Jw, np. kiedy chciałbym sprawdzić historię pojazdu na stronie MSW.
Ale na jakiej zasadzie mialby miec taki "obowiazek"? Sugerujesz, ze kazdy wlasiciel auta, myslacy o jego sprzedaniu, powinien miec obowiazek podawania tych danych kazdemu ludkowi z ulicy, ktory zapyta? On ma prawo ci te dane podac, ty masz prawo od niego nie kupowac, jesli odmowi..
Nie ma.
Przed podpisaniem umowy powinieneś jednak obejrzeć dowód rejestracyjny, żeby m. in. zobaczyć czy VIN w dokumencie zgadza się z tym na samochodzie i wtedy możesz te dane uzyskać.
Myślę, że większość sprzedających, którzy nie mają nic do ukrycia bez problemu podadzą te dane zainteresowanemu kupnem klientowi.
Nie musi, ale to leży przecież w jego interesie
nie musi, a tym bardizej nie da jesli ma cos do ukrycia. Jesli nie chce dac to go olej
To po cholerę mi ten system "Sprawdź historię pojazdu"?
Po nic, jest to kompletnie zbędne narzędzie.
Po nic, jest to kompletnie zbędne narzędzie.
A po czym tak wnioskujesz ? Czy tylko piszesz, aby posta nabić ?
A po czym tak wnioskujesz ? Czy tylko piszesz, aby posta nabić ?
Posty nabijałem jak byłem mały, a wnioskuję po skorzystaniu z tego "narzędzia". Nie ma tam żadnych informacji o samochodzie, które nie byłyby zawarte w karcie pojazdu i dowodzie rejestracyjnym. Jest to więc zbędne.
Od kiedy w karcie pojazdu/dowodzie rejestracyjnym, jest stan licznika ?
Od kiedy w karcie pojazdu/dowodzie rejestracyjnym, jest stan licznika ?
A od kiedy na tej stronie będzie stan licznika?
Pogratulować jak już wprowadzą, wtedy biznes przekręcania rozkręci się jak nigdy :)
Już jest. Sprawdziłem swoje auto i jest podany przebieg z ostatniego badania technicznego.
Ja sprawdziłem swoje i nie ma podanego przebiegu, mimo że na badaniu był spisywany, a badanie to widnieje na tej stronie.
Dane dodatkowe, są zbierane od bodajże czerwca zeszłego roku na części stacji.
@jasonxxx
Oczywiście w dowodzie rejestracyjnym masz wpisane, czy samochód jest kradziony ?
System ten w przyszłości (marzec/kwiecień) przyszłego roku będzie dodatkowo pokazywał takie informacje czy samochód miał zabrany dowód (powód) + czy usterka została rozwiązana. Dodatkowo będzie jeszcze kilka usprawnień, ale przecież od razu trzeba mówić, że chu**, dupa i kamieni kupa. Najlepiej przecież nic nie robić.
W moim nie ma ani danych o OC, ani danych o przeglądzie, ani zresztą przebiegu :)
Cóż, podejrzewam, że głównie typowi handlarze będą kręcić liczniki, bo takim typowym użytkownikom raczej pewnie nie będzie się to opłacać/nie będzie chciało.
Poza tym to chyba będzie działać tylko dla samochodów rejestrowanych w kraju, więc cała reszta sprowadzanych będzie kręcona jak była. Tylko mogą podrożeć te z przypilnowanymi przeglądami :)