Czyje koszulki nosilibyście na ulicy, gdyby twórcy gier byli ikonami jak piłkarze?
Najpierw chciałem się wpisać do wątku
Wymyśliłem taką zabawę, w której musi nam raczej pomóc AI (chyba, że ktoś nie ma co robić cały weekend i kocha Mobygames), w której pytamy model językowy o coś w tym stylu (wszelkie pomysły na udoskonalenie prompta, może nieuczciwie potraktowałem sequele chcąc skupić się na braku dominacji jednej firmy - dyskusja otwarta). Pytamy LLM-a i mamy nadzieję, że nie pogubił się w analizie danych.
Mając na uwadze, że moje ulubione gry to Sid Meier's Pirates! z 1987 i 2004 roku, Tony Hawk's Pro Skater 2 i 3, Red Dead Redemption 1, GTA Vice City, seria Football Manager, seria Pro Evolution Soccer, Indiana Jones 2024, Baldur's Gate 1 i 2, Cyberpunk 2077, Disco Elysium, Fable The Lost Chapters, Astro Bot, Pillars of Eternity 2: Deadfire, Knights of the Old Republic 1, Planescape: Torment, Pokemon Blue i Silver, Pentiment, Wiedźmin 3, Dragon Age: Początek, Hitman: Blood Money, Spider-Man 2018 staram się ustalić nazwiska moich ulubionych twórców gier. Czy jesteś w stanie porównać listy twórców tych gier i wskazać z 7 osób, które powtarzały się najczęściej (w nawiasie wskazując, przy których grach pracowali) przy czym w przypadku serii/sequela/dodatku możesz za drugą grę dać maksymalnie 0,3 punktu, a każdą kolejną już zignoruj. Jeśli zestawienie miałaby zdominować jedna firma, w tej sytuacji wymień 3 najważniejszych pracowników i daj honorable mentions dla pozostałych, a potem wskaż osoby z kolejnych firm.
Czyje koszulki nosiłbym, gdyby twórcy gier byli jak piłkarze? (poprosiłem AI o skondensowanie)
Wyszło mi, że najmocniejszym nazwiskiem jest James Ohlen — Baldur’s Gate, KOTOR i Dragon Age: Origins. Za nim Josh Sawyer, czyli Pillars of Eternity II i Pentiment. Z Rockstara najmocniej wychodzi Dan Houser, bo łączy GTA Vice City i Red Dead Redemption. Z CD Projektu najciekawiej wypadają Marcin Blacha oraz Konrad Tomaszkiewicz, obecni przy Wiedźminie 3 i Cyberpunku 2077. Sid Meier punktowo ma mniej, bo „tylko” Pirates!, ale trudno go pominąć. Honorable mentions: Chris Avellone, Feargus Urquhart*, Ray Muzyka i Greg Zeschuk.
*był mocniejszy, ale AI uznało go za krawaciarza, skupiają się na artystach
Czyje koszulki nosilibyście na ulicy, gdyby twórcy gier byli ikonami jak piłkarze?
Jordan Thomas ("Null"), Dana Nightingale ("Digital Nightfall"), Christophe Carrier, David Tonkinson ("Saturnine") i Anthony Huso ("Purah").
Arcymistrzowie.