Czy da się grać na PC bez wyłożonej płyty z gry
Witam mam pytanie. Czy jak kupie gre w pudełku na PC to jak ją za instaluje to będę mógł grac bez wyłożonej płyty. Przykładowa gra FIFA 21
Najnowsze gry nie wymagają korzystania z płyty, gdyż są przypisywane do takich serwisów jak np. Steam lub Origin. Korzystanie z płyt było wymagane dobrych kilkanaście lat temu...
Kazda jedna, ktora stoi u mnie na polce. Nie ma ich juz duzo, ale trzymam z sentymentu.
Wymie mi choć jedną, a ja Ci udowodnię, że odpalę ją z Twoich płyt tylko na czas instalacji, po czym wyjmę płytę z napędu i włączę grę.
Nigdy nie umiałem bawić się ISO itp xD skoro mam czytnik to wkładam płytę i gram. Nie widzę powodu by bawić się w jakieś dyski wirtualne.
Obraz plyty ISO zrzuci na dysk i zamontuje w virtualu
I niczym sie to nie bedzie roznilo od wlozenia plyty do fizycznego napedu.
To trzeba montować obrazy w programie. Jeden kij.
Edit: sekundy :)
I niczym sie to nie bedzie roznilo od wlozenia plyty do fizycznego napedu.
Brak odgłosu napędu podczas grania, możliwość odpalenia gry w każdej chwili bez wsadzania płyty (dzisiaj standard - choć nie zawsze, szczególnie jak net padnie - ale wtedy było to coś niesamowitego)...
Witaminka zbędna wtedy.
Choć i tak zdarzały się gry którym obraz własnoręcznie sporządzonego oryginału wadził. Szczególnie te skażone wirusem StarForce DRM... choć i STALKER Czyste Niebo też potrafił płatać figla gdy ważny NPC nie odzywał się do nas gdy nie było płyty w napędzie.
Odczyt jest szybszy wiele razy z ssd/hdd niż CD. "Loading" z CD to nieporozumienie.
To już nie jest 2005 rok. Jeśli na płycie (jeśli takowa w ogóle będzie w pudełku) będzie coś więcej niż klient do cyfrowej platformy to już w sumie będzie sukces.