Człowiek czy już nie Człowiek ?- oto jest pytanie

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
25.10.2012 13:37
Jedziemy do Gęstochowy
1
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
187
KENDO DROGA MIECZA

Człowiek czy już nie Człowiek ?- oto jest pytanie

Gdy chodziłem do technikum ( 2 lata temu skonczyłem) do pierwszej klasy chodził taki chłopak, Patryk (brat chodzi jeszcze do tej szkoły i powiedział mi że Patryk nadal tam chodzi).

Otóż ten Patryk, w ogóle nie kontaktuje ze światem, w ogóle. Na przerwach chodzi tylko po korytarzu i kręci głową na wszystkie strony. Zero kontaktu z nim, można mówić do niego, a on nic, jakby był odgrodzony niewidzialną ścianą.Za to co cholernie dziwne, wykonuje polecenia, tak jest, wykonuje polecenia! Kiedyś kolega powiedział do mnie na przerwie: pokaże ci coś dziwnego, no i idzie ten Patryk a kolega do niego: Patryk poliż ścianę, Patryk polizał... i poszedł, wodząc oczami po wszystkim dookoła.Inny gośc kazał mu robić pajacyka, robił...

Nauczyciel od wf opowiadał na godzinie wychowawczej jak to miał lekcję z klasą tegoż Patryka, biegali na 100m, Patryk stał na starcie, nagle nachylił się, położył ręce na ziemi, potem podniósł je do ust i zlizał cały brud...

I ten wzrok, to tak jakbyś patrzył na bezrozumne zwierze, ma taki pusty, martwy wzrok, jak postacie na widowni w grach sportowych ( nie przychodzi mi inne skojarzenie)

I tak:

1.Czy takiego kogoś można jeszcze nazywać człowiekiem? ( jesli przez pojęcie człowiek rozumie się istotę samoświadomą i komunikującą się ze światem)
2. Co myślą sobie do diabła jego rodzice, posyłając go do szkoły? czy są tak za przeproszeniem głupi, aby wierzyć że ich syneczek dostanie jakąkolwiek pracę?

Jak uważacie?

25.10.2012 13:38
Bullzeye_NEO
2
odpowiedz
Bullzeye_NEO
243
1977

znajac twoje doswiadczenia to z pewnoscia czlowiek-cma

25.10.2012 13:39
peterkarel
3
odpowiedz
peterkarel
61
Legend

Może nie ma rodziców ? Może stał się taki po zamordowaniu swoich rodziców ?

25.10.2012 13:44
4
odpowiedz
zanonimizowany849979
6
Generał

Rozmawiałeś na ten temat z wlodzixem i Samzabijaką? Jakie jest ich zdanie?

25.10.2012 13:49
😁
5
odpowiedz
vien
120
Senator

[4] epic

25.10.2012 13:56
6
odpowiedz
darko11221
41
Konsul

Troll harder

25.10.2012 13:58
Will Barrows
7
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

patryk chodzil na kolko z rozszerzonej matmy

25.10.2012 13:58
Soulcatcher
8
odpowiedz
Soulcatcher
287
ESO

Premium VIP

Jedziemy do Gęstochowy --->

ad.1 Tak jest człowiekiem, takim samym jak ty. Poczytaj sobie więcej na temat definicji człowieczeństwa. Jeżeli ktoś słucha poleceń debila któy każe mu lizać ścianę to znaczy że bardzo ale to bardzo chce się komunikować.

ad.2 To się nazywa integracja. Od tysięcy lat wiadomo że ludzie są stadni i zamykanie kogoś w domu nie ma żadnego sensu i tylko i wyłącznie kontakt z ludźmi może pomóc. Pracy nie dostanie, wielu z was "zdrowych" pewnie tez nie dostanie, ale tylko i wyłącznie kontakt z rówieśnikami może mu pomóc.

Patryk cierpi zapewne na któreś ze schorzeń zwiążanych z rozwijem i komunikacją, choć po twoim opisie trudno się domyślić. To po prostu choroba. Ale zapewniam cię że on nie jest wcale głupszy z tego powodu od każdego ze swojej klasy. Ma po prostu problem komunikacyjny, jego mózg rozwija się inaczej i jego zmysły działają inaczej.

Will Barrows ---> och jakież to kurde zabawne. Rozumiem że sam uważasz się za spryciulę i mózgowca, pożyjemy zobaczymy jak sobie w życiu poradzisz. A co będzie jak ci się takie dziecko urodzi, po prostu kupa śmiechu.
Śmianie się z ludzi kalekich jest czymś najniższym co jestem sobie w stanie wyobrazić.

25.10.2012 14:03
HUtH
9
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

dla takich ludzi(tak to jest człowiek) są szkoły specjalne z tego co się orientuję?

25.10.2012 14:07
10
odpowiedz
zanonimizowany777435
34
Senator

Huth - zdziwiłbyś się jak uparci są niektórzy rodzice w bezpodstawnym wmawianiu sobie, że ich dziecko nie różni się niczym od innych. Wtedy przychodzi zetknięcie się z inną rzeczywistością i drwinami ze strony koleżanek i kolegów w klasie. A wszystko przez rodziców, bo na siłę chcą sobie coś udowodnić, szkoda że kosztem własnego dziecka.

25.10.2012 14:09
Jedziemy do Gęstochowy
11
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
187
KENDO DROGA MIECZA

Nie myślę ze jest głupszy, od kogokolwiek , ale czy na pewno miejsce takiej osoby jest w normalnej szkole?

nie lepiej było go posłać do szkoły specjalnej, ja tak bym zrobił mając takie dziecko.szkoła z założenia ma służyć, zdobywaniu szans na rynku pracy, więc co z tego że jego mózg działa jak kalkulator, że potrafi wykonywać mega trudne obliczenia w ciągu sekundy, co mu po tym, jak nikt go nigdy i nigdzie nie zatrudni, no chyba że jako maszynę licząca, dobre i to.

Integracja?

może i tak, ale skutku jej żadnego, więc i ta funkcja szkoły nie wypaliła w jego przypadku

EDIT

Will Barrows - to w takim razie skąd wiedziałeś że Patryk chodził na kółko z rozszerzonej maty?

z okolic Sierpca jesteś?

25.10.2012 14:10
Will Barrows
12
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

[8]

najniższym co jestem sobie w stanie wyobrazić jest umieszczanie takich ludzi (pewnie i tak prowokacja) w szkolach ze zdrowymi dziecmi/nastolatkami.

[12] nie, a co to Ekonomika?

25.10.2012 14:16
Soulcatcher
13
odpowiedz
Soulcatcher
287
ESO

Premium VIP

Jedziemy do Gęstochowy ---> OK, to już wiemy że jest człowiekiem.

Co do szkoły specjalnej to masz rację, większość takich ludzi chodzi do zakładów zamkniętych. Nie widzisz ich, nie irytująca cię, nie niepokoją. Tyle że to nic nie daje. Jak ktoś jest opóźniony w rozwoju nie może uczestniczyć w normalnej edukacji, ale Patryk zapewne nie jest opóźniony. Każdy taki przypadek jest badany przez fachowców. Zapewne nikt nie spodziewa się że skończy tą szkołę z wyróżnieniem. Ale sama możliwość przebywania na lekcjach, i na korytarzach z innymi żywymi ludźmi powoduje że będą to dla niego najlepsze chwile życia. Potem jego rodzice umrą, sam rodziny nie założy i zostanie zamknięty w jakimś zakładzie za kratkami do końca życia ponieważ jego główną wadą jest to że " chodzi tylko po korytarzu i kręci głową na wszystkie strony".

25.10.2012 14:20
Soulcatcher
14
odpowiedz
Soulcatcher
287
ESO

Premium VIP

Will Barrows

najniższym co jestem sobie w stanie wyobrazić jest umieszczanie takich ludzi (pewnie i tak prowokacja) w szkolach ze zdrowymi dziecmi/nastolatkami.

Skąd twoje przekonanie że jesteś zdrowy? A może twój poziom intelektu nie jest wystarczający do chodzenia ze "zdrowymi" dziećmi do szkoły?

25.10.2012 14:22
Jedziemy do Gęstochowy
15
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
187
KENDO DROGA MIECZA

Ale sama możliwość przebywania na lekcjach, i na korytarzach z innymi żywymi ludźmi powoduje że będą to dla niego najlepsze chwile życia.

niestety wątpię, bycie pośmiewiskiem połowy szkoły, wytykanie palcami przez zarówno dziewczyny jak i chłopaków to nic fajnego.Ale on chyba i tak nie jest świadomy co się wokół dzieje, może to i lepiej dla niego.

Była taka dziewczyna co to mu strasznie z dwiema koleżankami dopiekały, kazały mu np. tańczyć lub jeść śnieg, ku uciesze korytarzowej gawiedzi.

Edit:

stramaccioni - a jak ci sie zepsuje komputer to nazywasz go dalej komputerem czy już np. żyrafą?

sam sobie odpowiedz na to pytanie, czym wtedy jest ten komputer...

25.10.2012 14:22
😍
16
odpowiedz
zanonimizowany836035
12
Senator

1.Czy takiego kogoś można jeszcze nazywać człowiekiem? ( jesli przez pojęcie człowiek rozumie się istotę samoświadomą i komunikującą się ze światem)

a jak ci sie zepsuje komputer to nazywasz go dalej komputerem czy już np. żyrafą?

25.10.2012 14:23
Will Barrows
17
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

pewnie, że nie jest wystarczajacy. ty jestes najbystrzejszy.

nie wiem czemu atakuje mnie administrator tego forum, nie napisalem przeciez nic obrazliwego. : /

spoiler start

chyba, ze on jednak nie chodzil na te kolko, to przepraszam.

spoiler stop

25.10.2012 14:39
Jedziemy do Gęstochowy
18
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
187
KENDO DROGA MIECZA

Will - o dziwo, naprawdę na nie chodził

Znam takiego gościa, ma autyzm, zachowuje się bardzo dziwnie, jak to autystycy, ale da sie z nim normalnie porozmawiać, jak z każdym innym, ale Patryk, nie.... możesz gadać parę godzin, od niego odbija się to jak od ściany, zero, zero kontaktu, jedynie jak dasz mu jakieś polecenie, zrób to, tamto, policz coś, i tylko wtedy.

25.10.2012 14:51
😁
19
odpowiedz
zanonimizowany722242
54
Senator

Soul chodził na kółko z matmy.

25.10.2012 14:51
PrzemoDZ
20
odpowiedz
PrzemoDZ
144
Legend

zdziwiłbyś się jak uparci są niektórzy rodzice w bezpodstawnym wmawianiu sobie, że ich dziecko nie różni się niczym od innych.

O to, to...
Moja matka jest nauczycielką- dostała kiedyś do klasy uczennicę z zaburzeniami- gryzienie innych, wchodzenie pod ławkę na lekcji, uciekanie z klasy...
Dyrekcja nic nie mogła zrobić, mimo że w opinii wszystkich dziecko należało przenieść i zastosować indywidualny tok nauczania, dlaczego? Bo rodzice słysząc taką sugestię wielce oburzeń stwierdzili że nie zgadzają się na badania psychologiczne i ich dziecko ma chodzić do tej klasy bo jest zupełnie normalne.

25.10.2012 14:57
21
odpowiedz
demon92
198
Senator

Może po prostu to jest jedyny sposób na kontakt z nim i jego mózg jedynie rozpoznaje mowę w trybie rozkazującym. Co do tych wszystkich wspaniałych dzieciaków, to są żałośni i tyle. Sam gdy byłem jeszcze w gimnazjum widziałem jak się moi "koledzy" wyśmiewali z jednego dzieciaka który chyba był lekko opóźniony, albo coś innego, nie interesowałem się dokładnie, w każdym razie jakąś chorobę miał. Dla mnie ludzie którzy wyśmiewają się z kalek to najbardziej żałośni ludzie jacy mogą być i z całego serca życzę im, żeby musieli kiedyś na własnej skórze poczuć jak to jest być kaleką, albo mieć chore dziecko.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl