudów - albo miód, albo orzeszki ;-)