Czyje koszulki nosilibyście na ulicy, gdyby twórcy gier byli ikonami jak piłkarze?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
23.05.2026 21:55
mohenjodaro
1
odpowiedz
mohenjodaro
132
Mieszkaniec Beregostu

Czyje koszulki nosilibyście na ulicy, gdyby twórcy gier byli ikonami jak piłkarze?

Najpierw chciałem się wpisać do wątku kluha666 o ulubionym studiu gier, ale problem jest taki, że to się po prostu co chwila zmienia. Fajne studia stają się kiepskie, ludzie odchodzą do nowych zespołów. Dlatego wyszedłem z założenia, że gry tworzą nie firmy, a jednak ludzie.

Wymyśliłem taką zabawę, w której musi nam raczej pomóc AI (chyba, że ktoś nie ma co robić cały weekend i kocha Mobygames), w której pytamy model językowy o coś w tym stylu (wszelkie pomysły na udoskonalenie prompta, może nieuczciwie potraktowałem sequele chcąc skupić się na braku dominacji jednej firmy - dyskusja otwarta). Pytamy LLM-a i mamy nadzieję, że nie pogubił się w analizie danych.

Mając na uwadze, że moje ulubione gry to Sid Meier's Pirates! z 1987 i 2004 roku, Tony Hawk's Pro Skater 2 i 3, Red Dead Redemption 1, GTA Vice City, seria Football Manager, seria Pro Evolution Soccer, Indiana Jones 2024, Baldur's Gate 1 i 2, Cyberpunk 2077, Disco Elysium, Fable The Lost Chapters, Astro Bot, Pillars of Eternity 2: Deadfire, Knights of the Old Republic 1, Planescape: Torment, Pokemon Blue i Silver, Pentiment, Wiedźmin 3, Dragon Age: Początek, Hitman: Blood Money, Spider-Man 2018 staram się ustalić nazwiska moich ulubionych twórców gier. Czy jesteś w stanie porównać listy twórców tych gier i wskazać z 7 osób, które powtarzały się najczęściej (w nawiasie wskazując, przy których grach pracowali) przy czym w przypadku serii/sequela/dodatku możesz za drugą grę dać maksymalnie 0,3 punktu, a każdą kolejną już zignoruj. Jeśli zestawienie miałaby zdominować jedna firma, w tej sytuacji wymień 3 najważniejszych pracowników i daj honorable mentions dla pozostałych, a potem wskaż osoby z kolejnych firm.

Czyje koszulki nosiłbym, gdyby twórcy gier byli jak piłkarze? (poprosiłem AI o skondensowanie)

Wyszło mi, że najmocniejszym nazwiskiem jest James Ohlen — Baldur’s Gate, KOTOR i Dragon Age: Origins. Za nim Josh Sawyer, czyli Pillars of Eternity II i Pentiment. Z Rockstara najmocniej wychodzi Dan Houser, bo łączy GTA Vice City i Red Dead Redemption. Z CD Projektu najciekawiej wypadają Marcin Blacha oraz Konrad Tomaszkiewicz, obecni przy Wiedźminie 3 i Cyberpunku 2077. Sid Meier punktowo ma mniej, bo „tylko” Pirates!, ale trudno go pominąć. Honorable mentions: Chris Avellone, Feargus Urquhart*, Ray Muzyka i Greg Zeschuk.

*był mocniejszy, ale AI uznało go za krawaciarza, skupiają się na artystach

23.05.2026 22:05
Bukary
2
odpowiedz
Bukary
247
Legend

Jordan Thomas ("Null"), Dana Nightingale ("Digital Nightfall"), Christophe Carrier, David Tonkinson ("Saturnine") i Anthony Huso ("Purah").

Arcymistrzowie.

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-23 22:08:43
23.05.2026 22:30
3
odpowiedz
Asmodeus
55
Senator

Miyazaki, koniecznie z cytatem "git gud, scrub"

23.05.2026 22:55
4
odpowiedz
DUNCAN_83
173
Generał
Image

Oczywiscie, ze Carmack - nie musze o to pytac AI

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl