Witajcie!
Od kiedy ukazała się druga część serii Assassin's Creed jestem zainteresowany tą serią. Od zawsze planowałem kupić sobie którąś część. Niestety, lata mijały ... :D kolejne części wchodziły na rynek, a ja wciąż nie mogłem się zebrać i kupić tej gry. Teraz zobaczyłem Black Flag i stwierdziłem definitywnie, że muszę w końcu ją mieć :)! Jednak nasunął mi się pewien problem: Czy nie znając fabuły całej serii Assassin's Creed jest sens na początek zabrać się do 4 części? Czy są one ze sobą bardzo powiązane fabularnie?
Będzie wiele nawiązań, których nie zrozumiesz. Nie będziesz wiedział kto to Haytham, Altair, Desmond, Ezio, Connor, Obiekt 16.
Człowieku ze szczerego serca polecam Ci trylogię o Ezio, jeśli nie chce Ci się przechodzić wszystkich części. Niepowtarzalny klimat Wenecji, świetny protagonista. Jednak polecałbym przejście wszystkich części, a na pewno się nie zawiedziesz. Dla mnie seria ma tendencję spadkową od Brotherhooda. Nie ma sensu zaczynać od najsłabszych części z niewyraźnymi bohaterami, bo tylko się zniechęcisz.
Potwierdzam [2]. Zdecydowanie warto poznać historię poprzednich bohaterów, a przede wszystkim Desmonda, który przewija się przez każdą część.
Cóż, po świetnych Humble Bundle (Origin, Warner Bros), może doczekamy się jakiegoś Humble Ubisoft Bundle z Asasynami... *rozmarzony*
j/w :) Dodam tylko, że w przypadku znużenia jedynką można ją przejść jak najszybciej, żeby tylko wydobyć fabułę.
marszym, wszystkie gry dostępne na Steam, więc może, może... :)
Kto to Ezio, to wiem- z Youtube i recenzji, czytałem też książkę Assassin's Creed Renesans. Szczerze wam powiem, że mi też bardzo podobał się ten klimat Wenecji. Z drugiej strony jestem bardzo napalony na nowego Asasyna xD Boję się też grafiki starszych części (jestem bardzo wyczulony na tym punkcie).
Grafika w Assassynie zawsze była na wysokim poziomie. Nowe części nie mają już tego klimatu, polotu i ciekawych bohaterów.
Jak Ci tak zależy na grafice, to graj w Crysisy i inne BFy. ;) Inna sprawa, że AC nigdy nie raziło graficznie, bez szału, ale też bez jakiejś wielkiej rewelki.
...inne BFy co masz konkretnie na myśli. W BFV np V nie gra się dla grafiki tylko dla świetnego multiplayera choć akurat w BFV z 2018 roku grafika jest świetna.
Granie w gry z tej serii od dwójki wzwyż dla fabuły zupełnie nie ma sensu, bo to śmieszna telenowela o biednych adasynach.
Aha i na końcu zawsze wychodzi że za wszystkim stoją kosmici, to taki specjalny myk twórców, którzy nie mają lepszego pomysłu kończenia wątku historycznego, a że przy okazji całkowicie psuje to klimat? Whatever
AC IV rozgrywa się przed, w trakcie czy po AC III? Chodzi mi o teraźniejszość, nie piratów. Czy może jest to nowy początek i zakończenie ACIII nie wpływa na AC IV?
Wiecie co, postaram się przejść szybko starsze części i zwolnić dopiero przy III i IV. W jakiej kolejności je przechodzić? Assassin's Creed: I -> II -> Brotherhood -> Revelations -> III -> IV ??
Dokładnie tak.
Od siebie dodam że jedynka ma prześwietny klimat assasyński, ale szybko nudzi monotonność, 2 i brotherhood to najlepsze części serii, historia Ezia jest świetna i równie wybornie przedstawiona. Mnie osobiście Revelations nie zachwyciło i po 3 godzinach gry odinstalowałem i przeczytałem dalszą fabułę. Ludzie psioczą na 3 część ale mnie ona ujęła :)
Wszystkie AC to samograjki z nudną i przewidywalną fabułą. Możesz spokojnie zacząć od 4.
Lepiej graj od jedynki.Jedynka trochę monotonna ale warto.Jeśli nie chcesz grać w jedynkę to obowiązkowo zacznij od dwójki która ma bliższe powiązania fabularne z następnymi częściami niż jedynka.Według mnie najlepsze części to dwójka i Brotherhood. Dlatego osobiście polecam wszystkie części ponieważ gra może momentami monotonna ale fabuła wciągająca.
Dzięki za porady, to był mój pierwszy post na tym forum i jestem mile zaskoczony nastawieniem użytkowników i bardzo krótkim czasem oczekiwania na odpowiedź :) Pozdrawiam was wszystkich.
Minęło parę lat od napisania tego wątku więc przypuszczam że już grałeś w te Assassin'y Więc napisze tylko kolejność w jakiej powinno się grać w te Assasin' y i nowsze:
Powinno się grać w tej kolejności: Assassin's Creed. Assassin's Creed II. Assassin's Creed Brotherhood. Assassin's Creed Revelations.
Potem można opcjonalnie zagrać w Assassin's Creed Chronicles: China.
Wracając do obowiązkowych dalsza kolejność to: Assassin's Creed III.
Po trójce zamyka się wątek Dezmonda a dalsza kolejność jest taka:
Assassin's Creed Liberation HD. Assassin's Creed IV: Black flag.
Potem można zagrać albo w Assassin's Creed Rogue. Albo w Assassin's Creed Unity.
Lecz ja polecam najpierw AC Rogue. bo ma nawiązania do AC III. i AC IV Black flag.
Potem można zagrać opcjonalnie w Assassin's Creed Chrnicles: Indie.
I znowu wracając do obowiązkowych: Assassin's Creed Syndicate.
Po nim znowu opcjonalnie można zagrać w Assassin's Creed Cronicles: Russia.
Potem: Assassin's Creed Empire. Którego Akcja Będzie się toczyć na długo przed pierwszym Assassin's Creed.
W czasie gdy gracie w Assassin'y od AC II do AC Revelations. Możecie zagrać w mobilną wersie gry o nazwie Assassin's Creed Identity.
A grając w AC IV Black flag. Lub po przejściu możecie zagrać w gre mobilną Assassim's Creed Pirates. dostępne też na Windows 8.