Witam kupuję taki zestaw i dziś składam na niego zamówienie.
Jedno pytanko czy ta mocarna karta graficzna wykorzysta swój potencjał przy i5 3570?
A to zestaw,który biorę:
Intel Core i5-3570 3.40GHz BOX
Asus GeForce GTX 670 2GB DDR5 PCI-E BOX
ASRock P67 PRO3
Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 Intel XMP X2 BOX
XFX Core 550W 80+ SLI PSU
SilentiumPC Brutus 410 Pure czarna
Wszystko pasuje? Można klikać na ,,złóż zamówienie''? :)
Dyska Sata II zostaje ze starego kompa i napęd też.I Karta dźwiekowa Asus Xonar DG
Bez problemów. Spróbuj jeszcze poszukać i7 , są z 2 może 3 stówki droższe.
Ok,dziękuje.Pan smok tobie dziękuje również za radę w innym wątku,który utworzyłem :) Czyli pozostałe części w porządku? 3570 bez k bo nie będę bawił się w podkręcanie.
Czy złożenie tego zestawu bedzie dla mnie problemem? Nigdy wcześniej nie składałem komputera.Mam kolegę,który może mi pomóc.
Jeszcze jedno pytanie...Wybrałem płyte główną AsROCK p 67 PRO 3,która ma pci express 2.0 a ta karta graficzna obsługuje PCI EXPRESS 3.0 co ja tak naprawdę tracę na tym,że moja płyta główna obsługuje jedynie PCI 2.0 a karta graficzna 3.0?
Wyzsza wersja PCI express jest w stanie przepuscic wiecej danych na sekunde ( ma wieksza przepustowosc ). Teoretycznie zmniejszy to wydajnosc Twojej grafiki ale nie popadajmy w paranoje.
Jezeli ogarniasz angielskie poczytaj tutaj
http://www.hardocp.com/article/2012/07/18/pci_express_20_vs_30_gpu_gaming_performance_review
Jezeli nie ogarniasz to w skrocie: roznice w wydajnosci MAKSYMALNIE do 10%.
Panie smok czyli co? poszukać Płyty głównej z obsługą PCI 3.0? Czy taka płyta główna ASROCK P67 PRO 3 wystarczy?
Ja osobiscie kupujac nowy sprzet kupowalbym cos z 3.0
Plyta na pewno "wystarczy" - aczkolwiek JA osobiscie jestem uczulony na ASROCK'i, ale to zaszlosci z dawnych czasow. Nie mialem ich plyty " w reku" od co najmniej 3 lat.
A możesz polecić jakąś? Max do 350 zł
EDIT: Panie smok jeśli nie będę podkręcał procesora to może wybrać inną? Czy to nie ma znaczenia? te 10% to duża różnica w grach?
ja osobiscie mam P8Z68-V - ale to troche drozsza plyta. Na szybko znalazlem cos takiego
http://allegro.pl/plyta-glowna-asus-p8z68-v-lx-i2768689602.html
Absolutnie nie twierdze ze ASRock jest zly - po prostu ja go nie lubie.
Kupujac nowa plyte bralbym cos z nowszym chipsetem - np z68. Nowsze oczywiscie tez sa ale kosztuja tez odpowiednio...
W grach - to kosmetyka. Chyba ze widzisz roznice czy masz 46 czy 48 klatek...
Nie pamietam juz czy to tobie radzilem dokupienie innego zestawu chlodzacego do proca bo standardowy kitowy jest sredniej jakosci? Szczegolnie jak tuz obok zamontujesz kawal grzalki zwanej potocznie karta graficzna.
Czyli do tego zestawu może zostać ASROCK P67 PRO 3 spokojnie? Jeśli tak to klikam na złóż zamówienie :)
Powinienes byc zadowolony. Niestety przy kupnie kompa zawsze jest tak ze "jak doloze 50 pln to kupie cos lepszego". Sek w tym ze to podnoszenie o 50-80 pln moze trwac w zasadzie w nieskonczonosc i nagle z kompa za 3000 robi sie za 3800...
Dzięki za poświęcony mi czas i za odpowiedź.Składam zamówienie :) Trzymaj się.
Tak było w moim przypadku...Miałem kupić do max 3000 tyś,ale zakochałem się w ASUS GTX 670.
Pojawiła się alternatywa : MSI Z77A-G43 posiada PCI EXPRESS 3.0
Tak zrobiłem.Zamówienie złożone :) Czas spać.Mogę spokojnie zasnąć ;) Dzięki jeszcze raz Panie smok.
Dobranoc.
AsRock P67 Pro3 jest IMO lepszym wyjściem- ma znacznie mocniejszą sekcję zasilania i bogatszy zestaw wyjść.
Wersja magistrali PCI-E nie ma żadnego znaczenia- współczesnym kartom graficznym jest daleko do osiągnięcia granicy przepustowości PCI-E 16x 2.0. PCI-E 3.0 nie da żadnego wzrostu wydajności.