Pytam się z czystej ciekawości, czy gra ktoś jeszcze na Core 2 Duo w najnowsze gry czy raczej to bajki o ludziach grających na 5 letnich pctach?
Da się :) oczywiście nie na high. Pierwsza gra, która jasno mi pokazała ze pora wymienić sprzęt to BF4.
Na E8600 jeszcze pograsz, ale będzie pracował na granicach swoich możliwości i w średniej wydajności.
Jedyna nowsza gra jaką odpaliłem na C2D to było GTA 4. Choć było to jakieś 30 FPS w 1024x768 low to jednak odpaliło się :D
Na moim starym C2D większość rzeczy działało, a nawet dało się komfortowo grać. Jedynie nie działały te gry z bardzo dobrą grafiką jak Crysis 3. Ale takie gry zazwyczaj poza grafiką nic nie oferują.
Da się, ale na medium. To po prostu dwurdzeniowy proc, a większość gier lubi już 4 rdzenie (vide Battlefield).
Ja na e5200(?) i 8800gts 512 spokojnie odpalę większość gier, poza bf4, cod ghosts, metro ll i wolfenstein new order, więcej nie sprawdziłem.
Zależy od gry, mam w domu dwa kompy, jeden i5-3770k @4,5GHz, gtx 760 2GB OC i 8GB Kingstona na którym wszystko chodzi, ale od czasu do czasu z ciekawości odpalam drugiego kompa, na którym jest stareńki 9600GT 512, athlon II X2 250 i 4GB Goodrama bodajże, odpaliłem na nim GTA IV + EFLC na najwyższych i Metro 2033 na takich samych ustawieniach i chodzi wszystko płynnie i bez ścinek przy Metro, przy GTA IV jak wiadomo z optymalizacji czasem parę fpsów dropnie. Oczywiście nie na rozdzielczościach HD, tylko maks 1280x760, ale gry chodzą dobrze, nawet ACIV czy BF3 chodzą płynnie, choć co do tych ostatnich to już na wysokie sobie nie można pozwolić. Także mogę śmiało stwierdzić, że jeśli nie zależy Ci na rozdzielczościach FullHD i milionie wodotrysków graficznych, to da się, oczywiście karta graficzna gra dużą rolę.
metro last light działa na core 2 duo dobrze, far cry 3 też działa dobrze, TWD oba sezony działają dobrze, Wiedźmin 2 działa dobrze, Skyrim, Dark Souls 2 działają dobrze, większość gier działa dobrze na C2D choć wiadomo, że teraz warto myśleć o prockach z większą ilością rdzeni bo wyjdzie Wiedźmin 3, GTA i inne gry, każda kolejna gra to szansa, że wymagać będą DirectX nowszego więc kartę graficzną trzeba mieć by ten DX obsługiwała, a procek pewnie też się przyda.
Legion 13
miałem taką samą kartę i core 2 duo 2ghz, 2gb ram to nie mogłem sobie komfortowo pograć w GTA 4, Crysis też mimo, że był grywalny jedynie na medium, saint row 2 w ogóle.
ArtoseruS, nie uwierzę.
GTA EFLC potrzebuje na maksymalnych detalach ponad 1024 MB pamięć z karty graficznej, a 9600GT ma tylko 512. Po za tym tez miałem tą kartę, wiem jak to działało.
grałem komfortowo w GTA4 na C2D e8400 3ghz w momencie jej premiery
do dziś gram we wszysko komfortowo, oprócz Watch Dogs, które skacze podczas chodzenia pieszo, jeżdzić autem si eda
BF3 śmiga, far cry 3 smiga jak oszalały...
Na domowym 5 letnim PC z Pentium Dual Core E5200 i Radeonem HD4870 bez problemu odpala większość nowych gier zachowując całkowitą płynność.
BF3 działał, FC3 działał, AC3 działał- nawet z częścią opcji graficznych na medium ;)
Zależy co, np. w Watch Dogs nie pograsz, ale to właściwie jedyny taki tytuł. Takie Lords of Shadows 2 poszłoby na fullu przy odpowiedniej karcie
13 +1
E8400 + 4870 i nie miałem większych problemów.
Bardziej ogranicza mnie win xp i brak directx najnowszego.
Ale za to mam system który stoi sobie bez awarii od 2008 roku o ile dobrze pamiętam.
GTA IV na starym athlonie 3000+, działało dosyć dobrze. Miałem stałe 28-35 klatek, wszystko na full oprócz cieni, rozdzielczość 1366x768. Procesor już w dniu premiery był przestarzały.
kiera - Athlon 3000+ powiadasz...1 rdzeniowy procesor o taktowaniu 2Ghz? :) ech ech ech
InGen
Poprawka, athlon 3000+ ma 1.8 taktowanie :D
InGen - Taktowanie wynosiło domyślnie 1800 MHz, ale podkręciłem do 2400, wyżej komputer był niestabilny.
kiera2003 --> Panie nie śmiesz mnie Pan. Na tym procku w ogóle nie uruchomisz GTA IV (nie ma obsługi SSE2).
krukilis - Procesor obsługuje SSE2, i wiele innych instrukcji. Jeśli nie wiesz, to przynajmniej nie pisz głupot.
Ja odpaliłem GTA 4 na C2D jakimś tam, nie pamiętam jak się nazywał ale pamiętam że miał 1.86 GHz
Więc ten Athlon pewnie też dał radę. Zresztą GTA 4 nie ma jakichś extra wymagań, po prostu przez optymalizacje graczom wydaję się że muszą mieć Quadra SLI TITAN.
3000+ miał takie same oznaczenie ale inną prędkość w zależności od socketu, badabum tss!
[4] już ustaliliśmy, ze ty nie potrafisz odróżnić 15 od 30 klatek na sekunde
[24]
Co? Mówisz o tym filmiku gdzie gościu na NVidii 7300 ma 20 klatek a ja niby mówiłem że to 30? Jeśli tak to wiedz, że ja miałem 7300 GT a nie zwykłą 7300. W takim układzie wąskim gardłem był procek który przy GTA 4 grzał się do 70 stopni.
Także, jak nie wiesz co i jak to siedź cicho.
PS. Nawet nie wiem czy to był 7300. Wiem że było to coś z 256 MB pamięci, z serii 7xxx i z dopiskiem GT.
Ale jestem święcie przekonany że to było 7300. Choć nie wiem czy GTA 4 by tak na niej chodziło.
Przecież w tamtym wątku przyznałeś, ze faktycznie miales mniej klatek a teraz znowu wciskasz kit. Nie pyskuj.
No coś tam mówiłem że jakoś miałem mniej wiem. Ale było to 25-30 i nie miałem żadnej zwiechy trwającej dłużej niż 1 sek. Jedynie mikrościnki.
Dla porównania, miałem różne jednostki i na AMD Athlon X2 5600+, karcie AMD MSI RX3870, jak i odpowiedniku Intel C2D E8600, karcie Gainward GF 9600GT, GTA EFLC na średnich detalach przy rozdzielczości 1680x1050 nie pracowało szybciej niż 25 frames per second. Spadało nawet do 15, a nawet 10 fps.
Chciałbym zobaczyć jak i u kogo ta gra na podobnej karcie i procesorze, działa płynnie na wysokich detalach.
Nie no da się grać na starych konfiguracjach, ale nie pierdolcie, że wam na jedno rdzeniowym procku GTA IV na full chodzi. Bez przesady.
Bizon masz swoją super wydajną kartę i zobacz jak chodzi:
http://www.youtube.com/watch?v=SRyEAANEifA
No rzeczywiście, komfortowa gra. 20 klatek na low w 800x600.
A nie kit wciskasz, że gra ci dobrze chodziła.
Czy mówię że mi dobrze chodziła? Bullshit! Mówiłem że mam mikrościnki przecież. I że mam 25-30 klatek. Zresztą, za cholerę nie wiem jaką tam kartę miałem. Miałem wtedy z 10 lat i nie znałem jeszcze programów do sprawdzania nazwy karty ani menedżera urządzeń. Jak mi się będzie chciało to go rozkręcę i sprawdzę co tam za karta siedzi.
Gra nie chodziła aż tak źle jak to na filmiku pokazane. Bo tak jak mówię, nie wiem co to za karta była.
Było trochę szybciej ale takie mikrościnki były. Ale grać się dało i przeszedłem i tyle. (choć jak był deszcz to musiałem kodu używać żeby była fajna pogoda bo przy deszczu nie dało się grać).