Dlaczego amerykańskie piwo jest podobno bardzo kiepskie?
Nie jest "kiepskie", to kwestia gustu - amerykanskie piwa sa w wiekszosci lekkie, bo takie tam lubia. Podobnie np australijskie w rodzaju Fostersa - dla jednych to wodnisty sikacz, a innym takie cos wlasnie pasuje.
I nie wszystkie amerykanskie piwa sa "kiepskie".
To na obrazku kupilem niedawno (znalazlem w sumie 3 rodzaje z tego browaru) i okazalo sie bardzo zacne.
edit: zdjecie
Osobiście jeszcze nie miałem okazji spróbować. Odnoszę się do ogólnej opinii w Polsce i nie tylko.
Dlaczego amerykańskie piwo jest podobno bardzo kiepskie?
Sam wypij i się przekonaj, a nie powtarzasz to co ktoś ci nagadał :|
Jak to kiepskie?
Randomowy spożywczak na Brooklynie ->
edit:
Albo inaczej. Ichnie piwo jest faktycznie inne, ale nie ma problemu żeby kupić sobie nieamerykańskie.
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia do smaku.
bo źle szukasz.
Amerykańskie piwa uznawane są za najlepsze na świecie. Amerykanie dopracowali wiele europejskich gatunków, na tyle, że w pierwszej setce najlepszych piw świata ponad połowa to piwa amerykańskie.
Przy okazji najgorszym piwem świata jest... amerykański budlight.
Bo znasz tylko te najgorsze - z filmow zapewne.
Najlepsze piwo swiata - Ameryka
Najdrozsze piwo swiata - Ameryka
wie ktoś gdzie w warszawie można dostać jakieś dobre amerykańskie piwo?
[8] Da się u nas w kraju kupić topowe amerykańskie piwa? I jakie są ich nazwy :)
up [10]
kwestia gustu.
w Polsce za to wiele doprawiana jest spirytem i sa mocniejsze niz zachodnio europejskie odpowiedniki
Amerykańskie piwa w Polsce da się dostać sporadycznie - głównie w łódzkiej Piwotece - w innych sklepach rzadziej, bo żadna hurtownia tego nie sprowadza - sklepy, które mają te piwa w swojej ofercie sprowadzają je same.
Najpopularniejsze browary to oczywiście Anchor, Dogfish Head i Flying Dog.
Delstar -> najlepsze piwo, to akurat nie amerykaniec - belgijskie Westvletereen 12 od lat jest na pierwszym miejscu.
Najdroższe, produkowane seryjnie piwo, to też Belgia - 3Fountainen, które kosztuje 5000 euro za butelkę.
Piwa w Polsce nie są doprawiane spirytem, a jedynie są tworzone na kiepskiej jakości składnikach, co może sprawiać takie wrażenie (zwłaszcza gdy stosowane składniki mają na celu przyspieszenie produkcji piwa).
Belert -> Japońskich piw nie ma w Polsce. Kiriban jest produkowane w Rosji w fabryce Heinekena, a Asahi w Czechach.
Najlepsze piwo jakie do tej pory piłem to piwo litewskie. Nie pamiętam już jak się nazywało, wiem tylko tyle, że gdyby było takie u mnie w sklepie obok, wykupiłbym cały magazyn...
Delstar --> W tych dwoch sie pomyliles ale ciagle mozesz sobie wyedytowac posta na:
"Najgorsze piwo swiata - Ameryka"
Mi bardzo smakowało Brooklyn Pennant Ale. zdecydowanie lepsze od Guinnessa rozlewanego w Kanadzie, który jest dostępny w USA. :P
Co oznacza słowo kiepskie? Mały woltaż? Bez smaku? To i to?
Piwa z USA jak dla mnie spełniają oba kryteria, ale też nie piłem zbyt dużo. Sam preferuję czeskie, mniej % z goryczką.
Znawcą nie jestem, ale gdzieś kiedyś czytałem wywiad z piwowarem, który mówił, że na pewnym etapie produkcji piwa trzeba się zdecydować czy się idzie w smak czy woltaż. W Polsce zatem idzie się w woltaż.
Amerykańskie piwa są kapitalne, o ile nie pije się sików w typie Millera czy Buda Lighta. Podoba mi się też tamtejsza kultura picia browaru - w knajpach i restauracjach do wyboru jest kilka, czasem kilkanaście przeróżnych marek, większość z nich zabija polskie koncernowe szczyny na starcie.
Z ogólnie dostępnych w USA bardzo mi smakuje Samuel Adams, kapitalny jest też Anchor Steam z San Francisco.
Amerykańskie piwa są najlepsze na świecie. Dominują wszystkie rankingi (oczywiście Belgia zwykle wygrywa, ale te piwa belgijskie są niedostepne dla przeciętnego czlowieka). Ale nie koncerniaki takie jak Miller, tylko lokalne, pochodzące często z domowych browarów, unikalne i niedostępne nigdzie indziej.
To, co do nas dociera, to po prostu największe gówno.
Lysack
Kierowalem sie mniejwiecej tym:
http://www.worldbeerawards.com/2012/
http://most-expensive.net/most-expensive-beer
Piwa w Polsce nie są doprawiane spirytem, a jedynie są tworzone na kiepskiej jakości składnikach, co może sprawiać takie wrażenie (zwłaszcza gdy stosowane składniki mają na celu przyspieszenie produkcji piwa).
doprawianie cukrem = sie spirytusem. A cukrem sa doprawiane, bo slod jest za drogi.
proces technologiczny browarow komercyjnych to cukier plus odpowiednio ciemny slod, zeby naprawic to, ze nie ma go duzo... w Polsce jest odpowiednio wiecej cukru, zeby bylo mocniejsze.
Przy okazji najgorszym piwem świata jest... amerykański budlight
Chyba sików z tesco nie pili
Delstar -> jak widzisz, nawet to najdroższe w rankingu 800$ wypada bidnie w porównaniu do 5000€ :)
Dessloch -> tak, doprawianie cukrem to norma, tak samo jak chińskie koncentraty chmielowe (a dokładniej to niemal same izo-alfa-kwasy w płynie) i drożdże wykorzystywane dziesiątki razy. Ciężko jednak mówić o spirytusie, bo choć proces fermentacji jest podobny, to odchodzi destylacja.
Stalin San -> Ty chyba naprawdę nie masz porównania z budem :)
Lysack--> bo drozdze piwne inaczej dzialaja i ni etrzeba destylowac. alkohol etylowy to alkohol etylowy, czyli spiryt
piw prawdziwych nie doprawia sie cukrem, bo cukier = czysty etanol, zero smaku.
Bo polskie są dobre ;)