Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: czy są rpgi z postaciami z charakterkiem?

03.05.2014 14:10
📄
1
zanonimizowany995541
4
Legionista

czy są rpgi z postaciami z charakterkiem?

Bo oglądałem wczoraj Grę o Tron i ciągle podoba mi się to, że postacie różne kombinują fajnie, w takim świecie lepiej trzymać język za zębami, nie ufać byle komu, jest nawet psychopata w serialu, jest tam postać zmieniona z normalnej na dziwną (Fetor), oszukiwanie jest powszechne :), nawet zaufania do własnej rodzinki niektórzy nie mają, każda postać ma swój charakter, np. Sandor Clegane wygląda na nieprzyjazną, złą postać, choć jest skompilowaną postacią, widać w nim elementy dobroci, widać trochę zła, dziwny sposób myślenia ma, ma swoje własne zasady. Król Joffrey to za to okrutny, chamski dzieciak (użyłbym ostrzejszych słów jednak nie mogę).
Niektórzy wydają się fajni, ale oni robią wiele rzeczy tylko do swoich celów, mogą być dobrzy dla kogoś, ale mają z tego jakąś korzyść. Littlefinger jest przebiegły, w 4 sezonie

spoiler start

jest na statku, oczekuje Sansy, którą łodzią dostarcza miły facet, następnie Littlefinger każe go zabić kuszą, dla bezpieczeństwa, by po torturach ten miły pijak nie wygadał nic o Sansie.

Sandor z Aryą korzystają z gościnności miłego faceta, dostają jadło, gdy Sandor słyszy o odłożonej kasie, zabija faceta uzasadniając to, że ten facet jest słaby, nie umie się bronić i niebawem straciłby wszystko i tak, zna życie więc uważa, że dobrze postąpił. Dla Aryi jest za to miły, nawet jej nie uderzy

Po śmierci Joffreya, jego matka oskarża Tyriona

Matka smoków zbiera armię i mądrze podejmując decyzje udaje jej się to dobrze, niewolnikom daje wolność, choć mogą wybrać, czy chcą odejść, czy zostać i walczyć u jej boku, czuć w niej dobroć

spoiler stop

I w serialu postacie wszystkie są nieco skomplikowane, nie ma podziały na tylko dobrych i złych, są mieszani, różni. Niektórzy narażają swoje życie by pomóc komuś, inni bez powodu potrafiliby zabić przypadkowe dziecko.

Czy jakieś gry posiadają tak różnorodne postacie z różnorodnym charakterkiem, różnorodnie dobre, złe, neutralne?

03.05.2014 14:12
Bezi2598
2
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

Czy jakieś gry posiadają tak różnorodne postacie z różnorodnym charakterkiem, różnorodnie dobre, złe, neutralne?

Jest mnóstwo takich gier i mnóstwo takich filmów/seriali.

Dziwne pytanie.

Jak chcesz to zacznij od gier od Telltale. The Walking Dead i The Wolf Among Us.

03.05.2014 14:15
claudespeed18
3
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

z gier RPG to seria Wiedźmin, Mass Effect, Alpha Protocol
z innych seria Metal Gear Solid(bardzo pokręcone fabularnie oraz odnośnie kwestii dobro/zło), saga Legacy of Kain

w sumie Asasyny od 2ki chyba też ale osobiście nie grałem

03.05.2014 14:16
4
odpowiedz
zanonimizowany995541
4
Legionista

TWD grałem w oba sezony, tam postacie są faktycznie fajne, ale to nie gra RPG. W the wolfa zagram za kilka dni dopiero. Rozglądam się teraz za rpgami

03.05.2014 14:16
Kradnolud
5
odpowiedz
Kradnolud
55
Konsul

z takich gierek, gdzie możesz decydować, czy postąpić dobrze, czy ciut gorzej i ma to wpływ na rozgrywkę(jest tego cała masa), to na szybko przypomina mi się Deus Ex Bunt Ludzkości(nie pamiętam czy w innych częściach też, ale pewnie ta), Mass Effecty, Neverwintery i Wiedźminy

03.05.2014 14:17
6
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

Wiedzmin 2 , Mass effect 1-3

03.05.2014 14:17
7
odpowiedz
zanonimizowany995541
4
Legionista

nie, nie chodzi mi o moje postępowanie, pisałem o grze, w której NPC mają różne charaktery jak w podanym serialu Gra o Tron, tam świetnie widać różnice w ludziach. W przypadkowych rpgach jest tak, że od razu wiemy kto jest dobry, a kto zły i coś kombinuje, a wolę coś bardziej skomplikowanego z ryzykiem. Wiele postaci w takiej grze powinna wydawać się dość dobra i nie wiedzielibyśmy czy komuś zaufać, bo pewności nigdy nie ma, że nas nie wykorzysta on lub nie wbije nożna przy byle okazji.

03.05.2014 14:20
Bezi2598
8
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

W takim razie jedyne co mi do głowy przychodzi to Wiedźmin. Obie części pasują w 100% twoich wymagań.

No i jest jeszcze Gra o Tron RPG.
https://www.gry-online.pl/gry/game-of-thrones/z3a11

Też pasuje.

03.05.2014 14:23
_agEnt_
9
odpowiedz
_agEnt_
105
Tajniak

Spodoba Ci się Dragon Age.

03.05.2014 14:23
10
odpowiedz
zanonimizowany995541
4
Legionista

Wiedźmina 2 przeszedłem całego, postaci tam jest mało i nie przypominam sobie by były skomplikowane poza jakimś nielicznym wyjątkiem. A gra o tron, to była pierwsza gra gdy zacząłem oglądać serial i faktycznie tam już postacie są podobne do serialowych, zaufałem niewłaściwym ludziom aż kilka razy będąc pewnym, że są dobrzy z charakteru, pozory mylą. Gra fajna :D

03.05.2014 14:26
Bezi2598
11
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

No to więcej gier nie znajdziesz. Źle się wyraziłeś. Nie szukasz gier z postaciami z ciekawymi charakterami tylko szukasz gier w takiej tematyce jak Gra o Tron, czyli chcesz intryg, spisków i backstabów. Jedyne co ci mogę polecić to serial Rodzina Borgiów.

03.05.2014 14:29
12
odpowiedz
zanonimizowany995541
4
Legionista

oglądałem ten serial. Tak, szukam gier ze spiskami, intrygami, backstabami przy pierwszej okazji, wykorzystywaniem innych do własnych celów, grożeniem komuś by pracował dla niego, bo w przeciwnym razie zrobi coś lub powie komuś coś (szantaż).

W 4 sezonie gry o tron

spoiler start

w jednym odcinku grupa kanibali napada na wioskę, jeden facet chwyta dzieciaka i mówi, że zaraz zje jego rodziców, wypuszcza go by pobiegł gdzieś

spoiler stop

Forum: czy są rpgi z postaciami z charakterkiem?