Powoli, ale jednak nasila się zmiana sposobu myślenia na problemy społeczeństw.
Ekonomiści zauważyli, że dotychczasowe prawa ekonomii prowadzą do nikąd.
Panswo nie jest w stanie zapewnić 100% pracy dla wszystkich, dlatego bezrobotni nie powinni być karani zanizonymi zasiłkami lecz powinni otrzymywać stałą pensje na życie.
Na razie ciężko z tym się przebić, ale to jedyne wyjście, gdyż postępująca mechanizacja pracy pozbawi ludzi zatrudnienia.
Pierwsza w fazę legislacji wchodzi Szwajcaria. Wszyscy obywatele będą dostawać pensje 2500 franków miesięcznie.
Nie wiem co w tym śmiesznego...
Idea jest jak najbardziej słuszna - ciekawe czy kiedykolwiek wyjdzie z fazy idei do fazy realnego działania.
Piotr Ikonowicz o ile się nie mylę postuluje o takie samo rozwiązanie we współpracy z politykami z kilku państw europejskich. Niestety nie pamiętam dokładnie o przedstawicieli jakich konkretnie państw chodziło, materiał na ten temat widziałem kilka dni temu w telewizji.
Nie ma czegoś takiego jak "darmowe od państwa". Jeżeli chcesz płacić ze swoich pieniędzy obcym ludziom, za to, że nie mają pracy, to twoja wola, ale proszę nie dysponuj moimi pieniędzmi..
Idea nie jest sluszna, idea jest kretynska. W sam raz pasuje do Ikonowicza.
Ale masz racje - to nie jest smieszne. Bardziej straszne.
To jest tak niedorzeczne, że po prostu szkoda komentować.
Po prostu żal mi ludzi, którzy w to wierzą.
Pomyslec, ze sa ludzie, ktorzy pomysl uwazaja za sluszny
Idea jest słuszna, uważam tylko, że proponowana pensja jest o wiele zbyt niska. Jak z takiego czegoś kupić i utrzymać mieszkanie, samochód? A przecież jeszcze na wakacje trzeba pojechać.
Wystarczy spojrzeć szerzej i nie można się nie zgodzić.
Wypłacanie jakiejś tam pensji bezrobotnemu jest po prostu tańsze niż zatrudnianie na siłę. W tej chwili koszty pracy w Europie są horrendalne, po zmechanizowaniu fabryk i pozostawieniu tylko minimalnej załogi dla nadzoru pewnie dałoby się je obniżyć poniżej chińskich, co zapewniłoby dość pieniędzy na wypłatę wynagrodzeń nic nie robiącym.
Zamiast czerpać korzyści z przewagi technologicznej, Europa daje się stłamsić prymitywnym krajom tylko dlatego, że praca tam nic nie kosztuje.
Idea jest już realizowana, na razie obejmuje tych którzy nie mogą pracować lub nie muszą z uwagi na limit wieku.
[4] Co w tym śmiesznego? Ano to, że to nie jest "DARMOWA" pensja od państwa. Państwo bierze pieniądze z podatków od obywateli. Więc żebym ktoś mógł "za darmo" dostać to ja muszę zapłacić.
Idea wydaje się utopijna dziś i dla ludzi wychowanych na tradycyjnej ekonomi.
Ale przyszłościowo to może być jedyne wyjście prócz zakazu automatyzacji produkcji i usług.
Przecież coraz więcej pracy zabierają ludziom automaty. Drony wyeliminują kurierów, gps automat kierowców pozbawi pracy i setki innych zajęć.
Zostanie potrzebnych parę osób potrzebnych do obsługi tego, a gdzie reszta znajdzie pracę.
Jako pierwsza pensje dla wszystkich chcę wprowadzić bogata Szwajcaria. Nie dlatego, bo jest taka dobra i hojna. Bogaci potrafią liczyć i wiedza, że lepiej płacić ludziom na życie, niż być obrabowanym i pozbawionym majątku.
Ale idiotyczny pomysł, tylko będzie promował nieróbstwo. Gratulacje dla tych decydentów.
Wystarczy wykreować pracę na najbardziej pożądane dobro, ludziska flaki z siebie wyprują żeby posiąść takie "dobro".
należy pamiętać, że nie mówimy o Polsce, a o odpowiedzialnym społeczeństwie obywatelskim
niedawno Szwajcarzy sami sobie w referendum (bo oni tam mają demokrację bezpośrednią) odebrali przywileje (nie pomnę czy chodziło o dni wolne, czy pensję minimalną)
porównywanie krajowego bezhołowia z państwem z tak wysoko rozwiniętym społeczeństwem nie ma najmniejszego sensu; podobnie jak przenoszenie tych wzorców (niestety zresztą)
Aen --- Dlaczego czerwono? W Europie a szczególnie Polsce rozwija się nowa klasa społeczna. Prekariat.
Ktoś musi obudzić się z ręka w nocniku.
Hmm... Ciekawe z jednej strony słyszę pensja, za to, że jestem z drugiej podatek regresywny... Cóż dobrze widać być Państwem gdzie pół świata trzyma/ło swoją kasę.
Kłosiu <- znaczy się, że niby wystarczy pieniędzy na takie wypłaty jeśli zlikwiduje się wszystkie UP i cały ten system pomocy, aktywizacji, doposażeń, itd., czyli straciłeś pracę, masz tu minimalną i szukaj? Bo przecież nie może być tak, że podatki gdzieś obniżą :P