czy kupno wydajnej karty za 400 zł graf do 2 rdzeniowego procesora jet dobrym rozwiązaniem
pytałem wczeniej nikt nie pomógł więc teraz pytam
procesor intel dual core 2,5 ghz
za 400 zł nie kupisz wydajnej karty. mainstream zaczyna się od 600-700 zł, wydajne (high-end) od tysiąca.
dziękuje dobranoc.
Gry nadal korzystają z maksimum 2 rdzeni, zatem fakt, ze Twój procesor ma 2 rdzenie ma niewielkie znaczenie. Gorzej, ze taktowany jest ponizej 3 Ghz i to moze spowalniac wydajniejsze karty. Ponadto ogólnie 4 rdzeniówki sa szybsze i nie tyle chodzi tu o rdzenie, a o technologię w jakiej sa wykonane.
Generalnie, na chwile obecną mozesz pozwolić sobie na wydajną kartę i bedzie sie dobrze sprawowac z Twoim procesorem. Niestety wydajne karty zaczynaja sie w przedziale cenowym powyzej 600 zł.
Na C2D 2,6 (kręcony z 1,8) i HD5770 wszystkie gry chodzą bez problemu w najwyższych ustawieniach w rozdzielczości 1360x768 (tv hdready) nawet z AA. Sprawdzane na BF3, AW, C2 itp. Także jak się bawisz w okolicach takich rozdzielczości to możesz śmiało kupować, powyżej trzeba coś lepszego i niestety dotyczy to także procesora.
up
Potwierdzam, mam E6550@3,10GHz, do tego HD4850 (od poniedziałku HD5750, na pewno będzie wykręcony do HD5770 ^^) i żadna gra mi nie straszna w 1366x768, nie licząc tych słabo zoptymalizowanych.
Zgadzam się z Wilu25, bezproblemowo na wysokich ustawieniach gram na HD 6750 OC współpracującym z dwurdzeniowym Athlonem X2 255 (3,1 GHz).