W skrócie
mam net o prędkości 60mb
od wczoraj podczas testów na oficjalnej stronie multimedii wychodzi mi blisko 30 mb, czasami mniej.
Normalnie zadzwoniłbym do nich z mordą. To co mnie zatrzymuje, to fakt, że kiedyś już miałem sytuację podobną. Normalna prędkość wróciła, kiedy podpiąłem modem bezpośrednio do komputera i po jakichś 20 minutach wróciłem na router.
czy możliwe jest, żeby prędkością manipulował w jakiś sposób router?
i drugie pytanie.
Oczywiście, kiedy zadzwonię na infolinię ze skargą, padają standardowe pytania: czy kabel jest bezpośrednio podpięty do modemu, czy nie mam włączonych jakichś programów itp. Kiedy odpowiem przecząco, każą mi uruchomić skaner w cmd i mówią. Widzi pan, ma pan 7 programów korzystających z neta. Tylko, czy nawet kilkanaście programów może powodować zmniejszenie prędkości pobierania na stałe?
A te 60MB to masz jako "normalne 60MB", czy jako 30MB+usługa multiPower?
Jeśli to drugie - kup piwo, wypij, poczekaj .. nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie MM skończyły z "bezpłatnym testowaniem" i trzeba teraz płacić za multiPower - ludzie (chyba) masowo rezygnują (wnoszę po tym, że gdy byłem w biurze OK - z 5 osób chciało to wyłączyć, a miła i kompetentna Pani mówiła, że wystarczy nie zapłacić ;) - MM toto teraz pewnie w związku z tym przekonfigurowuje - gdy włączali też sieć się "dziwnie zachowywała" i samo się naprawiało.
Dodatkowo - jeśli masz TPLink - zaktualizuj oprogramowanie - (multiPower cośtam zaktualizowało i niektóre TPLinki miały problem -np, mój - aktualizacja firmware pomogła).
Zakładam, że rady "zabezpiecz sięć" są niepotrzebne ;)
W skrócie - router może nie wyrabiać (zapychać się), zwłaszcza jak masz na nim włączone QoS.
To do [3] muszę dodać - wcale nie trzeba mieć włączonego QoS. QoS nie jest od "Zapychania" tylko niepoprawnie ustawione może odwalać różne cyrki.
Wieeeeeeele routerów (tych starszych "generacyjnie") nie łyknie Ci więcej niż te dziesiąt Mbit na drodze WAN<>LAN (waha się to w przedziale od 12, przez właśnie 30 do 50 Mbit). Jeżeli podpięty bezpośrednio do modemu i bez problemu wyciągasz ponad te 30Mbit, to wina leży po stronie twojego routera :) Tak przy okazji- model ?
wr340g tp linka
Zł
zagiąłeś mnie, wydaje mi się, że ma być to stałe. Zakładam, że babka powiedziałaby mi tak istotną rzecz.
nie mówicie do mnie po polsku:/ co to jest QoS?
kurna, problem leży w tym, że po podłączeniu bezpośrednio do modemu net nie chce mi działać wcale:D NIestety sieć to jedna z tych rzeczy, o której nie mam zielonego pojecia i wszystko co robię jest na czuja:/
spróbuję z tym upgradem firmware
Rellik
tylko, że tak jak pisałem, ten router wyciąga 60 mb (58 z hakiem) na bank, bo wcześniej z taką prędkością ściągałem
kurna, problem leży w tym, że po podłączeniu bezpośrednio do modemu net nie chce mi działać wcale:D
Kurna - w mojej wsi monter MM powiedział mi, że modem zapamiętuje ostatni adres MAC urządzenia, które jest do niego podłączone i jeśli chcę podłączyć inne muszę WYŁACZYĆ modem ("z prądu"), podłączyć kabel, włączyć nowy sprzęt (komputer/router - to co po drugiej stronie kabla), włączyć modem. Inaczej "nie będzie działać" - WCALE ;)
mi tego nie mówił:P
bezpośrednio z routera waha się od 30 do 50, więc zakładam, że to coś u nich na linii.
ale wracam do drugiego pytania, czy ten cały proces podczas rozmowy z konsultantem ma jakieś znaczenie, czy jest po prostu sposobem na pozbycie się upierdliwego klienta? Mam z babką walczyć, czy uznać, że to ona ma rację?
Ściągnij knopixa lub inne KUbuntu (nawet z 30MB/s potrwa krótko), wypal iso na płytce, zbootuj Linuxa z CD/DVD, sprawdź jak jest. Jeśli to samo masz argument, że to nie problem z systemem (a płytka się przyda na przyszłosć - tzn. mam nadzieję, że się nie przyda).
W MM "Panie" są nadzwyczaj kompetentne .. więc na 99% powiedziałaby Ci o multiPower - przynajmniej u mnie są kompetentne. Pani około 40/50 lat na pytanie "czy modem pójdzie pod Linuxem?" - nie wie, ale się upewni, a potem - może zaproponować inny modem - w czasach gdy były USB - uwaga! - podłączany przez kabel "typu skrętka" z rj45 - (!!!) który działa z każdym systemem i nie potrzebuje sterowników - normalnie wymiękłem - znaczy pozytywnie - musiałem zapytać - Pani powiedziała, że miała to na szkoleniu.
ZŁ dobrze prawi - wyłączasz modem na xx sekund z gniazdka i juz możesz podłączać się bezpośrednio.
Knoppix dobra rzecz do testów - jeżeli nie jest to wina routera i na linuxie wszystko śmiga na full, to winny jest twój system:)