Witam. Dzisiaj po uruchomieniu komputera, ukazał się mi ów okropny obraz ->>>>
Oprócz tego, na bootscreenie pojawiają się różne dziwne paseczki i literki- artefakty. Jak widać, jest to wina karty graficznej (wymieniona w tytule). Wygląda mi to na tę słynną przypadłość Geforców 8xx, którą dało się załatwić metodą piekarnikową, jednak nie mam 100% pewności. Chciałbym wiedzieć, czy jest sens próbować robić coś z tą kartą, czy pozbyć się jej w pizdu :).
Dotychczas sprawowała się świetnie, miała założone chłodzenie Accelero Twin Turbo (wadą tego chłodzenia było to, iż czasami odpadały radiatorki z kości pamięci, może to ma jakiś związek z problemem). Nie była za mocno kręcona, w chwili wystąpienia defektu, miała standardowe zegary. Poniżej zamieszczam kilka innych zdjęć problemu.
Tak. Dawaj ją do piekarnika śmiało:) Jesli po pieczeniu znowu bedzie to samo to wtedy mozesz sprobowac sprzedac uszkodzona.
Nie masz nic do stracenia. Karta bez pieczenia i tak na nic się nie przyda. Najwyżej będziesz miał gustowną ozdobę na biurko:).
Piekarnik zadziałał! Wielkie dzięki.
Czy brak paru radiatorków na pamięci tej grafiki, będzie miało bardzo negatywny wpływ na jej pracę? Bo znów kilka skurczybyków mi odpadło, i nijak nie mogę ich zmusić do trzymania się powierzchni.
Może mieć to takie znaczenie że pamiec się zepsuje i będzie się nadawac na śmietnik.
Poki co nie ciesz się za bardzo bo pieczenie może dać rade na tydzien lub 3 miesiace. Odloz hajs na nowa grafikę :)
A jak ty ją upiekłeś? Rozumiem, że trzeba wszystkie plastiki od montować, ale nie bardzo wiem co dalej robić..
Mam 9800GTX+ który wyświetla artefakty
kiedyś chciałem kupić ten monitor, jednak wziąłem nowszy model ;)
gratuluję eksperymentu!
A to bardzo dobry monitor, posiadam taki w przy drugim komputerze w wersji 20". Śmiga bezproblemowo od 5 lat.
[10]
Oczywiście trzeba zdjac całe chłodzenie, wszystkie plastiki, zworki i kabelki muszą zniknąć. Można też wyczyścić rdzeń gpu ze starej pasty termoprzewodzącej. Jeśli masz radiatorki na pamięciach, to je również zdejmij.
Co do operacji pieczenia, nie pamiętam dokładnie temperatury i czasu bo robiłem to jeszcze w październiku, ale łatwo do tego znaleźć jakiś poradnik. Pamiętam że karta stała na środkowej półce piekarnika, odizolowana od podłoża czterema kulkami z folii aluminiowej.
No ale nie czas na coś lepszego? No chyba że nie grasz na tej karcie w nowsze gry...
Monitor dalej śmiga? Mam tego samego LG i mam ciągły problem z wyłączaniem się podświetlenia, nawet nowy Powerboard nie pomógł :/
Szkoda mi że leży sobie ze sprawną matrycą nieużywany.
preDratronIX ---> I co? Za każdym razem w nowej grze będziesz liczył na taką optymalizację jak w GTA V?
AIDIDPl - nie, po prostu jest to swojego rodzaju dowód że 8800GT jeszcze do /czegoś/ się nadaje.
Zawsze mnie bawiło "Grillowanie kart graficznych". Ważne, że działa. Ciekawy sposób, prawda?