Cement to cement /w workach jak by/ a beton to cement z przyprawami. Masz problemy kurka wodna
10 sekund z Wikipedią :P
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cement
http://pl.wikipedia.org/wiki/Beton
W skrócie - nie, nie jest tym samym. Cement jest częścią składową betonu.
LooZ ---> Porównanie wyjątkowo chybione :P
Nie, cement to tylko jeden ze skladnikow mieszanki zwanej betonem.
Porownanie Yaca Killer idealne.
To teraz sie przyznaj na ile przegrales ten zaklad?
Hellmaker: Fakt, chcialem pokazac bardziej, ze to nie to samo, a nie skupiac sie na zaleznosciach ;)
[9] Beton powstaje jak ZMIESZA SIĘ: cement, piach i wodę. A jak doda się jeszcze stal to powstaje żelbet potocznie zwany żelbetonem.
[1] Czy cement i beton można uznać że jest to samo?
Tak samo można zadać pytanie czy piach i beton to to samo.
Beton powstaje jak ZMIESZA SIĘ: cement, piach i wodę. A jak doda się jeszcze stal to powstaje żelbet potocznie zwany żelbetonem.
Wtedy powstaje zaprawa.
Beton powstaje jak ta zaprawa stwardnieje :P
Potocznie, ale źle. Żelbeton to nieprawidłowa nazwa. Stali nie dodaje się jako tako do betonu, tylko tworzy z niej zbrojenie.
Generalnie jest tak:
Cement + woda = zaczyn cementowy (nawet jak stwardnieje)
Cement + woda + piach = zaprawa cementowa
Cement + woda + piach -związane- = beton
Student Budownictwa pozdrawia golasów ;)
to ziwazek blizszy pytaniu czy mąka i chleb to to samo?Otoz odpowiedz brzmi niezupelnie :)
[10] [11]
Oby dwoje sie znacie...
Zmieszanie cementu, 'piachu' i wody - mieszanka betonowa. I nie istnieje cos takiego jak "żelbeton".
Kosmit gdzie tak uczą, że "Beton powstaje jak ta zaprawa stwardnieje :P " ?
No i ten "PIACH" , matko boska :D Powaznie studiujesz budo? Ktory rok ?
Cement to takie coś czym można połączyć dwie cegły, a beton to np radiogruby300.
Od kiedy to do betonu dodaje się piasku?
Weźcie poczytajcie w podanych przeze mnie linkach zanim będziecie pisać takie durnoty.
Żeby uzyskać beton daje się kruszywo grube i drobne - czyli gruby i/lub drobny żwir, a nie piasek.
Z piaskiem to są różnorakie zaprawy (a i to nie wszystkie).
[18] No tez nie bardzo z tym kruszywem. Wlasnie to nasze kruszywo to : pyły, iły, piasek, pospółka, żwir. Każda frakcja ma okreslona swoją średnicę. Przeczytaj sobie w internecie o analizie sitowej kruszywa do betonu :)
smokinnhobo ---> No nie no. Jasne. Betonów i zapraw jest bez liku i można też powiedzieć, że betony z piaskiem też są. Jak i zaprawy ze żwirem :) Pewnie, że są betony z nawet z bardzo drobnego piasku (wręcz pyłu, czy jak piszesz iłów).
Ale w skali "detalicznej" beton to grube kruszywo - gruby żwir, żwir albo gruby piasek.
Swoje przepracowałem na wakacyjnych budowach i nie tylko wakacyjnych :) i były to budowy od jakichś prac remontowo-budowlanych w blokach mieszkalnych jak i nowo budowanych halach fabrycznych/magazynowych.
Niemniej podstawowym pytaniem wątku jest czy beton i cement to to samo :-)
Było określić o jaki beton chodzi, bo trudno porównywać.
A jak doda się jeszcze stal to powstaje żelbet potocznie zwany żelbetonem
Spadłem z krzesła :D
Ile łopat tej stali trzeba, żeby stał się tym żelbetonem, co? :D
1. Stali się nie dodaje, tylko się zatapia pręty zbrojeniowe ze stali w betonie.
2. "Powstaje" wtedy beton zbrojony.
3. Beton zbrojony potocznie nazywane jest żelbetem.
Oj chyba się spało na wykładach i ćwiczeniach :D
[20] No nie, beton to nie to samo co cement:)
Co do skali detalicznej... - no tak, pierwsze co sie rzuca w oczy to najgrubsze frakcje czyli żwiry, niemniej jednak na poziomie projektowania betonu wazna jest zawartosc kazdej frakcji. Nalezy osiagnac odpowiedni punkt piaskowy ( zawartość piasku ) itd itd. A wszystko po to, aby osiagnac beton o zakladanych wlasciwosciach i do odpowiednich warunków. Ale tu juz sie zaglebiamy w nasz 'beton' - a zagadnienie bardzo ciekawe :)
[22]
Mozna także robic na odwrot ( co do tego zatapiania ) - ale to tak bardzo bardzo ogolnie powiedziane. Jak cie to interesuje to przeczytaj sobie cos o konstrukcjach sprężonych - kablobetonie czy strunobetonie:)
@smokinnhobo
Znam konstrukcje sprężone jak żaden inny student budownictwa :)
Tylko ze względu na traumatyczne przeżycia nie nawiązywałem do nich ;)
Co do dodawania stali, to oglądałem program o żelbecie "zbrojonym" stalą w postaci "sypkiej", czyli chudych i krótkich drucików obecnych w całej objętości. Miały zapobiegać pękaniu i kruszeniu się żelbetu w skali mikro.
[24] A jakiez to traumatyczne przezycia przechodziles? Jestem bardzo ciekaw:)
Kosmit gdzie tak uczą, że "Beton powstaje jak ta zaprawa stwardnieje :P " ?
No i ten "PIACH" , matko boska :D Powaznie studiujesz budo? Ktory rok ?
1 rok. Miałem na pierwszym semestrze chemię budowlaną, teraz dopiero materiały budowlane, są różne rodzaje betonów, do niektórych dodaje się piach, do niektórych piach ze żwirem. Jak dodajesz sam piach(kruszywo o średnicy ziaren do 2mm) to masz zaprawę, jak większe (żwir, grys) otrzymujesz beton.
Oprócz tego stosuje się różne dodatki i domieszki(poniżej 5% masy cementu). Dodatki mogą być organiczne(głównie polimerowe) i nieorganiczne(mineralne). Mineralne dodatkowo mogą być obojętne lub pucolanowe(pył krzemionkowy i popiół lotny).
Nie jestem superhiper magistrem budownictwa, bo dopiero zaczynam, więc mogę się mylić w niektórych kwestiach.
Spoko, pierwszy rok sluzy tylko selekcji. Poczekaj na 3-4 semestr - wtedy zaczyna sie robic ciekawie:) No a sam temat betonu jest ciekawy, zreszta to temat rzeka:)
Nie wiem czy bedzie ci dany przedmiot Technologia betonu, ale tam to dopiero jest wszystko fajnie rozwiniete.
Odp: Nie, cement i beton to nie to samo. Cement jest troszeczkę inteligentniejszy od betonu, ale i tak obaj to debile.
Nikt jeszcze o tym nie wspomniał więc ja powiem.
Beton i cement to nie to samo.
Fajny wątek :D