Czy to dobry zestaw ?
Witam.
Mam pytanko do znawców materiału :)
Mój stary komp Asus P5B, C2D E4600 , HD2600xt , 3GB DDR2 667 Mhz się psuje tzn płyta główna i chyba grafika bo ostatnio po czyszczeniu grafiki i procka z kurzu miałem czarny ekran.
Już myślałem że się coś z karta grafiki się stało, ale po paru wyjęciach i włożeniach grafiki znowu ruszył.Nie wiem co się stało ale na razie działa. Co jakiś czas muszę też poruszać wtyczką od dźwięku bo przerywa i to nie jest kabel bo sprawdzałem na innym dobrym, to wejście na płycie głównej przerywa.
Dlatego zastanawiam się nad kupnem nowego kompa. Nie chcę Inwestować zbyt dużo bo nie mam kasy. Komputer potrzebuję do Filmów HD, muzyki, internetu i oczywiście do gier ale nie muszą chodzić na Max Detalach te gry takie jak Crysis 2 np. Pewnie powiecie żeby nie kupować z allegro gotowców ale czy to nie jest kusząca propozycja ?
http://allegro.pl/phenom-4x3-2ghz-4gb-ddr3-ati-hd3100-1gb-moc-hit-i1839118537.html .
Procek niby dobry, pamięć RAM też i fajna obudowa, a grafikę po paru miesiącach wymienię... dysk mam ze starego 500 GB Samsunga, Napęd też. Czy to dobry zestaw czy lepiej kupić wszystko osobno i wsadzić w stara obudowę. Dodam że w tym zestawie jest zasilacz ale nie wiem czy dobry a w moim starym jest jakiś szmelc 350 Wat :)
Proszę o radę i może spis jakiejś konfiguracji do 800 zł biorąc pod uwagę części które mam czyli dysk i napęd reszta do wymiany :)
aż takie gówno ?? chyba lepsze niż Saphire HD 2600 xt 512 mb. Po za tym mówię to tylko na początek potem sobie kupię HD 4870
No to co polecacie żeby się zmieścić w 800 zł
PIERWSZA ZASADA:
Nie kupuj gotowych zestawow. NIGDY. W 99.99% sa tak zestawione, zeby efektownie wygladaly (xxx GB RAM! Superesktra procek... i gowniana plyta glowna ze zintegrowana grafika...). Ale grac na tym...
A jesli sam nie umiesz/boisz sie zlozyc kompa, to sa sklepy, ktore zrobia to za ciebie, a ty tylko wskazujesz komponenty. I zwykle w efekcie masz komp duuuzo lepszy za te sama albo i nizsza (!) cene.
...800 zl? Kup konsole.
350 Watt na dzisiejsze czasy, procki i karty to za malo, 450 W to teraz rozsadne minimum.
Smuggler to może doradzisz proszę coś do 800 zł by mi brakowało tylko dysku i napędu który mogę włożyć ze starego komputera
Mam konsolkę xbox360 i jest oki ale kompa też chce mieć w miarę szybkiego ale chcę mało wydać. W sumie ten co mam teraz mi wystarcza w zasadzie tylko że w grach tych nowszych niektórych sobie nie radzi no i chyba się zaczął psuć jak piszę wyżej
Nie jestem jakims wielkim znaffca sprzetu. Poszukaj Orzolka, on sie zna duzo lepiej. Pewnie zreszta sam znajdzie ten watek i cos podpowie.
W kazdym razie bez sensu jest kupowac te karte grafiki, by za jakis czas opchnac ja ze strata i kupic nowa. TO juz lepiej przeloz stara i dozbieraj do tej docelowej. Zawsze ze stowke na tym zaoszczedzisz.
Ogolnie jakiegos uzywanego procka 4-rdzeniowego z serii E6600, bo sieb. dobrze kreca, mozna za 300-400 zl wyrwac. Ew. jakis dwurdzeniowiec szybko taktowany? 3 GB Ram zasadniczo ujdzie w tloku, wiec tu mozna odpuscic. A GF460 czy jego radeonowy odpowiednik za jakies 500 zl chyba sie juz tez da rade trafic.
PS. Ale najpierw sprawdz czy nawala ci grafika, czy plyta glowna, bo jak ta druga, to inna sprawa.
Ogolnie nie wiem czy nie lepiej jeszcze poczekac - ty nazbierasz wiecej kasy, a sprzet razczej tanieje.
no w sumie racja. Najbardziej mi trzeba nowej płyty głównej chyba bo te przerwy w dostawie dźwięku mnie wkurzają. No ale Procek i Ram też by się już jakiś nowsze przydały
up
Sory, ale z takim budżetem to niestety ciężko będzie poskładać kompa do gierek. Prędzej coś do biura.
np.
AMD Athlon II X2 260 ok 265
ASRock 880GMH/U3S3 ok 310
Grafa: zintegrowany Radeon HD4250
GoodRam 2GB DDR3-1333 CL9 ok 60
Tacens Radix IV 450W ok 150
bez obudowy, napędu dvd oraz hdd.
By odczuć większy przypływ mocy i to na dłużej to Twój budżet musial by być nieco większy.
Dlatego, moim zdaniem, nie wiem czy jest sens pakować się w tani zestaw.
Edit:
Co do cen, to w tej chwili ze względu za zawirowania cenowe naszej waluty ceny idą w górę, więc albo zaczekać albo kupować teraz bo wszystko może jeszcze wzrosnąć.
AMD Phenom II X4 955 - 409zł
MSI 870-C45 - 229zł
Kingston 4 GB - 80zł
Tacens Radix IV 450W - 132zł
RAZEM: 850zł
Ceny z http://www.ram.net.pl/
Do tego na razie stara grafika, a za jakiś czas jakiś HD6850.
Wydaje mi się że wszystko będzie lepsze od tego co mam teraz Dzieki za wypowiedzi szczególnie za 12