czy jak np kupię na allegro telefon i np jest to kradziony to
j.wt czy za to będę mógł mieć problemy przecież go ni ukradłem tylko kupiłem czy może za to są jakieś inne paragrafy oprócz kradzieży
chodzi mi o to że np kupuję np telefon od cwaniaka który go ukradł za wcale nie małe(nie okazja) pieniądze - typu nie podoba mi się menu albo dostałem w prezencie i inne historie albo normalna aukcja
i okaże się kradziony albo naczytałem się że ludzie kupili normalnie sprzedają i zgłaszają kradzież
To w wymienionych sytuacjach mogę iść naprawdę do ciupy
a cha co to jest tzw czarna lista apple po tych aukcji jest pod dostatkiem
Do ciupy nie pójdziesz, za nieumyślne paserstwo najwyżej wyrok w zawiasach i zarekwirowanie telefonu.
Chodzi o to, że kupisz kradziony sprzęt, nie będąc tego świadomym?
Będziesz musiał go oddać i tyle. Nie dostaniesz za to rekompensaty :)
Btw. Po poziomie twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz o wiele lat za mało by stanąć przed sądem, więc nie bój się.
to lepiej przestań wnioskować
Telefon zostanie ci zabrany i bedziesz wzywany w sprawie swiadka przeciwko osobie od ktorej kupiles.
Tobie o ile nie miales zadnych powiazan, probie odsprzedazy raczej konsekwencje nie groza. Oczywiscie poza zabraniem telefonu, lazeniem po komisartiach sadach i wyjesniania calej tej sprawy.
Dlatego powinno się kupować cały zestaw: telefon, ładowarka, pudełko i karta gwarancyjna + dowód zakupu. Sam tel z ładowarką powinien już budzić podejrzenia.
A ja bym powiedział że Imak jest głupi
załóżmy że mam 10 lat i pytam się co mi grozi a taki inak odpowiada tak dziecko kupuj kradziony czy nie kupuj bez obaw do póki nie osiągniesz pełnoletności. Przecież nic ci nie grozi do więzienia nie pójdziesz
Z poziomu Twojej wypowiedzi widać, że albo masz 10 lat, albo jesteś idiotą.
Trzeba to przeczytać 3 razy żeby coś zrozumieć.
małypudzian - Dziękuję, jesteś bardzo miły.
Moja wypowiedź nie była atakiem w twoją stronę, była za to w pełni szczera, bo nieletnim nie zawraca się aż tak dupy, tak jak to opisał siara, z tymi wezwaniami itp.
Tak w ogóle to pisze się Inaki i nie mam tak wcale na imię :)
Wtedy zostaniesz tzw. paserem nieświadomym. W 95% jest to niekaralne.
Faktycznie przyznaję się dez bicia że moja wypowiedz wygląda jak by została napisana przez 10 letnie dziecko
Powinno to wyglądać min tak -np kupuję telefon od cwaniaka który sprzedaje kradziony telefon -i nie jest to żadna okazja
i czemu to podkreśliłem -paserstwo nieświadome może być wtedy gdy np mogłem się domyśleć że coś jest nie tak np po atrakcyjnej cenie
A ja napisałem że kupiłem np telefon który okazał się kradziony- wcale nie po okazyjnej cenie
więc logiczne jest że mogłem pomyśleć -No pan kupił telefon wyrzucił pudełko (dużo osób tak robi po roku)
opuścił 200 zł za brak pudełka itp