Dlaczego posmarowana kromka chleba ląduje zawsze masełkiem do dołu?
Czemu fizyka zawsze działa dokładnie w ten sposób?
Nie zawsze.
Otóż smarując chleb często wygina się lekko i kromka przestaje być płaksa, co przy odpowiedniej wysokości sprawia, że aerodynamiczniejsza strona jest ta nie posmarowana z racji swojej wypukłości, więc się kromka częściej obraca w tamtą stronę.
Jednak nie zawsze się to dzieje i tylko gdy w trakcie smarowania zniekształci się kromka, jeżeli posmaruje się ją bardzo delikatnie, tak by jej nie wygiąć to rozkład upadków będzie wynosić mniej więcej pól na pół.
Kolejnym, w sumie znacznie istotniejszym elementem jest to, że trzymając kromkę na ręce trzyma się ją masłem w górę, a spada zazwyczaj poprzez przechylenie ręki w bok, z racji na wysokość ma czas tylko na pół obrotu, zmiana wysokości zmieniłaby wynik.
Dalej mamy nasze zaburzenie percepcji, lepiej zapamiętujemy wydarzenia niedogodne niż takie, które nie miały wpływu.
Jedynym chyba zabezpieczeniem jest zrobienie sobie złożonej z 2 kromek kanapecki, ale nie zawsze jest ona tak samo smaczna.
Jeśli mnie pamięć nie myli, jeden z odcinków Pogromców Mitów był poświęcony właśnie temu zagadnieniu.
Konkluzji niestety nie pamiętam.
to się nazywa prawo Murph'yego czyli w skrócie "jeśli coś może pójść źle, to na pewno się tak stanie".
Via Tenor
Masło jest naturalnie w stanie splątania kwantowego z podłogą. Nawet jest to napisane na opakowaniu drobnym drukiem. Do tego na maśle masz jeszcze zwykle plaster salami, czy tam innego sera, co powoduje, że ta strona ma większą gęstość i jest zwyczajnie cięższa, więc siła grawitacji po prostu ściąga ją w dół.
Via Tenor
Rozwiązanie: Kot zawsze spada na 4 łapy więc przytwierdź kromkę chleba na jego grzebiecie masłem do góry. Wtedy chleb nigdy nie spadnie masłem w dół.
Po pierwsze, nie zawsze, po drugie wyjaśnia ci to tzw. prawo Murphy'ego mówiące, że jeśli istnieje jakakolwiek możliwość, że coś się spier, to spier się na pewno. A w szerszym kontekście entropia. Wszechświat naturalnie dąży do jak najbardziej nieuporządkowanego stanu.