Czy da się całkowicie wyłączyć pobieranie aktualizacji W10?
System nękał mnie informacją, że nie może zainstalować aktualizacji bo brakuje mu 8gb wolnego miejsca. Mam dysk 60gb, w końcu zebrałem się, zrobiłem mu te 8 gb. Zainstalował i teraz zostawił niecałe 2gb przestrzeni. No przecież to jest śmieszne.
Mnie za to interesuje bardziej wyłączenie monitu od aktualizacji. Ta niebieska ikonka nie daje mi spokoju.
Oczyść dysk ze starych plików systemowych, mi po tej dużej aktualizacji przybyło 3 GB wolnego miejsca
Mozesz wyłączyć dodatkowo hibernacje. Mw +2,3gb
Trochę nie z tematem, ale jak Wam "chodzi" Windows 10 po aktualizacji do 1803?
Ja aktualizacje wyłączam przez rejestr. Trochę kontrowersyjnym sposobem dla niektórych. :-)
Mam dysk 60gb
Zainstaluj sobie xpeka
Używałeś wbudowanej aplikacji "Oczyszczanie dysku"? Wywal wszystko co ci aplikacja pokazuje + opcja oczyść pliki systemowe. Jeśli tego nigdy nie robiłeś to powinieneś uzyskać sporo wolnego miejsca.
Jak masz karte nVidii to usun sobie te foldery:
C:\NVIDIA
Moze byc usuniety w calosci. Po instalacji nowych sterownikow pojawi sie na nowo - usuwac.
C:\Program Files\NVIDIA Corporation\Installer2
Tutaj nie usuwaj calego folderu, tylko zawartosc. Zostaw puste 'Installer2'. Analogicznie do przykladu poprzedniego po kazdej ingerencji w sterowniki GPU, pojawia sie tutaj nowe foldery i pliki.
Jesli to maly SSD to warto rozwazyc przeniesienie tzw. 'zmiennych systemowych' na inna partycje (np folderow uzytkownikow, dokumentow, czy windowsowego 'Temp'. Spowolni to troche dzialanie systemu i gier ale nie jakos drastycznie.
Proponuje tez ustawic pagefile na staly i jak najnizszy rozmiar (przy odpowiedniej ilosci RAMu ofc). Nie zalecam wylaczac calkowicie, ale juz przy 8GB RAM mozna spokojnie obciac do 4GB a moze nawet bardziej.
Możesz edytowac ścieżkę docelową wszystkich zbednych plików/temporary files itd w zmiennych środowiskowych we właściwościch komputera. Pousuwaj wszystkie zawartości TEMP w głównym folderze, dodatkowo w ukrytym (zmien we właściwośc uach atrybuty) w user (nazwa użytkownika)/appdata/local. Dodatkowo usuń całą zawartość Package Cache z folderu ProgramData (byle nie folder). No jw - usuń zawartość folderu Nvidia (jesli masz geforce'a). To nic innego jak rozpakowana instalka (numery folderňw to oczywiście nr sterowników). Jeśli nigdy tego nie robiłeś, a w międzyczasie ręcznie sciagsles sterowniki, może Ci przybyć na prawdę sporo miejsca.

win 10 + profile użytkownika + standardowe programy.
Systematycznie czyszczone stare pliki updatów.