Jak w temacie czy da rade ulamac/wygiac te piny bez wiekszych szkod ?
Jak rozumiem, to masz DVI-A i chcesz ułamać 4 piny przy "pasku", bu móc podłączyć do DVI-D :0?
DVI-A przesyła wyłącznie sygnał analogowy i jeżeli tak zrobić, to nie będzie przesyłał nic. Jeżeli posiadałbyś np. DVI-I i chciał podpiąć do DVI-D, to mógłbyś, ale z z DVI-A nic nie zrobisz.
a jak bym uzyl takiego kabla gdzie do monitora podlaczam vga a do komputera hdmi to by dzialalo?
Nie słyszałem o takim kablu. HDMI to sygnał cyfrowy, a VGA (czytaj D-sub 15 pin, bo o takim VGA zapewne mowa) to sygnał analogowy. Potrzebny byłby konwerter, ale w to się lepiej nie bawić.
Zakładam, że twój monitor ma wejścia D-sub i DVI (DVI-I; zdolne obsługiwać analog i cyfrowy); a karta DVI-D (bez analogu), HDMI i, ew. jak jest nowsze Display port. Kup kabel DVI-D lub adapter HDMI > DVI-D (wyprowadzisz sygnał z karty hdmi i podepniesz pod adapter przy monitorze).
Mam zamiar monitor podlaczyc pod plyte glowna ASRock Z170 Extreme 4 a sam monitor to hp 2159v, w plycie mam wejscie hdmi, dvi d, displayport a w monitorze samo vga. Jest jakie kolwiek rozwiazanie ma moj problem czy musze kupowac odrazu nowy monitor?
niby są ale jak kolega wyzej pisal lepiej sie w to nie bawic to nw
Trochę się pogubiłem - wcześniej pisałeś o przerobieniu DVI-A, a teraz że masz samo VGA.
W tym przypadku jedynym rozwiązaniem jest konwerter - np. DVI-D do VGA (lepiej tak niż z HDMI).
Monitor mam na vga a komputer na dvi d, wyzej tak pisalem bo myslalem ze jak ulamie te cztery piny to bedzie dzialalo tak samo, a w mniedzy czasie sie dowiedzialem ze moj monitor ma sygnal analogowy a plyta glowna czyta tylko cyfrowy
Znalazlem cos takiego: http://allegro.pl/przejscie-przejsciowka-d-sub-vga-dvi-d-dual-link-i5840728646.html
ale nie jestem pewny czy bedzie to dzialac bo wyczytalem gdzies ze takie przejsciowki pasuja tylko gdy komputer ma wbudowany konwerter za analogowego na cyfrowy, jakies pomysly?
Logika mówi, że powinno działać, skoro z karty odbiera sygnał cyfrowy (DVI-D), a u swojego wyjścia ma analogowy (D-sub 15 pin).
Najlepiej jak się upewnisz, pisząc do nich - pytając, czy ten adapter jest aktywny (konwerter).