Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Czy temperatury w laptopie są wg Was ok?

29.10.2014 16:39
Bucha
1
Bucha
162
Hashish Air Kahn
Image

Czy temperatury w laptopie są wg Was ok?

Jest to laptop Dell XPS 1530M:

Intel Core 2 Duo T8300

Grafika GeForce 8600M

Laptop jest po złożeniu, ponieważ wymieniony został układ graficzny BGA. Nałożone zostały termopady jak również pasta na procesor. Moje pytanie brzmi czy temperatury ze screena są w porządku? Martwi mnie trochę to GPU DIODE aż 73 stopnie. Komputer jest w stanie spoczynku, wiatrak oczywiście działa.

29.10.2014 17:24
2
odpowiedz
QrKo
163
Yarr!

W idlu 73 na grafie to zdecydowanie za duzo. Moze niedokrecone heatpipy albo niedocisniety radiator? Za duzo / za malo pasty?

29.10.2014 17:28
siwy346
3
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Jest trochę za dużo, być może wentyl już tak nie bardzo wyrabia. Ale...
Dla wiarygodności wyniku zmierz temperatury jakimś innym programem.
Pod ręką niż nie czujesz, że jest tam cieplej niż zwykle?

I czy aby na pewno dobrałeś odpowiednią grubość i przewodnośc ciepła thermopadów?

29.10.2014 19:15
Bucha
4
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn
Image

Dokręcone są na pewno dobrze, inaczej się nie da. Jeśli chodzi o termopad to stosuję ten sam. Wiem, że jest on dobrej jakości jeśli chodzi o przewodność, wydaje mi się również że grubość też jest ok. Jak wg Waszego doświadczenia powinien być położony na chipsecie, na schemacie pokazuję jak ja nakładam termopady (na czerwono). Może robię coś nie tak. Jaka w takim razie powinna być dobra temperatura? Na ten moment nie mogę sprawdzić innym softem. W mojej ocenie dotykając ręką do radiatora, ten jest po prostu ciepły. Nie ma różnicy między procesorem, mostkiem czy grafiką bo wszystkie te 3 chłodzi jeden radiator. Na procesorze jest pasta, na mostku oraz grafice termopady. Po rozebraniu było nieco inaczej bo termopad był tylko na grafice, pasta na procku i mostku.

30.10.2014 11:09
Bucha
5
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

up

30.10.2014 11:15
siwy346
6
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Na radiatorze masz (powinieneś mieć) takie kreseczki czy prostokąty - one wskazują gdzie masz przykleić thermopad.

Temperatura na grafice po konserwacji chłodzenia powinna być tak z 20 stopni niższa. Oczywiście mówimy tu o spoczynku i o sytuacji gdzie wentylator nie jest zajechany.

Na ten moment nie mogę sprawdzić innym softem.
A czemu?

30.10.2014 11:59
Bucha
7
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Bo musiałem rozkręcić maszynę ponieważ napęd jest do wymiany. Niestety to szczelinówka a te jak wiadomo żyją maks + - 2 lata.

A może zamiast termopadu zastosować pastę? Jeśli chodzi o temperaturę procesora to chyba wszystko jest ok prawda a na nim jest właśnie pasta. Poza tym jak sprawdzić wentylator. On działa, włącza się jak się reszta zbytnio nagrzeje czyli wszystko wskazuje na to że nie jest uszkodzony.

30.10.2014 12:06
Bucha
8
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Poczytałem chwilę na forum i u niektórych osób w tym samym modelu temperatura GPU wynosiła od 85 aż do chyba w skrajnych przypadkach 96 stopni! Sugerowali m.in. aktualizację biosu oraz sterowników nvidia. O ile bios rzeczywiście jest do aktualizacji tak pytam czy sterowniki również mogą mieć wpływ na temp?

30.10.2014 13:24
9
odpowiedz
zanonimizowany1024394
4
Centurion

Wydaje się ciut za wysoka, ale musisz wiedzieć, że grafa np. przy 101 stopniach dopiero wyłączy lapka, zabezpieczenie, także laptop powinien mieć taką temp by nie wyłączać się podczas najwydajniejszych gier, jeśli się nie wyłącza nigdy podczas grania w super gry, to nie musisz się martwić. Na żywotność nie ma to wtedy wpływu, znam kogoś kto na granicy wyłączenia lapka gra w najnowsze gry od ponad pięciu lat! i jego laptop żyje i ma się świetnie! A po tylu latach i tak większość osób zmienia laptopa na lepszego więc skoro tej osobie chodzi jak ta lala, a ta osoba potrafi grać z 8 godzin dziennie non stop, to już wiesz, czy martwić się, czy nie. Może to odosobniony przypadek, ale wątpię, bo katowanie lapka przez ponad 5 lat to strasznie długi czas i skoro dosłownie nic się nie psuje to znaczy, że prawdopodobnie w żadnym lapku przez temperatury nic się nie rozwali. Znam osoby, które w ogóle nie grają w gry, a w lapku padło im coś po roku lub 2 latach! I sprzęt ich kosztował z 2-3 tysiące, a jednego ponad 5 tysięcy zł.

30.10.2014 17:02
Bucha
10
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Ten laptop nie będzie wykorzystywany do gier ewentualnie jakies ekonomiczne strategie czy tycoony. A co powiecie na wymianę termopadu na pastę i tutaj poszedłbym o krok dalej i zastosował mającą dobre opinie Arctic Cooling MX4. Na stronie:

http://www.arctic.ac/eu_en/mx-4.html

Są testy karty 8800GT gdzie z tą pastą i temp. wynosi 73,2 stopnie.

30.10.2014 17:11
siwy346
11
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Bucha-> Thermopady są w lapkach po to, żeby wszystko do Siebie porządnie przylegało.
Są laptopy gdzie trzeba tej pasty trochę więcej nałożyć, aby radiator przylegał do mostka czy GPU - tak jak producent tego chciał, ale z kolei za dużo pasty to też niezdrowo.
Możesz przetestować u Siebie jak to będzie z tą pastą, ale zwróć uwagę na szczelinę jaka tam powstaje.

Oczywiście może tak być, że jesteś posiadaczem modelu, który już tak ma.
Della o to bym nie podejrzewam, ale tego modelu nie znam.
Ale dla przykładu mogę powiedzieć, że była seria budżetowych hapeków z cpu AMD na pokładzie dla której 60 stopni to był spoczynek. A po pół roku (i lekkim zakurzeniu) z laptopa robiła się płyta grzewcza.:P

03.11.2014 09:46
Bucha
12
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

A jakim innym programem można w miarę wiarygodnie przetestować temperatury?

04.11.2014 15:01
Bucha
13
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Chyba znalazłem przyczynę. Miałem raczej gówniane termopady. Nie mogłem za cholerę odkleić radiatora z mostka i gpu. Tylko z procesora zszedl bez problemu. Zastosowałem wszędzie pastę a na gpu pasta, miedziana blaszka, pasta - temat blaszki polecil mi czlowiek od wymiany bga. Temperatura spadła o blisko 15 stopni!!! W tej chwili wynosi 60 stopni:)

Forum: Czy temperatury w laptopie są wg Was ok?