Dlaczego po nałożeniu pasty termoprzewodzącej komputer się przegrzewa?
Procesor mi się przegrzewał więc postanowił wyczyścić radiator , po jego wyczyszczeniu komputer nie przegrzewał się postanowiłem jeszcze wymienić pastę , gdy wymieniłem ją procek zaczął się przegrzewać znowu (Nałożyłem ani za dużo ani za mało pasty) Pomocy nie wiem co dalej robić
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8716F (ISA 290h)
Typ czujnika procesora graficznego Diode (NV-Diode)
Nazwa płyty głównej Gigabyte M56S-S3 / M61P-S3 / M61SME-S2 / M61VME-S2 / M68SM-S2 Series
Stwierdzono otwieranie obudowy Tak
Temperatury
Płyta główna 39 °C (102 °F)
Procesor 31 °C (88 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 38 °C (100 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 39 °C (102 °F)
MCP 39 °C (102 °F)
Aux 26 °C (79 °F)
GPU Diode 49 °C (120 °F)
SAMSUNG HD200HJ [ TRIAL VERSION ]
Wentylatory
Procesor 2015 RPM
Procesor graficzny 30%
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.360 V
+3.3 V 3.344 V
+5 V 4.973 V
+12 V [ TRIAL VERSION ]
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.134 V
VBAT baterii CMOS 2.832 V
DIMM 1.904 V
Napięcie procesora graficznego 1.320 V
Gdy jestem na internecie , ale gdy wejdę do gry np.WarZ temperatura podnosi się do 120C i komputer pada ;(
Nie przyłożyłeś radiatora do procesora.
Albo przyłożyłeś, lecz pozostawiłeś luz, przez co chłodzenie nie przylega do procesora = nie chłodzi
[5] - To odkręć, zetrzyj pastę, nałóż nową i przykręć chłodzenie naprawdę mocno, tylko płyty głównej nie połam.
Dobrze przyłożyłem radiator sprawdzałem 5 razy może i więcej , nie da się go ruszyć ; /
Za późno, JaQb mnie wyprzedził.
Coś jednak musi być nie tak z montażem chłodzenia, nawet gdyby pasta była stara albo badziewna, to temperatura nie powinna skakać do aż tak absurdalnych wartości. Ja na Twoim miejscu zdjąłbym chłodzenie i założył je na nowo, upewniając się po 5 razy w trakcie czy robię to właściwie.
Może za dużo tej pasty nałożyłeś? Gruba warstwa pasty termoprzewodzącej źle oddaje ciepło (ciepło jest zatrzymywane).
Nałożyłem dość mało pasty wzorowałem się na filmiku z yt , więc raczej problemu w tym nie ma , a co do radiatora to zamontowałem go jeszcze raz poprawnie i nic się nie zmieniło ;/
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8716F (ISA 290h)
Typ czujnika procesora graficznego Diode (NV-Diode)
Nazwa płyty głównej Gigabyte M56S-S3 / M61P-S3 / M61SME-S2 / M61VME-S2 / M68SM-S2 Series
Stwierdzono otwieranie obudowy Tak
Temperatury
Płyta główna 60 °C (140 °F)
Procesor 86 °C (187 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 100 °C (212 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 85 °C (185 °F)
MCP 46 °C (115 °F)
Aux 28 °C (82 °F)
GPU Diode 51 °C (124 °F)
SAMSUNG HD200HJ [ TRIAL VERSION ]
Wentylatory
Procesor 3214 RPM
Procesor graficzny 30%
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.408 V
+3.3 V 3.312 V
+5 V 4.973 V
+12 V [ TRIAL VERSION ]
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.107 V
VBAT baterii CMOS 2.832 V
DIMM 1.904 V
Napięcie procesora graficznego 1.320 V
Gdy jest włączona jakaś gra.
A co to wogóle za pasta?
@down Ja pytam z jakiej firmy?
A co to wogóle za pasta?
Taki bajer żebyś się lepiej poczuł, coś jak pozłacanie końcówki w kablach.
[13]
Do 15 stopni różnicy w temperaturze w zależności od pasty - czysty bajer! Kogo tam obchodzi czy ma 80 czy 65 stopni po overclockingu, cnie?
prosty test: dotknij radiator w trakcie pracy tuż o "wylaczeniu sie" i powiedz czy jest cieply czy zimny.
wtedy bedziesz mial pewnosc gdzie lezy problem.
[13]-> pasta bardzo duzo daje, czesto jest to wlasnie rzecz ktora decyduje czy sie komputer przegrzeje czy nie..
A ja spytam o coś o co jeszcze nikt nie spytał: A wentylator na radiatorze działa? Ewentualnie - przez przypadek może nie założyłeś go odwrotnie? (w sensie zamiast dmuchać na radiator to dmucha na zewnątrz?).