Disneyland

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
08.05.2011 13:41
1
odpowiedz
zanonimizowany791273
8
Centurion

Disneyland

Hej hej!
Mam pytanie dotyczące Disneylandu w Paryżu. Był ktoś może? Chciałabym wiedziec jak wyglądają opłaty za atrakcje w samym Disneylandzie, jak z hotelami wygląda sprawa (słyszałam, że są na terenie parku rozrywki ale to co słyszałam) i jak ile kasy przygotowac na wyprawę 3 osób (w tym jedno dziecko) że tak powiem 'all inclusive' ;p

08.05.2011 20:25
2
odpowiedz
zanonimizowany791273
8
Centurion

up :)

08.05.2011 20:30
3
odpowiedz
Zenedon
51
Senator

Byłem z 8 lat temu, więc ceny pewnie się pozmieniały sporo. Sprawdź na stronie.

Od siebie powiem, że dużo fajniejszy jest Park Asteriksa, choć jak dzieciak mały to w Disneylandzie się spodoba.

08.05.2011 20:33
4
odpowiedz
Gorski_Robot_NPC
94
Senator

Z roku na rok drożeje, Hotel jest przy samym parku rozrywki.
Najlepiej wejdź na stronę internetową i tam sobie policz wszystko:

http://www.disneylandparis.com/

Ile dziecko ma lat/wzrostu bo to jest ważne dużo atrakcji jest z wymaganiami wieku lub wzrostu;]
W okresie wakacyjnym wiadomo o wiele większe kolejki niż w takie zwykłe majowe dni , lub wrześniowe.

Na spokojne zwiedzenie wszystkich atrakcji powinno starczyć dzień-dwa ;]

08.05.2011 20:37
5
odpowiedz
zanonimizowany791273
8
Centurion

no i wlasnie tez sie tu zastanawiam bo brat ma 8 lat i nie wiem jak to bedzie wygladac z najwiekszymi atrakcjami... a jak cos to go gdzies przywiąże i sama pojde jezdzic kolejkami ;p tak na 4.5 dni w Paryżu 3 kafle starczą na 3 osoby? ;> jak sadzicie?

08.05.2011 20:42
piokos
6
odpowiedz
piokos
108
27 do 1

Paryż jest jednym z najdroższych miast w Europie, jeśli nie najdroższym

08.05.2011 20:50
7
odpowiedz
Gorski_Robot_NPC
94
Senator

Hekatah -> same bilety wstepu na te 3 dni nie beda az takie drogie, jednak nocleg, wyzywienie bedzie troche kosztowac. Najlepiej nie w samym Paryżu, poszukać w mniejszych miasteczkach w odległości 5-10km jak wybieracie się własnym samochodem.

08.05.2011 21:08
8
odpowiedz
zanonimizowany791273
8
Centurion

no wlasnie tu tez jest dylemat... 13 h w aucie z 8latkiem? ;p 1500 km... ;p ale tez nie wiem czy samolot nie wyjdzie taniej czy drozej... googlemap liczy 1200 zl za paliwo ;p

14.05.2011 18:22
Adamu
9
odpowiedz
Adamu
64
Shawn Michaels

Może lepiej pojechać do legolandu w danii

14.05.2011 18:47
BioBuster
10
odpowiedz
BioBuster
52
Generał

W Disneylandzie kupujesz bilet wstępu i wszystkie przejażdżki są w jego cenie.
Na pewno widziałaś na stronie jak to wygląda, jeśli nie to zobacz: http://offers.disneylandparis.co.uk/tickets/index.xhtml
Jakie są ceny biletów widać od razu. Jeśli będziesz korzystać z oferty bilet + hotel to masz wejście do samego parku bez kolejki i godzinę wcześniej niż zwykli biletowicze, przynajmniej tak było 2-3 lata temu. W ogóle parki są dwa, i jeśli pojedziecie w szczycie sezonu to jeden dzień na jeden park może być zbyt mało, bo dużo czasu spędzicie w kolejkach. Myślę, że 3 to będzie optymalnie. Poza sezonem 2 wystarczają w zupełności. Ale też poza sezonem niektóre atrakcje mogą być nieczynne (co i tak wychodzi na jedno, bo w sezonie nie doczekacie się na nie w kolejce ;-)). W parku jest też taki fajny patent free pass, że do każdego biletu na coponiektóre (te większe) atrakcje możesz wziąc przepustkę na wejście bez kolejki. Ale jedną naraz. Polega to na tym, że dostajesz kwit na określoną godzinę i nie musisz stać w wijącej się kolejce tylko spacerujesz albo korzystasz z innej przejażdżki a na tę określoną godzinę podchodzisz do specjalnego wejścia i po prostu wchodzisz.
W samym parku jedzenie jest w sumie niewiele droższe (jeśli w ogóle) niż na mieście, natomiast znacznie droższe są zabawki Disneya. Jeśli dobrze pamiętam, to za Złomka kupionego w parku mogliśmy kupić prawie trzy takie same w hipermarketowym sklepie firmowym Disneya.
Finansowo znacznie taniej wyjdzie mieszkanie w hoteliku na przedmieściach niż w takim "parkowym" nawet z promocją "dziecko wchodzi do parku za darmo". Warto poszukać, dojechać można RERem w godzinkę.
Faktycznie też sprawdź loty, można znaleźć naprawdę korzystne promocje i w obie strony za podróż zapłacić za 3 osoby znacznie mniej niż 1000. Tylko oczywiście nie na jutro, a na "za trzy miesiące".
Myślę, że 8-latek będzie się dobrze bawił, jeśli nie jest zblazowany i odpowiednio wysoki. Tak jak pisał Skrz@t, niektóre atrakcje (zwłaszcza rollercoastery) są dostępne powyżej pewnego wzrostu (które, to też można sprawdzić na stronie). Natomiast jeśli będzie mógł zaliczyć pięć razy Space Mountain, czy Indianę Jonesa to nie ma lewara, wyjdzie uśmiechnięty. A jeszcze podwodny rejsik Piratów z Karaibów, wielka skalna czacha, dom strachów, Big Thunder Mountain. A cały czas mówię tylko o pierwotnym parku, bo w Studios nie byłem, jeszcze dziecko za małe było.

14.05.2011 22:06
11
odpowiedz
zanonimizowany791273
8
Centurion

kurde dzieki wielkie za tak konkretne szczegóły ;] na pewno bardzo przydadza mi się te informacje :] powiedz mi jeszcze czy znajdzie sie tam jakies miejsce gdzie mozna zostawic dziecko tak zebym mogla sama (no nie sama ale bez brata :p) skorzystac z co poniektórych atrakcji z ktorych brat nie móglby, tak zeby przez ta chwile był pod jakąś opieką

14.05.2011 22:10
legrooch
12
odpowiedz
legrooch
244
MPO Squad Member

W Disneylandzie byłem również z 14 lat temu co najmniej, więc o cenach Ci nie powiem nic konkretnego, ale polecam dzielnicę nowoczesną. Fajne atrakcje + kolejka Indiany Jones'a + Rollercoaster :)

Zenedon ==> Park Asterix to inna beczka - obecne dzieci tego nie zrozumieją :) Ale zjazd łódką po wodzie był świetny :)

14.05.2011 22:19
13
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Byłem w Paryżu cztery lata temu. Płacisz tylko raz, przy wejściu. Za same atrakcje nie płacisz. Jednak przygotuj się do stania w dłuuuugich kolejkach :)

Pamiętam, że bardzo mi smakowały hot-dogi z budek, których tam pełno. Kosztowały wtedy 3 albo 4 euro, ale kupowałem je co chwilę..

Jak będę znów w Paryżu, z chęcią się tam wybiorę. Miło spędziłem czas.

Edit:
Kurcze, akurat jak byłem to Indiana Jones był zamknięty.. Na trzy dni zamknęli, akurat musiałem trafić w sam środek.

14.05.2011 23:19
14
odpowiedz
zanonimizowany381270
47
Pretorianin

symbol konsumpcji i groteskowego szczęścia

14.05.2011 23:44
Pizystrat
15
odpowiedz
Pizystrat
128
VictoriaConcordiaCrescit

O cenach nie mam pojęcia, ale byłem tam w 2004 roku ;)
Wiem jedno. Tanio nie było więc lepiej szykuj pieniążki.

Z tego co również pamiętam, można było albo wykupować bileciki na poszczególne atrakcje, albo wykupić karnet na cały dzień na wszystko. Ale to było dawno...

15.05.2011 01:04
16
odpowiedz
Robi27
224
Legend

Jak dla mnie Disneyland ma wiecej w sobie reklamy niz jest warty, bardziej cenie sobie zwykly Hansa Park pod Hamburgiem, niz cukierkowy DL, gdzie wiecej tam stania w kilometrowych kolejkach, niz samej frajdy z poszczegolnych atrakcji. Oczywiscie warte zobaczenia, jednak najlepiej poza sezonem.
A jesli ktos ma mozliwosc to najlepiej od razu wyhaczyc Disneyworld, zabawy na min 3 dni.

symbol konsumpcji i groteskowego szczęścia
jeden z wielu, niemniej wart zobaczenia, do tego tez mozna zachowac dystans

16.05.2011 10:19
BioBuster
17
odpowiedz
BioBuster
52
Generał

Nie mam pojęcia, czy jest jakaś zorganizowana opieka nad dzieckiem klienta. Natomiast wzrostowo to chyba załapie się na wszystkie atrakcje. 1,40 wzrostu na Indianę Jonesa, ale już na Big Thunder Mountain tylko 1,04 a 1,32 na Space Mountain Mission 2. Nawet jeśli się łapie na te wyższe, to proponuję jednak zacząć od BTM, żeby sprawdzić czy przeżyje ;-).

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl