Czy jestem rodowitym Warszawiakiem?
No właśnie. Urodziłem się w Warszawie i żyję tutaj przez cały czas, moi rodzice również się tutaj urodzili, ale już dziadkowie zarówno od strony matki jak i ojca, urodzili się gdzieś na wsi i w dorosłym życiu przeprowadzili się do Warszawy. Czy mogę nazwać się rodowitym Warszawiakiem? Czy są jakieś kryteria, że na przykład trzeba mieć drzewo genealogiczne na pół wieku wstecz z przodkami którzy mieszkali w Warszawie?
Jak to określono w jednym z kabaretów, nie pamiętam konkretnie w którym:
- rodowitym warszawiakiem jesteś w 15 minut po opuszczeniu dworca centralnego
- rodowitym krakusem jesteś jak udowodnisz swoje korzenie na 500 lat wstecz oraz przeżyłeś w Krakowie okupację
W Krakowie przyjmują różne wersje przedstawienia siebie lepiej od Warszawiaków gdyż mają poczucie pewnej dziejowej niesprawiedliwości, pomimo, że zabytków w tym mieście niewiele więcej niż na jednej pobocznej uliczce w Wenecji -)
Czy rodzice trzymali w wannie przydziałowy węgiel? Jeżeli nie, to nie jesteś Europejczykiem, o Warszawiaku nie wspominając.
Jestem bardziej rodowity, bo moi dziadkowie się tu urodzili przed wojną, ale jeśli ktoś ma tu urodzonych pradziadków to jest jeszcze rodowitszy ;)
Jak się urodziłeś w Wawie to jesteś - co to za dziwne pytanie? Zobacz sobie definicję słowa "rodowity". Korzenie możesz mieć z innych miejscowości, natomiast sam jesteś Warszawiakiem nawet jeśli twoi przodkowie z BAKu przyjechali -).
rodowity «urodzony w danym kraju, dzielnicy, mieście»
Chłop odpowiada sobie sam na pytanie, ale nie wie o tym, bo nie zna słowa, o które pyta. Piękna sprawa.